Başbakan'dan Zaman'la ilgili ilk açıklama
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Zaman'a kayyum atanmasıyla ilgili olarak, "Bunlar hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, İran'ın başkenti Tahran'da bugün gerçekleştirdiği temasların ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.
"Zaman'a kayyum atanması ve Boydak'a yönelik operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz'" şeklindeki soruya Davutoğlu, "Dışarda bazı yabancı basın organlarında 'hükümet el koydu' gibi ifadeler var. Bunlar hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır" yanıtını verdi.
'RUHANİ İLE BEŞ NOKTADA ORTAK GÖRÜŞ SERGİLEDİK'
İran temaslarını da değerlendiren Davutoğlu şunları söyledi:
--Ziyaretin zamanlaması önemli. Türkiye ve İran'da seçimler sonrası yapılan bir ziyaret. Zamanlamanın önemli ikinci boyutu İran'a yaptırımların kalkmış olmasıdır. Bölgesel gelişmelerde kritik bir noktadayız.
--Yaptığımız görüşmeler samimiyet içinde oldu, görüş ayrılıklarımız da aynı samimiyet içinde ele alındı. Görüşmelerde ciddi bir ilerleme sağladık. İşadamlarımızda iş yapma azmi beni umutlandırdı, aynı şekilde bu İranlı işadamlarında da var.
--("Ruhani ile hangi konularda ağırlık olarak görüştünüz, PYD'yi konuştunuz mu'" şeklindeki soru üzerine) Bölgenin daha çok entegre olması için çaba zarf ettik. Suriye konusunda Türkiye ve İran’ın bu döneme kadar yakın işbirliği vardı. fakat Suriye’de Esad’ın yaptığı baskılar ve DAEŞ terörü Türkiye ve İran’ın farklılaştığı bir konjuktüre yol açtı. Olanların muhasebesinin ötesinde, bundan sonra neler yapılması gerektiğini görüştük.
--5 noktada ortak görüş sergiledik:
-Bölge sorunlarının bölge aktörlerince çözülmesi yönünde güçlü bir irade sergiledik.
-Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve bölünmesine izin verilmemesi.
-Yeni ortaya çıkacak siyasi ortamın zedelenmemesi için ateşkese beraber destek vermek.
-Ateşkes ve müzakerelerin sonunda temsil kabiliyeti yüksek bir siyasi iradenin ortaya çıkması.
-Teröre karşı 'ama'sız işbirliği.