Ege Postası
Geri

Başkan Akın’dan TV35’te çarpıcı mesajlar: Kardeşiz diyen kardeşliğini yapsın

TV 35’te yayınlanan Haber Saati programına konuk olan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, bir yıllık görev süresini değerlendirdi, Covid 19 pandemisine karşı aldıkları önlemleri anlattı.
Başkan Akın’dan TV35’te çarpıcı mesajlar: Kardeşiz diyen kardeşliğini yapsın
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Nisan 2020 Çarşamba 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI-Covid 19 pandemi sürecinin bir buçuk aylık maliyetinin 1,5 milyon lira olduğunu belirten Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, ne Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin ne hükümetin kendilerine bir destekleri olmadığını söyledi.

Kardeşiz diyen kardeşliğini yapsın

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li belediyelerle kardeş oldukları açıklamasına paralel bir temasları olmadığını da kaydeden Başkan Çetin Akın, “İzmir Büyükşehir ile kardeş belediye değiliz. Tunç beyin açıklamalarını görmedim. Resmiyette kardeşlik yok. İBB de bizim CHP’nin belediyesi. Kardeş olmayı arzularız tabi. Kemalpaşa ile sınırız. O kardeşliği görmedik. Kimseden beklenti içerisinde olmam. Ama biz kardeşiz diyen insanların kardeşliğini yapması gerekir. Bu kadar da netim. Kardeşiz diyen de kardeşliğini yapsın. 13 ay olmuş bizim bir sıcak temasımız olmamış. Ötesi yok” dedi.

Aylık maliyetimiz 1,5 milyon lira

“Tam kendi ayaklarımızın üzerinde durduk diyecekken bu salgın, bela çıktı karşımıza. Bir buçuk ayın maliyeti bana 1,5 milyon lira. Personelin ekstra mesaisi, gıda yardımı, maske, dezenfektan yardımı. Bana 3,5 milyon lira geliyor İller Bankası’ndan. Nasıl hizmet vereceğiz'” diye soran Başkan Akın, “Bir maskeyi 2 liraya alıyoruz. 170 bin hemşehrim yaşıyor. Her gün Pazar var, her pazarda bin tane maske dağıtıyorum. Her gün 4-5 bin maske ihtiyacım var. Maliyeti aylık 450 bin lira. İlçe bazlı belediyelerin desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

4 bin aileye gıda kolisi dağıttık

Tüm sıkıntılara karşın 4 bin aileye gıda yardımı dağıttıklarını, aş evi aracılığıyla her gün 700 eve sıcak yemek gönderdiklerini anlatan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Bir buçuk aylık süreçte bu salgının başladığı süreçte 4 bin aileye gıda yardımında bulundum. İnançlı insanlarız. Komşusu açken tok yatan bizden değil. Ben köylü çocuğuyum. İnsanların gözüne soka soka yardım yapmanın anlamı yok. 4 bin ailenin en az yarısını eşimle birlikte kendi ellerimle dağıttım. Resmileştirmeyeceğim bunu. Bundan sonra da olmayacak. Bazı işgüzarlar diyor ki, bir şey yapılmamış. 4 bin aileye gitmişim. Aş evi var. Her gün 700 aileye aşevinden sıcak yemek gönderiyorum” ifadelerini kullandı.

AÇIKLAMANIN SATIR BAŞLARI:

Bu süreyi tecrit halinde ve mümkün olduğunca birbirimizden uzak geçirmemiz gerekiyor. Belki bedenlerimiz uzak ama gönüllerimiz yakın. Belediye hoparlörlerimiz dijital olduğu için yükleme yapamıyoruz. Sesli şarkı çalın deniyor ama maalesef teknik anlamda bu mümkün değil.  Bir terör örgütünün marşı çalınmıştı dışarıdan müdahale olmaması için dijital oldu. ama ben bir müzik öğretmenimizle anlaştım. 23 Nisan’da gelip gelip hoparlörden canlı olarak okuyacak.

Dini ve milli bayramlarımızı unutmayacağız

Dini ve milli bayramlarımızı büyük bir coşkuyla kutlayacağım demiştim. Geçen yıl bunu gösterdim. 23 Nisan’da bir konser organizasyonu yaptım. Bendeniz geldi ücretsiz olarak sahne aldı. Sonrasındaki yıllarca kaybettiğimiz bağbozumu şenlikleri, hemşehri geceleri, davul zurna resitali, milli bayramlarımızı kutladık.

Alanda temsili çocuklarımız ayakkabı ve balonlarla olacak

Çocuklarımız bugün başladı, yarın saat 17.00’ye kadar evde okudukları şiirleri bizim sosyal medya hesabımıza gönderecekler. Attıkları resim ve okudukları şiirleri paylaşacağız. Orada da bir puanlama yapacağız. Hem resim hem de şiir yarışmasına katılan öğrencilerimizden birinci olana bisiklet, ikinci ve üçüncü olanlara da kırtasiye setlerimiz olacak. Bugün de iki araç giydirmesi yapıyoruz. Bir aracımız merkeze bağlı köylerimizde çocuk şarkıları yayını yapacak. Bir aracımız da merkezde olacak. Yarın bizim alanımızda temsili çocuklarımız olacak. Yüze yakın çocuk ayakkabısı bulduk. Onları balonlarla süslüyoruz. Çocuklarımızın yerine onların ayakkabıları ve balonları olacak. Belki Türkiye’de bir ilk olacak. Tören alanını boş çıkarmak istemedik.

Hayalim, inşallah önümüzdeki sene bitiririm

Sanayi sitesi kurulması yönünde özel müteşebbis arkadaşlar toplanmış ve bir kooperatif kurmuşlar. Bu kooperatife ben belediye başkan yardımcısı olduğum dönemde o dönemin başkan ve yardımcıları, meclis üyeleri üye olmuş. Bana gelip projeyi anlattılar. Asıl amacımız istihdam yaratmak dediler. Üye olursanız bize güç verirsiniz dediler. Bu kooperatife 2017 yılında üye oldum. Bütün üyelik şartlarını da yerine getirdim. Nasip oldu biz belediye başkanı olduk 2019’ta. Baktım proje çok ağır işliyor. İmar sıkıntıları var. Bunu büyükşehire taşıdık. O sorunlarını çözdük. Projeyle ilgili, yerin dolgu ve kazı çalışma sorunları vardı. Yasal izinler alınıyor. 201 adet orta ölçekli işyeri olacak toplamda. Her birinde 20’şer personel çalışsa 4 bin kişi yapıyor. Hayalim. O proje inşallah benim dönemimde bitecek. İnşallah önümüzdeki sene bitiririm.

İşsizlik daha da artacak

İşsizlik ülkede yüzde 14’lü oranlarda. Pandemi sürecindeki işsizliği katmıyorum. Sadece kendi ilçemde on bine yakın işsiz oldu. birçok fabrika kapanma noktasına geldi. Ciddi işsizlik oranlarında artış var. Turgutlu bana göre Ege bölgesinin en önemli ilçelerinden bir tanesi. Lokasyon olarak çok doğru bir noktada aynı zamanda. İlçede bütün planlarımı 250 binli nüfusa göre yapıyorum. Limana uzaklığımız belli. Yeni yapılan otoban var. Wolksvagenin Manisa’ya yatırımı söz konusu. Organize sanayi bölgemizde ciddi talepler var, teşvik bölgesindeyiz. Tüm planlarımı buna göre yapıyorum. Bu ülkenin kalkınmasını ve insanların iş bulmasını istiyorsak yeni yatırımcılar getirmek ve yatırımcılara destek olmalıyız.

Hukuka inanan bir insanım

Ben hukuka inanan bir insanım. Hukuk dışı hiçbir şey yapmayacağım. Şeffaf olacağım dedim öyle de olacağım. Turgutlu adına risk almak gerekiyorsa da alırım. Tipik bir devlet memuru gibi davranıp, memur arkadaşlar alınmasın, suya sabuna dokunmayayım mı diyeyim. Bizim asıl işimiz insanlara ekmek aş iş vermemiz lazım. Bunları yapamazsak siyaset yapmamın ne anlamı var.

İnsanların gözüne soka soka yardım olmaz

Bir buçuk aylık süreçte bu salgının başladığı süreçte 4 bin aileye gıda yardımında bulundum. İnançlı insanlarız. Komşusu açken tok yatan bizden değil. Ben köylü çocuğuyum. İnsanların gözüne soka soka yardım yapmanın anlamı yok. 4 bin ailenin en az yarısını eşimle birlikte kendi ellerimle dağıttım. Resmileştirmeyeceğim bunu. Bundan sonra da olmayacak. Bazı işgüzarlar diyor ki, bir şey yapılmamış. 4 bin aileye gitmişim. Aş evi var. Her gün 700 aileye aşevinden sıcak yemek gönderiyorum.  

Aşevimizde her gün 700 aileye yemek ve ekmek, 200 aileye ekmek gidiyor

Yapılan bağışları yasakladılar. Yardımı yasaklamanın mantığını çözemedik. Aş evini kazandığım günden beri yapıyorum. Önceki başkan da bunu yapıyordu. Benim aşevimi kapatmak isteyen varsa gelsin kapatsın. Orada bin aileye yardım veriliyor. Ramazanda da devam ediyor hizmetimiz. 365 gün aşevimiz o 700 aileye yemek götürüyor. Hayırseverlerin yardımı harici bana maliyeti 300 bin lira aylık. 200 aileye de ekmek veriyoruz yemek dışında. Yemek verdiklerimize ekmek de veriyoruz, o ayrı.

Tercih merkezi kurduk ve…

Tercih merkezi kurduk. Türkiye’de hiçbir belediye bunu yapmamıştı. Öğrencilerimiz üniversite tercihini yaparken destek olduk. Yaklaşık bin 500 öğrencimize destek verdiler tercih yapmayla ilgili. Bir nevi rehberlik hizmeti yaptık. Geri dönüşü muhteşem oldu. Bin 100 öğrencimiz istediği yere yerleşmiş. Hala görüştüğümüz çocuklarımız var. Üniversite öğrencilerimize günlük 3,5 liraya belediyemize ait tesiste dört çeşit yemek veriyorum. Önümüzdeki yıl ,çok yara aldı belediyelerin ekonomisi, bütçem müsait olursa ücretsiz dağıtmayı düşünüyorum.

Kardeşim diyen kardeşliğini yapsın

İzmir Büyükşehir ile kardeş belediye değiliz. Tunç beyin açıklamalarını görmedim. Resmiyette kardeşlik yok. İBB de bizim CHP’nin belediyesi. Kardeş olmayı arzularız tabi. Kemalpaşa ile sınırız aslında. O kardeşliği görmedik. 170 bin nüfusu, tarımı, ticareti, sanayisiyle Turgutlu güzel bir ilçe. Hayatımın hiçbir noktasında kimseye avuç açmadım. Kimseden beklenti içerisinde olmam. Ama biz kardeşiz diyen insanların kardeşliğini yapması gerekir. Bu kadar da netim. Kardeşim diyen de kardeşliğini yapsın. 13 ay olmuş bizim bir sıcak temasımız olmamış. Ötesi yok.

Küçük esnafımızdan alışveriş yapalım ki…

Whats app grubumuz var. Bugün düşünülmüş bir şey değil. Seçimi kazandığımız günden bu yana esnaf odalarıyla ilişkilerle ilgili sorumluluğu olan başkan yardımcımız var. Koordinasyonu sağlıyordu. Ayda bir kez o arkadaşlarımızla yemek yiyoruz. Bu aralar olmuyor. Çok güzel ilişkilerimiz var. Toplantı yaptık, birtakım kararlar aldık. İşyeri kapanan kahveci, lokantacı esnafından kira almayacağız dedik. Sonrasında da devletimiz böyle bir karar verdi, ona da uyacağız zaten. Sonrasında daha önemli bir karar aldık. Bu sürede Turgutlu halkı bakkalına, manavına, kasabına destek olsun. Ben öyle yapıyorum. Bu sürecin dayanışmayla geçirilmesi gerekiyor. Birbirimize destek olmalıyız. Maddi ve manevi boyutu var bu sürecin. Çağrımı tekrar yineliyorum. Turgutlu halkı küçük esnaftan alışverişini yapsın diyorum.

40 milyon lira borçla devraldık

Pazartesiden Cuma gününe kadar 16 bin lira tahsilatımız oldu. Geçen hafta. Bu ayki kesinti olmayacak denilmesine rağmen İller Bankası’ndan gelen payımdan 270 bin lira kesildi. 40 milyon lira borçla devr aldık belediyeyi. Yıl sonunda güzel haber verecektim. Emek pazarı kurduk bu arada, kadınlarımızın yaptığı ürünleri satması için. Birinci yılımızı değerlendirecektim. 40 milyon liralık borçla, 13 aylık süre boyunca, 8 milyon 892 bin lira borç ödemesi yapmışız. Müthiş bir tasarrufla geldik.

Bir buçuk ayın maliyeti 1,5 milyon lira

Tam kendi ayaklarımızın üzerinde durduk diyecekken bu salgın, bela çıktı karşımıza. Bir buçuk ayın maliyeti bana 1,5 milyon lira. Personelin ekstra mesaisi, gıda yardımı, maske, dezenfektan yardımı. Bana 3,5 milyon lira geliyor İller Bankası’ndan. Nasıl hizmet vereceği? Bir maskeyi 2 liraya alıyoruz. 170 bin hemşehrim yaşıyor. Her gün Pazar var, her pazarda bin tane maske dağıtıyorum. Her gün 4-5 bin maske ihtiyacım var. Maliyeti aylık 450 bin lira. İlçe bazlı belediyelerin desteklenmesi gerekiyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden derdi nedir diye soran yok. Hükümet tarafından görmüyoruz bir şey. Kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Kardeş belediyelerden de bir şey görmedik. Gerçekler bunlar.

Devletin tüm kurumları benden maske ve ilaçlama istiyor ama…

Devletin tüm kurumları benden maske ve ilaçlama istiyor. Bunları yaparken bizim ne durumda olduğumuzu herkesin görmesi gerekiyor. Aylık 400 bin lira kira gelirlerinden kaybım var. 200’e yakın personelim kronik rahatsızlık nedeniyle işe gelmiyor. Sahadaki arkadaşları dönüşümlü çalıştıramıyoruz. Bina içindekileri dönüşümlü çalıştırıyoruz.

Ova yollarını asfaltlıyoruz

İhtiyaçlarımız çok fazla. Turgutlu’nun olması gereken yapılması gereken projelere ihtiyacı var. Virüs var diye çalışmalarımızı durdurmuş değiliz. En büyük hayalim vatandaşımız ürünlerini konforlu şekilde hasat edip yolları kullansın istiyorum. Asfalt bulamadım. Alaşehir Belediye Başkanımıza selam gönderiyorum buradan. Sağ olsun bize şantiyesini açtı. Takma kafana başkanım, gel benim şantiyemde üretim yap dedi. Biz de malzememizi alıp asfalt ürettik. Ova yollarını asfaltlıyoruz. Yüzde 60’lara çıktı ova yollarının asfaltlanması. Ben de çiftçi çocuğuyum. O yollarda gidip gelirken çekilen eziyeti biliyorum.

Sen evde kal, kitap sana gelsin projesi ile….

Müthiş bir ekibimiz var. Sen evde kal, kitap sana gelsin projemizi yaptık. Kısa sürede 800 aileye ulaştık. Kitapları ulaştı. Takas teklifleri de gelmeye başladı bu arada. Kartopu gibi büyüyecek bir proje. Ben de hemşehrilerimizi eşlerine yardım etmeye ve kitap okumaya davet ediyorum.

Güzel hayallerimiz var

Çok güzel hayallerimiz var. Doğru bir yolda gidiyorduk. Bu süreç engelledi gibi görünüyor. Biterse hızlı adımlarla hayallerimizi gerçekleştirmek için mücadele edeceğiz. İki üç ay daha giderse ciddi bir destek olmazsa ayakta kalamaz belediyeler de işletmeler de vatandaş da. Yapamayacağımız şeyleri söylemedik, önümüzü görelim önce. Umursamazlıktan kurtulalım. Size birşey olmayabilir ama sizin yüzünüzden sevdiklerinize bir şey olabilir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası