EGEPOSTASI- İzmir’in en önemli çevre sorunlarının başında gelen ve yıllardır çözüme kavuşturulmayı bekleyen nükleer atık sorunu olan ve İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası tehlike saçmaya devam ediyor.
Daha önce, alanın kapatılması ve gerekli temizliklerin yapılması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda başta olmak üzere birçok STK ve TMMOB’ye bağlı oda yetkililere çağrıda bulunmuş ancak herhangi bir sonuç alınamamıştı.
Nükleer atık bölgesinin akıbeti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunan Başkan Arda, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, burayı kamulaştırılsın ve burası nükleer temalı bir parka dönüştürülsün” demiş ve nükleer atıklara dikkat çekmek için 21 Mayıs günü alanda her Cuma günü gerçekleştirilmek üzere “duran adam” eylemi yapmaya başlamıştı.
İzmir Kent Konseyi, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında “Rant Değil Hayat” temasıyla İzmir Ekoloji Buluşması düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve bilim insanlarının katıldığı etkinlikte konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir’deki nükleer atıklara dikkat çekti.
Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların 14 yıldır temizlenmediğinin altını çizen Başkan Halil Arda, bu atıkların kaldırılması için verilen mücadele hakkında bilgi verdi.
BAŞKAN ARDA’DAN BİR ÖNERİ DAHA
“Biz büyüdük ve kirlendi dünya şarkı” sözlerine atıf yaparak konuşmasına başlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Biz büyüdük, çoğaldık ve bu küçücük dünyamız bize yetmemeye başladı. Kaynakları tükettik ve savaşmaya başladık. Savaşırken nükleeri keşfettik. Önce silah olarak kullandık, sonra enerji üretmek için kullanmaya başladık. Enerji üretirken bunun atıkları da ortaya çıktı. Bu atıklarla birlikte çevre mücadelesi de başladı. Bütün dünyada nükleer atıklara karşı çevre mücadelesi yükselirken biz de nükleer atık olmadığı için biz bu mücadelede yer almadık. Kendi ülkelerinde bu atıkları istemeyenler bu atıkları kendi ülkelerinden defetmek için uğraşırken bunun bir de uluslararası mafyasının türediğini öğrendik. Bugün ülkenin gündemini takip ettiğimizde bu uluslararası mafyayla birlikte bizim gündemimizi birleştirdiğimizde tehlikenin nerelere vardığını çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin ilk nükleer atığı ilçemde. 2007 yılında tespit ediliyor. O günden bu yana sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi devam ediyor. Bu mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
NÜKLEER ATIKLAR ÜLKEMİZİN SORUNU
Gaziemir’deki nükleer atıkların temizlenmesi için başlattığı mücadeleyi anlatan Başkan Halil Arda, bu mücadeleye herkesi destek vermeye davet etti. Nükleer atık sorununun Türkiye’nin bir sorunu olduğunu söyleyen Başkan Arda, “Tehlike çok büyük. Yeni öğrendiğim bilgiler ışığında bu mücadeleyi büyütmek istiyorum. Ben de bir yerel yönetici olarak topraklarıma sahip çıkıyorum. Bu Gaziemir’in, İzmir’in sorunu değil. Bu ülkemizin sorunu. Buranın çok acil temizlenmesi gerekiyor. Ama görüyorum ki bir adım mesafe alamadık. Duran Adam eylemiyle buranın temizlenmesi için mücadele veriyoruz. Bu alanı temizleyemeyen bir devletin nükleer enerji üretiminde kuracağı santrallerle geleceğimiz noktayı düşünemiyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer öncülüğünde yerel yöneticilerden, bilim insanlarından ve hukukçulardan oluşan bir komisyon kurulmasını öneriyorum. Bu komisyonda nükleer atıklara karşı verilen mücadelelerle ilgili bir arşiv, bir rapor oluşturulması gerekiyor. Bundan sonra verilecek mücadelenin bu komisyonda örgütlenmesi çok önemli. Rantı değil, hayatı savunuyoruz. Bu atıklar rant uğruna ülkemize sokuldu. Bilim insanları, devletin TAEK’i, herkesin her şeyi bildiği bir şeyle karşı karşıyayız. Alan temizlenene kadar mücadeleyi sürdüreceğim” dedi.