EGEPOSTASI- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir’in en önemli çevre sorunlarının başında gelen ve yıllardır çözüme kavuşturulmayı bekleyen nükleer atık sorunu olan ve İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasına ilişkin TR35 ekranlarında yayınlanan Uyandırma Servisinde konuştu.
Daha önce, alanın kapatılması ve gerekli temizliklerin yapılması için Başkan Halil Arda başta olmak üzere birçok STK ve TMMOB’ye bağlı oda yetkililere çağrıda bulunmuş ancak herhangi bir sonuç alınamamıştı. Öte yandan Başkan Arda, nükleer atık bölgesinin akıbeti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunmuş ve alanın kamulaştırılmasını ardından da nükleer temalı bir parka dönüştürülmesini istemişti.
Ancak yapılan çağrıların karşılık bulamamasının ardından Başkan Arda, bölgede her Cuma günü 15 dakikalık ‘Duran Adam’ eylemi gerçekleştirmeye başlamış ve birçok kesimden destek görmüştü.
“AMACIMIZA ULAŞTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”
Bölgedeki tehlikeli atıkların 2007 yılında tespit edildiğini hatırlatan Başkan Arda, alanın temizlenmesi için mücadelelerini ilk günden bu yana devam ettirdiklerini söyledi ve “Biz oranın temizlenmesi için 2,5 yıldır mücadelemizi sürdürüyoruz. Yaklaşık 1,5 aydır da orada duran adam eylemi başlattık. Kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Amacımız buranın temizlenmesi. Süre olarak 3 aylık süre öngörmüştük ve yarsına da geldik. Belediye başkanlarımız, milletvekillimiz, çevre gönüllüleri, kent konseyleri gibi birçok destekçimiz var. Tabii pandemi nedeniyle biz çok da kalabalık olsun islemiyoruz. Ama ben biraz da amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum. Bugüne kadar konuşulmuyordu ancak artık basanda yer alıp konuşulmaya başlandı” dedi.
“TÜRKİYE’DE BİR ÇEVRE MÜCADELESİ YÜKSELİYOR”
Sorunun yalnızca Gaziemir sınırlarını ilgilendirmediğini bu durumun somut anlamda tüm kentin, bir yandan da Türkiye’nin sorunu olduğunun altını çizen Başkan Arda, “Alan Gaziemir’de olabilir. Ancak sorun hem İzmir’in hem de Türkiye’nin sorunu. Çünkü Türkiye bir taraftan da nükleer enerjiye yöneliyor ve onların da nükleer atıkları olacak. Biz tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyoruz. Bu tehlikeyle ilgili önlemler alınması gerekiyor. En büyük hedefimiz de o bölgenin arındırılması. Teknolojinin ve nüfusun artmasıyla bir doğa katliamı başlıyor ve 1950’lerde bir çevre mücadelesi başlıyor. Bugün HES’ler JES’ler olsun Türkiye’de bir çevre mücadelesi yükseliyor bu anlamda biz de kendi ilçemizdeki bu alanın temizlenmesi için çalışmalar sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“YAPILAN ÇALIŞMALARA İLGİLİ BİLGİLENDİRİLMİYORUZ”
Tüm çağrılarına rağmen alanın temizlenmesine ilişkin herhangi bir adım atılmadığını aktaran Başkan Arda, “İzmir Valisi’nin açıklamaları var. ‘Mesafe aldık’ deniliyor. Ama hangi konuda mesafe aldıklarını biz bilmiyoruz. Yapılan çalışmalara ilgili bilgilendirilmiyoruz. İnşallah doğrudur yapılan çalışmalar neyse. Daha doğrusu biz bilgilendirilirsek biz de daha tatmin olabiliriz. Duran adam eylemi 3 aylık demiştik ama 3 ayın sonunda bu bitmeyecek. Ben bu mücadelenin bir komisyonla yürümesi gerektiğini düşünüyorum. Bu fikre de eyleme katılan herkes katılıyor. Geçenlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’i ziyaret ettik bazı odaların başkanlarıyla. Tunç Başkan’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de önderliğinde bir komisyon kurulmasına karar verildi. Bu komisyonla bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Orası temizlenene kadar durmayacağız” diye konuştu.
“KANSER VAKALARINDA ARTIŞ VAR”
Başkan Arda, alanın temizlenmesine ilişkin adım atılmamasının gerekçesi olarak maliyet gösterildiğini ifade ederken bölge halkının durumdan tedirgin olduğunu söyledi. Çevre mahallelerde kanser vakalarında artışların gözlendiğinin de altını çizen Başkan Arda, “Maliyetinin yüksek olduğu söyleniyor ama öncelikle oradaki atıkların tespit edilmesi gerekiyor. En büyük tespit de bu atıkların nereden geldiğini bulmak olmalı. Bu tespit edilebilirse belki temizlenmesi için kaynak da yaratılabilir. Çünkü nükleer santrallere çok yüksek bedelli sigorta yapılıyor. Yani bunun üzerine gidilirse kaynak da bulunacak ve dolayısıyla burasının temizlenmesinin çok yüksek maliyeti var bu yüzden yapılmıyor gerekçesini çürütecek. Ama bunun için bu konunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Gaziemirli birçok vatandaşımız durumu bu eylemle duymaya ve tedirgin olmaya başladı. Herkes o tedirginliği yaşıyor. Özellikle de o bölgedeki Aktepe ve Emrez mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımız. Orada kanser vakalarında, astım vakalarında artış olduğu söyleniyor. Sakat ve ölü doğumlar var. Bunun da araştırılması gerekiyor. Çok tehlikeli bir bölge orası. Sadece nükleer değil kimyasal atıklar da var. Tekrar ediyorum bu sadece Gaziemir’in sorunu değil. Yeraltı sularına karışıyor bu atıklar” dedi.
BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
Bölge için planları hakkında da bilgi veren Başkan Arda, şunları söyledi; “Bölge aslında İzmir’in tek parçada en büyük kentsel dönüşüm alanı. 122 hektarlık bir alan. Önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediye şirketi İZBETON’la orada bir kentsel dönüşüm başlıyor. Dolaysıyla mahalle 10 yıl içerisinde komple dönüşecek ve İzmir’in en iyi mahallelerinden biri olacak. Ama bu atıklar da bu mahallenin tam içinde. Dolayısıyla mahalle güzelleşirken marka değeri düşecek. Bu işin sağlık kısmı da var çünkü. Ben en başta bölge temizlensin ama önce devlet kamulaştırsın diyordum. Ama sonra kamulaştırmanın oranın sahiplerini ödüllendireceği gibi algılanmaya başlandı. Haklılar da. Devlet buraya el koymalı. Çünkü oranın sahipleri bu atıkların nereden geldiğini ve bunun ne anlama geldiğini bile bile bunu yaptılar. Kaldı ki o dönemde fabrika sahiplerinin damatlarından biri bu atıklar konusunda kendilerini uyarıyor ama bunu bile bile yapıyorlar. Dolayısıyla fabrika sahipleri bu konuda suçlu. Devlet o günün parasıyla 5.7 milyon ceza kestiğini söylüyor. Ama bu cezalarla orası temizlenmiş olmuyor. Biz oranın temizlenmesini istiyoruz. Ama Türkiye’de bu konuda yetkili bir firma yok. O yüzden Fransa ya da İngiltere gibi ülkelerden yardım istenebilir. Ben temizlendikten sonra orasının nükleer tehlikeye dikkat çeken bir park haline getirilmeli.”