HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Danıştay tarafından kapatılan Özkanlar Pazar yeri esnafına yeni yer bulmak için yaptıkları her adımı tek tek anlatan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Pazar için en uygun yer olan Bornova Viyadük altının verilmemesinin nedeninin Başkan Aziz Kocaoğlu’nun tavrı olmasının altında yatan nedenin ise CHP İzmir İl Kongresi’nde Aziz Kocaoğlu ile ayrışmaları olduğunu söyledi.
BAŞKAN KOCAOĞLU, OLGUN İLE KONUŞURUM ÇÖZERİZ DEDİ AMA…
Başkan Hasan Karabağ, kongre sürecinde Başkan Aziz Kocaoğlu ile ortak hareket ederken kendisini ziyaret eden Aziz Kocaoğlu’na süreci anlatıp Bornova viyadük altını istediğinde olumlu yanıt verdiğini vurgulayarak, kongreden sonra Başkan Kocaoğlu’nun tavrının tamamen değiştiğini ve buranın olmasını reddettiğini söyledi ve en uygun yerin Bornova Viyadük altı olduğunda ısrarcı olduğunu sözlerine ekledi:
“Danıştay 2015 yılında aldığı kararda 2017 sonunda bu pazarı kaldırmak zorundasınız dedi. 2017’ye kadar süre veriyorum dedi Danıştay. Partinin kongreleri sırasında Aziz Bey ile sıcaklaştık. Yeni binayı ziyarete geldi. Biz bu pazarı kaldıracağız. En uygun yer viyadüğün altı. 780 tezgah var. Sığacağı alan 7 bin metreden aşağı olmaz dedim. ‘Başkanım zaten ben orayı 2004 yılında belediye başkanı olduğumda istedim Karayolu’ndan vermediler. En uygun yeresi orası. Ben Olgun ile konuşurum çözeriz’ dedi. Tamam dedik biz de Pazar yerini kaldırdık. Kongrede ayrıştık Aziz Bey ile. Sonra bizim viyadük altı yattı. Oraya olmaz dediler. Bunun ayrıntısına girmek istemiyorum. En yakın nokta, ısrar ediyorum, Bornova viyadükünün altı. Her şeyini biz karşılarız, yeter ki Bornova Belediyesi kabul etsin. Pazarın çıkmaza girmesinin nedeni bu.”
BU İŞ TIKANA TIKANA BURAYA GELDİ
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, pazarcılara da süreci ve neler yaptığını aktardığını anlatarak, Bornova viyadük altının olmaması durumunda Çamkıran Pazarı formülünün de uygulanabileceğini dile getirdi:
“Pazarcılar gelip protesto ettiler. Anlayışla karşıladık. Çağırdım bunları bütün süreci anlattım. Aklınıza neresi yatıyorsa oraya götürelim dedik. Çamkıran Pazarı’nı teklif ettik. Haftada bir gün, Mansuroğlu Özkanlar Pazarının ana fikri giyim pazarı. 440 giyim tezgahı var, Cuma günlerini burayı açarım size ama gıdacıları sığdıramadığımız için başka pazarlara bu tezgahları dağıtalım dedik. Tamam dediler. Önce tamam dediler. Sonra gıdacılar kavga etti, giyimciler cesaret edemediler oraya gelmeye. Pazarcılar odasında bir muhalefet var bir iktidar var. Bir taraf çözmeye yanaştı mı öbür taraf karşı çıkıyor. Her yerde var iktidar kavgası. Bu iş tıkana tıkana buraya geldi. Uzun vadede Çamkıran Pazarı bir gün giyim pazarı olabilir. Çarşamba ve Cuma günleri zaten orada Pazar var. Çarşamba ve Pazar günleri servis koyduk. Geziyor servis bildiğim kadarıyla. Ama bu esas bu pazarın sıkıntısı giyim, dışarıdan çok müşterisi geliyordu. Olaylar yatışsa bir gün açılır aslında. Bir yerde butik Pazar olabilir. Bunlar 380 tane gıdacıların belgeli tezgahı var. Bu pazarcıların içinde de mafyalaşma var. Bir adamın bir pazarda dört tezgahı, belki beş pazarda yirmi tezgahı var. Transporter minibüslerle gezip kira topluyorlar. Burada yer yok Mansuroğlu’nda.”
BAŞKAN HASAN KARABAĞ SÜRECİ ŞÖYLE ANLATTI
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Özkanlar Pazar Yeri sorununun başlangıcından bugüne kadar neler yapıldığını ise şöyle anlattı:
“Danıştay sonuçlandırdı. O araya kadar neler yaptı? En akıllı uslu yer muhtarlığın oradaki Telekom’un arkasındaki yer. O yeri 2012 yılında bu süreç başladığında 2013’te biz hemen Osmangazi’de Güneşkent Sitesi var, orada bize 4 bin 500- 5 bin metrekare itfaiye alanı terk edildi. Buradaki yer ile takas yapabiliriz dedik. Belediye hizmet alanına çevirebiliriz, yönetmeliklere göre yapabiliriz, o belediye hizmet alanını alır buraya getiririz buradaki eğitim alanını da oraya taşırız dedik. Çünkü imar kanununda bir bölgedeki yeşil alanın, okul alanının, Pazar yerini yok edemiyoruz. Kaldıramıyorsunuz ancak yerini değiştirebiliyorsunuz. Yasa bu.
POLEMİĞE GİRMEK İSTEMİYORUM AMA...
Dolayısıyla bir değişme yapalım dedik. 2013 yılında kendi meclisimizden geçirdik. Polemiğe girmek istemiyorum ama 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu reddetti. Bana itfaiye alanı lazım dedi. Hala boş duruyor orası, onu da söyleyeyim. Burası olmayınca, 11 bin metrekare ve 5 bin metrekare var orada. 1900 metre hissemiz vardı, oraya iki katlı Pazar yeri yapıp çözmek istedik. Büyükşehir reddetti. Sonra ne yapabiliriz dedik.
BİR DAYAK YEMEDİĞİMİZ KALDI
Metin Oktay Parkı’nın karşısında bir inşaatın arkasında bize terk edilen, yeşil alana terk edilen, 2 bin metrekare bir yerle birlikte arkadaki Emekçi Kadınlar Parkı’nı birleştirip park alanının binanın üstüne çıkarıp, bir proje hazırladık. Oradaki sakinlerle bunu tartışmak istedik. Astsubay evleri var orada. Muhtarı aldık, müdür arkadaşı aldık üçümüz Bir dayak yemediğimiz kalmadı. Bizim parkımızı kaldıramazsınız, ağaçları yok edemezsiniz dediler haklı olarak. Bir şey de diyemeyiz. Gezi olaylarının yaşandığı, iki ağacı kesmenin nelere mal olduğu bir ülkede böyle bir şey ancak kamuoyunun oyuyla olur dedik. O da öyle yattı. Başka nereye olabili? Fethi Sekin parklarının olduğu yerler var ya, o zaman daha hamdı. Burası kavşak bölgesi değil de Kırçiçeği’nin olduğu yere yapalım dedik. Yeşil alanlardan biriyle takas yapabilir miyiz diye. Onlar da bu bölgenin insanı uzak dediler. Oraya Pazar yeri olmaz, hiç uğraşmayın dendi. Yeniden bir yeşil alan bulmamız gerekiyordu oraya Pazar yeri yapmamız için. Orası da yattı. Dolayısıyla biz kaldık ortada.”