TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Yapım süreci, ruhsatlandırma çalışmaları, planları ve yüksekliğiyle sık sık kent gündemine gelen Zorlu Holding’e ait Zorlu Gökdelen Projesi, geçtiğimiz günlerde bir kez daha gündeme gelmişti.
2008 yılında planlama ve ruhsatlandırma çalışmalarına başlanan bina, önce 151 metre olarak planlanmış, süre içerisinde önce 146 metreye düşürülen Zorlu Bina’sının yüksekliği, son olarak 134 metreye düşürülmüştü.
Binanın yüksekliğinin bir kez daha gündeme gelmesiyle birlikte TMMOB2ye Bağlı Mimarlar Odası harekete geçti.
Oda tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, yapının planlarında kamuya ait yolların projeye dahil edildiği belirtilmiş ve “Planlar arasında uyumsuzluk olmasına rağmen mevzuata aykırı şekilde 2018 yılında ruhsatlandırılan, kamuya ait yolların proje alanına dahil edildiği, yüksekliğinin Büyükşehir Belediyesi tarafından 84 metre ile sınırlandırılmasına karşın ruhsatı iptal edilmeyerek, Konak Belediyesi tarafından 146 metreden 134 metre olarak yeniden verilen ruhsat, kamuoyu ve meslek odalarının karşı çıkışlarına rağmen yapımı diretilen, kamu yararını gözetmek yerine sermayenin çıkarlarının korunduğunu düşündüğümüz bu yapı yapılmamalıdır” denilmişti.
Oda ayrıca, dün Konak Belediyesi’ne planlara ilişkin itiraz dilekçelerini sunmuştu.
"84 METRE KARARI GELDİĞİNDE ONA GÖRE RUHSAT VERECEĞİZ"
Öte yandan; konuya ilişkin konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, hukuka uygunluk vurgusu yaparken Büyükşehir’in verdiği karara uyacaklarını belirtti.
Başkan Batur, Zorlu Binası’na ilişkin Büyükşehir tarafından verilecek kararı uygulayacaklarını ve ruhsatın iptali durumunda ortaya çıkacak aleyhteki durumlara dikkat çekti ve "Zorlu binası ile ilgili… Bu binanın süreci 2008 yılında başlıyor. Ruhsatlandırma süreci, 2008 yılından 2018 yılı şubat ayına karar uzuyor. Burada, 1/5000 planlar yapılmış, Büyükşehir'den itiraz edilmiş, daha sonra yeniden değerlendirilmiş ve Zorlu Binası'na 2019 şubat ayında biz göreve gelmeden 1 ay önce inşaat ruhsatı verilmiş. Bu ruhsatı vermek ne demek? Kanuni açıdan yönetmeliklere ve diğer kanuni şartlara uygun bir biçimde yapıldığı anlamındadır ve belgedir. Biz buna rağmen geldiğimizde yüksekliğin çevredeki binalardan daha yüksek olduğunu tespit ettik ve kendilerini çağırdık ve ‘Sizin inşaatınız 150 küsur metre, hem çevreye hem görsel açıdan hem de kentin siluetini bozma açısından zarar veriyor. Çevresindeki en yüksek bina 131 metre ile Hilton Oteli. Bu yüksekliği geçmeyeceksiniz’ dedik. Bu şekilde ruhsatlandırdık. Daha sonra Büyükşehir Belediyesinde yeni yönetmelik geri parsel bazında yüksekliklerin yazılması gerekiyor. Bunla ilgili onay için Konak için bütün yapılarda yükseklik serbest olan bölgelerin yüksekliğini yazarak gönderdik. Burada Kadıfekale'nin kent siluetini bozmadan yüksekliğin oluşmasını sağlayacak karar çıktı ve 84 metreye düşürüldü. Şu anda bu karar askıda. 84 metre kararı askıdan indiğinde işlem başlayacaktır. Vatandaşlarımız itiraz ediyor askı sürecinde edebilirler, odalarımız da itiraz ediyor. 84 metre kararı geldiğinde biz buna göre ruhsat vereceğiz. Bir kazanılmış hakkı yok etmek ne belediye başkanının inisiyatifinde ne de belediyede çalışan arkadaşlarımızın inisiyatifinde. Dışarıdan 'ruhsatı iptal et' demek kolay. Bunun tazminatı, belediyemize gelecek kamusal zararı düşünmek lazım. Biz Büyükşehir'den çıkan kararı uygulayacağız. Bu karar da mahkemeye giderse biz mahkemeden ne karar çıkarsa bunu uygulayacağız" dedi.