Ege Postası
Geri

Başkan Batur’dan iktidara ‘yasa’ çağrısı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, pandemiyle birlikte belediyelerin ekonomik olarak büyük sıkıntı içine girdiğini söyledi. Belediyelerin gelirlerinin artırılması için alternatif çözüm önerilerini açıklayan Başkan Batur, belediyelerinin kamu borçlarının pandemi sonuna kadar ertelenmesi ve devletin kestiği bazı ruhsatlardan belediyelere de pay verilmesi gerektiğini söyledi. Belediye Gelirleri Yasa Taslağı’na değinen Başkan Batur, “Devletin ve merkezi hükümetin belediyeleri ayağa kaldıracak yasaları muhakkak çıkarması lazım” dedi.
Başkan Batur’dan iktidara ‘yasa’ çağrısı
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Mayıs 2021 Salı 12:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, TV35 ekranlarında yayınlanan Menderes Fırtınası programında Mustafa Ali Fırtına’nın Konak ve İzmir gündemine dair sorularını yanıtladı.

Pandemiyle birlikte gelirleri azalırken giderleri büyük oranda artan belediyeler için kaynak önerilerini açıklayan Başkan Batur, kıyı belediyelerdeki değişken nüfusun belediyeler üzerindeki etkilerine de değindi.

“BELEDİYELERDE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Pandemiyle birlikte belediyelerin gelirlerinin önemli ölçüde azaldığını ifade eden Başkan Batur, özellikle kıyı belediyelerin nüfuslarının 4-5 katına çıktığını ancak İller Bankası’ndan gelen ödemelerin mevcut nüfusa hizmet edecek şekilde dağıtılmadığını söyledi. Belediyelerin kaynaklarının pandemide kesilmemesi çağrısında bulunurken aksine kesintilerin artırıldığını ifade eden Başkan Batur, merkezi hükümetin belediyelerin sesine kayıtsız kaldığını söyledi ve “Sadece kıyı belediyelerinin değil bu sorun. Bin 398 belediyenin sorunu bu. 20 yıldır hükümetlerin gündeminde Belediye Gelirleri Yasa Taslağı diye bir taslak var.  Yasa taslağı bir türlü TBMM’nin kanun yapılacak noktasına inmez. Bu dönemde de 3 ayda bir konuyla ilgili bakanlar ve yardımcıları belediye yasası değişecek şeklinde gündem yaratır ama maalesef gereği yapılmaz. Belediyeler sıkıştı ve bıçak kemiğe dayandı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak şunu ifade etmeliyim: Kıyı belediyelerde 1 yıldır ikamet eden vatandaş sayısı 4-5 misli. Şu anda Çeşme’de ikamet eden 400-500 bin arası. Çeşme belediyesi 48 bin kişilik bütçe alıyor ama hizmeti 500 bine veriyor. Biz diyoruz ki belediyelerin kamuya borçları var. Bunların pandemi bitene kadar ötelenmesini ve ertelenmesini istedik. Bunu belediyelerin rahat nefes alması için istiyoruz. Mesela yolla ilgili ruhsat kesiliyor. Biz araçların ruhsatı kesilirken bu vergi oranlarının bir kısmının belediyelere aktarılsın istiyoruz. Belediyelerin üstüne ayrı bir yük yüklensin istemiyoruz. Bizden faydalanan kurumların bize bu fırsat vermesini istiyoruz. Devletin ve merkezi hükümetin belediyeleri ayağa kaldıracak yasaları muhakkak çıkarması lazım. Belediyeler tıkandı. Esnaf vergisini ödeyemiyor ve belediyelerin geliri azalıyor. Bir an evvel belediyelerin ayağa kalkması noktasında merkezi hükümetten yardım istiyoruz. En azından mayısta kesintilerin yapılmamasını bekliyoruz” dedi.

“KEMERALTI’NIN AYAĞA KALKMASI KENTİN TARİH TURİZMİNİN AYAĞA KALKMASI DEMEK”

İzmir’in Altın Üçgeni olarak bilinen Kemeraltı, Basmane ve Agora güzergahlarında yapılan çalışmalara da değinen Başkan Batur, çalışmaların bitmesiyle birlikte İzmir’in tarihinin ortaya çıkacağını söyledi. Tarihin ortaya çıkarılmasından ayrıl düşünülemeyecek olan Kemeraltı’ndaki altyapı çalışmalarının da eş zamanlı yürütüldüğünü ifade eden Başkan Batur, kısa sürede çarşının su baskını sorununun çözüme kavuşturulacağını söyledi ve “Bu Altın Üçgen kentin en önemli merkezi ‘Old Town’ deniliyor. Ne tarafta kazı yapsanız tarih fışkırıyor. Bununla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Valilik ve Kültür Bakanlığı ve Kemeraltı Derneğiyle birliye ortak çalışmalar içindeyiz. Bunlardan biri örnek çalışma. İkinci Beyler dediğimiz sokak tamamlanmak üzere ve Havra Sokağı tamamlandı. Bunlar numune. Kemeraltı’nın en büyük problemi altyapı problemi. Bunun sonucunda her yağmura su baskını oluyor suyun drenajının hızlı olmaması nedeniyle. Bu konuda geçmiş dönemde başlayan bir çalışma vardı. Tunç Başkan onu devam ettiriyor ve ihaleleri yapıldı. Ana kuşaklama başladı. Büyükşehir belediyemizin yanında bir arıtma tesisi olacak. Ana kuşatma bitti. Daha sonra ara sokaklara girilecek. Yapılacak çok iş var. Aydınlatması ve yağmur suyunun drenajıyla. Ondan sonra iç cephelere girilecek. Kemeraltı’nda bir kez sıkıntı yaşanacak ve bir daha yaşanmayacak. Kemeraltı’nın ayağa kalkması demek bu kentin tarihi turizminin ayağa kalkması demek Konak'tan gelecek bir turist kafilesi Kemeraltı ve havra sokağından geçecek. Oradan da Agora’ya geçilecek. Bu alanın en güzel kısmı oradan sonra başlayacak. Kadifekale’nin üzerindeki amfi tiyatro. Bizim hedefimiz 202’te bu projeleri hayata geçirmek. Ama bu dönem öyle bir dönem ki bir proje yapıyorsunuz ve pandemi oluyor. Biz yine de yatırımlarımıza devam ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi de yapıyor biz de Konak Belediyesi olarak durmadık.

KONAK BELEDİYESİ’NDE İNOVASYON ÇALIŞMALARI İÇİN YENİ BİR BİRİM

Pademiyle birlikte tüm dünyada yeni bir ‘normal’ anlayışının yeşereceğini belirten Başkan Batur, belediyelerinde teknolojinin nimetleriyle birlikte bu ‘yeni normale’ adapte olmasının gerekliliğine vurgu yaptı ve şunları söyledi; “Yeni bir yaşam biçimine girdik. Sosyal yaşantımız değişti, insanların ilişkileri değişti ve bu değişim devam edecek. Artık insanların birbirinin yanında gelmeden bir masa etrafında toplanmadan da işlerin yürüyebileceğini görüyoruz. Bilimin ve teknolojinin ne kadar önemli olduğunu bu süreçte yaşadık. Belediyeler de buna hazırlanmak mecburiyetinde. Artık vatandaşın belediyeye gelmeden her türlü işini halledebilmesi lazım. Biz yakın zamanda ‘e-ruhsat’a geçiyoruz. İnternet sayfamızdan biz kendilerine ruhsat vereceğiz bunun yanında imarla ilgili çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Artık teknoloji hizmetlerin yalnızca belediye binasında olmasını değiştiriyor. Hizmetler belediye dışına çıktı. Bunlardan sonra yeni bir anlayışla yürüyecek İnsanlar daha içine kapanık, fiziki iletişimin daha az olduğunu bir yaşam tarzını benimseyecekler. Bu korku yıllarca devam edecek benim fikrimce. Yeni bir dünya olacak. İletişimiyle, finansıyla, yaşam biçimiyle yeni bir dünya görüyoruz. Konak Belediyesi de buna entegre olmak için çalışmalarını yürütecek. Bunun için yeni bir birim de kuruyoruz. Yeri de hazır. Türkan Saylan Kültür Merkezinde inovasyon çalışmalarının yapılacağı bir merkez olacak.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası