EGEPOSTASI- İzmir, 30 Ekim tarihinde AFAD verilerine göre 6.6,Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9 şiddetinde depremle sarsıldı.
Yaşanan deprem felaketinde 17 bina yıkılırken 150’nin üzerinde bina da ağır hasar gördü.
Depremin ardından dayanıklı binalar ve kentsel dönüşüm bir kez daha gündeme geldi.
Önce Narlıdere’de ardından Konak’ta attığı kentsel dönüşüm adımlarıyla adından söz ettiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, TV35 ekranlarında yayınlanan Beyaz Masa programında, depremin kentsel dönüşümün önemini bir kere gözler önüne serdiğini belirtti ve Narlıdere’de olduğu gibi Konak’ta da kentsel dönüşümü gerçekleştirmekte kararlı olduklarını söyledi.
“İZMİR DEPREMİ HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ”
Başkan Batur, depremde Konak’ta 12 binanın ağır hasar gördüğünü ifade etti ve “Bu binaların çoğunlu Kadifekale’deki iki katlı binalar ve şu an boş olan ticarethaneler olduğunu görüyoruz. Biz bu binaların yıkımını bir an önce gerçekleştireceğiz. Konak, bina envanteri olarak en eski yapıların olduğu ilçelerin başında geliyor. Bu yüzden süratle bina envanterinin çıkarılması gerekiyor. Bunu yaparken de 1998 yılından önce ve sonra yapılan binalar olarak ayıracağız. Çünkü 1999 yılındaki depremden sonra deprem yönetmeliğinde değişiklikler oldu. Bu yönetmelikle hazır beton şartı getirildi. Ama tüm binaların hepsinin bir anda değişmesi çok zor. Yapı envanterinin çıkarılmasından sonra bazı şeyler yapılabilir. Ama İzmir kentine bir el atılması gerekiyor. Özellikle 1999 yılından önce yapılan yapıların elden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü artık herkes depremle yaşadığımızı gördü. Bu depremin merkezi Sisam’dı. Bu işle ilgilenen jeoloji mühendislerinin söylediğine göre İzmir depremi henüz gerçekleşmedi. Bunun için tedbirlerimizi bir an önce almalıyız. Zemin çok önemli. Zemin analizi ve bu analize göre binaların betonarme statik hesaplarının yapılması gerekir” dedi.
“BU İŞ ARTIK SİYASET ÜSTÜ BİR OLAY”
Konak’taki eskimiş yapı envanterinin tek çözümünün kentsel dönüşüm olduğunun altını çizen Başkan batur, “Genel Merkez’in benim Konak’ta görev yapmamı istemesinin en önemli nedenlerinden Narlıdere’de kentsel dönüşüm konusunda edindiğimiz tecrübeyi Konak’a aktarmamızdı. Bizim de göreve geldiğimiz andan itibaren yaptığımız ilk iş kentsel dönüşüm ihtiyacı olan alanları gözden geçirmek oldu. İlk yaptığımız iş, Gültepe planlarıydı. O alan şu an 15 mahalleden oluşan 300 hektarlık bir alan. Bu planların ne kadar önemli olduğu bugün bir kere daha görüldü. O bölgede bir toplanma alanı bile yok. 55 bin kişinin yaşadığı o yerde 2 ya da 3 tane toplanma alanı var. Kişi başına 1 metrekare bile yeşil alan düşmüyor. Biz, yaptığımız planla bu alanı 13 metrekareye çıkarıyoruz. Rekreasyon alanı da olacak. Kentsel dönüşümü yalnızca bina olarak görmemek lazım. Dönüşümle o bölgede yaşayan insanın komşusu değil yaşamı değişecek. Bu iş artık siyaset üstü bir olay. Neden böyl? Yaşadık işte, hep birlikteyiz. Merkezi hükümet ve yerel yönetim hep birlikte insanımızın sıkıntısına çare bulmaya çalışıyoruz. Bu bölgede yapılan planlamada da AK Partili, MHP’li ve CHP’li arkadaşlarımızla hep birlikte çıkardık bu yönetmeliği. Çünkü o bölgenin kalkınmasını istiyoruz. Ayrıca artık çağdaş binalar olsun istiyoruz. Yalnızca bina değil; sosyal tesis alanı, yeşil alanıyla birlikte orada yaşayan insanların yaşamını daha lüks bir hale getirmek istiyoruz” diye konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YAPMAYA KARARLIYIZ”
Vatandaşların aklındaki sorular nedeniyle dönüşüm planlarına itiraz ettiği noktalar olduğunu da aktaran Batur, “Yapılan itirazların çoğu ‘Benim evim yolda kalıyor’, ‘Benim evim yeşil alanda kalıyor’ şeklindeydi. Bu bir plan. Parselasyon planı bundan sonra yapılacak. Kimin nerede hisselendiğini ve hangi imar adasında olduğunu herkes görecek. Biz bu işi Konak tarihinde ilk defa bu kadar şeffaf bir şekilde yapıyoruz. Planlarımız askıya çıkardık. Vatandaşımız gitti her şeyi yerinde gördü. Ayrıca Konak Belediye’mizin web sayfasında planlarla ilgili bilgilendirme sekmesi açtık. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Bakın bir deprem gerçeği var. Deprem bugün Bayraklı’yı vurdu. Bir sonraki defa nereyi vuracağını bilmiyoruz. Neden vurdu Bayraklı’y? Zemin yapısından ve eski binadan dolayı vurdu. Biz Konak’ta yaklaşık 40-50 yıl önce yapılmış binaları yenileyip vatandaşımızı mağdur etmeden bu kentsel dönüşümü yapmaya kararlıyız. Bunu da oradaki vatandaşımızla yapacağız. Kendi başımıza hiçbir şey yapamayız. Vatandaşımız, bu gerçeği ve yeni yapılarda hiçbir sıkıntı olmadığını görmeli. Tedirgin olmasınlar, belediyeye güvenciler. Belediye müteahhitlerin ve üçüncü kişilerin bu alana girmesini istemiyor hiçbir şekilde. Belediye olarak vatandaşımızla sözleşmeleri biz yapacağız. Her türlü taahhüdü biz vereceğiz. İnşaat ruhsatından oturma raporuna ve inşaatların takibi noktasındaki bütün sorumlulukları biz üstümüze alıyoruz. Herkes kimin ne kadar ne aldığını görecek. Onları da mahallelerde askıya çıkaracağız. Kimse kimseden hiçbir şey çıkarmayacak. Biz bugün deprem ile birlikte kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük. Siyaseten bazı kişiler vatandaşımızın kafasını karıştırıyorlar. Ama vatandaşımız bize güvensin. Bundan hiçbir zaman geri dönüşümüz yok” dedi.