Yıllarca hem siyaset hem de spor arenasında boy gösteren ancak bir dönem inzivaya çekilen Büyükoral ile geçmiş yıllardaki hatalara gelecekte ne yapılmasına, siyasete dönüş yapıp yapmayacağına ve kulüpteki projelerine dair konuştuk.
BUGÜNLER İÇİN KAMP YAPTIM
Bir dönem hem siyaset hem de spor arenasında faal bir şekilde yer alıyordunuz. İkinci kez Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı olmadan önce uzun bir dönem ne siyaset yaptınız ne de spor camiasına girdini? Bu dönem de ne oldu. Birilerine küskünlük mü vard? Neden inzivaya çekildiniz'
O dönem aktif dinlenmeydi bence. Bugünler için bir kamptı diyebilirim. Benim hiçbir kırgınlığım olmadı. İnzivaya çekilmek bana göre değil ama insanların bazen dinlenmeye ihtiyacı oluyor. Foça’daki işlerle uğraştım. Onun dışında da hazırlandık. Benim her zaman söylediğim bir şey vardı. Ben bir dönem daha spor kulübü başkanlığı yapmak istiyorum. Bununla ilgili de belirli zamanlarda yoklama yaptık olur muyu? olamaz mıyı? diye... Ortam müsait değildi onun için yapmadım. Müsait zamanı görünce ihtiyaç olduğunu da görünce ‘biz de varız’ dedik. Böylece çok sevdiğim Karşıyaka Spor Kulübü’ne ikinci kez başkan oldum.
Çok genç yaşta kulüpte başkanlık yaptını? O dönemle şimdi arasında hem sizde hem de kulüpte bir farklılık var mı'
Cihan Büyükoral’ın görüşleri açısından hiçbir farkı yok. Tabii senelerin vermiş olduğu bir olgunluk var o ayrı. Ama görüş ve davranış olarak bir farkı yok. Yalnız sadece bizim kulübümüze mahsus değil, sistemler değişmiş menajerlik sistemi var şimdilerde... Bu biraz zorluyor. Paraların büyümüş olması, menajerlerin farklı bir piyasa yaratma istekleri yönetimleri zorluyor. Bir kulüp biri ile ilgilendiği zaman o bir kaç kişi arasında kalırdı. Şimdi o futbolcunun menajeri hemen onu basına duyuruyor. Öbür kulüp de ilgileniyor, derken piyasa artıyor. Yani şimdi başkanlık yapmak daha zor..
BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ YÖNETİMLER
Karşıyaka özellikle 2000’li yılların başından itibaren başarısız bir görüntü çizdi. Süper Lig’e yükselemedi. Bunun nedeni nedir'
Bu durumun bir numaralı sorumlusu yönetimlerdir. 2000’li yıllardan itibaren yönetimler ‘Nasıl bir yol izlemeliyiz'’ Nerede yönetim hataları va? Bunları hiç tartışmadı. Aynı sistem gitti. Bir yerden hazır parayı bulan yönetimler hiçbir değişiklik yapmadan transfer yaptılar. Farklı kaynak arayışları veya kurumsallaşma ile ilgili ne yapılabilir düşünülmedi. Kalıcı yatırımlar yapılmadı. Biz bir başlangıç yapıyoruz ama hemen bir yıl da yapılacak işler değil saydıklarım. Ama en azından dillendiriyoruz başlangıçlarını yapıyoruz. Ne kadarı hayata geçer bilemiyorum ama bizden sonra gelecek yönetimler bizim gibi davranırsa 5 yıl içerisinde Karşıyaka kendi ayakları üstünde durur, Türkiye piyasasına girmiş olur.
Enkaz mı devraldınız'
Enkaz edebiyatını sevmiyorum. Genel Kurulda da belliydi zaten 20 küsür milyon borç vardı. Bunu bilerek aday olduk. Hiçbir zaman niye böyle demedik. Ancak zor şartların herkesçe bilinmesine rağmen İlk günden muhalefet ile karşılaştık .30 yıl sonra ilk defa iki listenin çıkmasından kaynaklandı biraz sert oldu eleştiriler ama bundan sonra herkes birbirine sorup ortak noktaya gelir.
Taraftar transfer politikanızı protesto etti. Kulübe yürüdü.
Karşıyaka taraftarı bence 50-60 binler ile ölçülür. Öyle bir tepki görmedik.
İyi bir Karşıyakalısınız. Karşıyaka’ya başkanlık yapacak kişi fanatik mi olmalı'Karşıyaka’da mı oturmal? Böyle bir algı var çünkü…
Kulüp başkanlığı önce genç yaşta sevgi ile başlar sonra yönetim ve başkanlığa giden bir yol olur.Kulüp başkanı ruh olarak amatör olacak yönetim olarak profesyonel olacak. Ruh olarak amatör olmak kulüp aşkı ile bağdaşır. Kulüp sevgisi yoksa başkanda bu yönetime yönetimden teknik heyete onlardan da futbolcuya geçmez. Karşıyaka’ya başkanlık yapacak kişide amatör ruh olacak. Kulübü büyük bir aşk ile sevecek. İyi bir yönetim oluşturacak. Yol bu olmalı. Tabiî ki de Karşıyaka’da doğması en azından burada yetişmesi buranın havasını soluması önemli.