EGEPOSTASI - İzmir’de VIP taksi uygulaması ile aplikasyon üzerinden taksi çağırma sistemi olan Hey Taksi uygulamasının 7 Ocak’tan itibaren başlayacağını açıklayan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, taksi ücretlerindeki tarife düzenlemesinin ise Ocak ya da Şubat aylarında başlayabileceğini söyledi.
İzmirlilerin yeni yıldan itibaren Hey Taksi ve Vip taksi uygulamasıyla resmen tanışacağını belirten Oda Başkanı Celil Anık, “Aplikasyon üzerinden taksi çağırma sistemi 7 Ocak’tan itibaren başlıyor. İnsanların hayatını kolaylaştıran bir uygulama olacak. Meslektaşlarım da kazanacak. İş beklemediği bir noktadan yolcu dönüşünde de iş alabilecek. Şimdiden meslektaşlarıma hayırlı olsun. Zaten bin 500 aracımızda bu cihaz var. 20 içinde bütün araçlarımıza da takılmış olacak. Bu programı indirdiğinde hangi aracın geleceğini, şoförün resmini görebilecek, aracın plakasını görebilecek. Bir hayalin gerçeğe dönüşmesidir bu. Aşağı yukarı 8 yıldır bu konu üzerinde çalışıyoruz. İzmirlilere armağanımız olsun” dedi.
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, kendisine yöneltilen pek çok soruyu yanıtlayarak, İzmirlilerin ve taksici esnafının sorunlarına yönelik çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Ne yolcuyu ne kendimizi üzmeyen oranda artış
Taksi ücretlerine yapılması beklenen zam uygulamasının Ocak ya da Şubat ayında olabileceği bilgisini de veren Başkan Anık, tarife ayarlamasının müşteriyi de taksici esnafını da üzmeyecek makul oranda tutulması için çaba harcayacağını söyledi. Celil Anık, “Diğer kentlerde zam oldu. Ocak veya şubat ayı içerisinde zam olacak. Her zam ayarlamasında, mazot 7 lira oldu, ne binen yolcuyu ne kendimizi üzmeliyiz. Enflasyon oranında. Yakın mesafeyi çözeceğiz önce. 10 kilometre yol gidecek olan müşteriyi de fazla üzmeden gereğini yapacağız. Ekonomik koşullar belli” diye konuştu.
PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:
Aplikasyon üzerinden taksi çağırma dönemi başlıyor
Siz bir yeniliği getirmek istediğinizde herkes tenkit ediyor. Esnaf cebinden para çıkmasını istemiyor. Biz global şirketlerin karşısında biz kendimiz yapmazsak, işimizi geliştirmezsek kimseyi suçlama hakkımız yok. Aplikasyon üzerinden taksi çağırma sistemi 7 Ocak’tan itibaren başlıyor. Bu bir yenilik. Siz yapmazsanız başkası yapıyor. Esnaf arkadaşlarımın da bunu iyi bilmesi gerekiyor. Siz yeniliklere ayak direrseniz olmaz. İsmi Hey Taksi olacak. Türkiye’de bir ilk olacak. Bu uygulama bir tek İstanbul’da var. Orda yazılım başkasının cihaz başkasının sanırım.. bir iki aydan bu yana deneme yapıyoruz, sıkıntı yok. 7 Ocak’ta açılışını yapacağız. Büyükşehir ve il emniyet müdürlüğü büyük destek verdi bize. Kamu ortaklığı gibi düşünün. İnsanların hayatını kolaylaştıran bir uygulama olacak. Meslektaşlarım da kazanacak. İş beklemediği bir noktadan yolcu dönüşünde de iş alabilecek. Şimdiden meslektaşlarıma hayırlı olsun. Zaten bin 500 aracımızda bu cihaz var. 20 içinde bütün araçlarımıza da takılmış olacak. Bu programı indirdiğinde hangi aracın geleceğini, şoförün resmini görebilecek, aracın plakasını görebilecek. Bir hayalin gerçeğe dönüşmesidir bu. Aşağı yukarı 8 yıldır bu konu üzerinde çalışıyoruz. İzmirlilere armağanımız olsun.
VİP taksi uygulaması da başlıyor
Sekiz artı bir. Arkada tamamen vip, her türlü konfora sahip bir araç olacak. Ücreti diğer araca göre biraz daha farklı olacak. İzmir’de rağbet olacağına inanıyorum. Rengi siyah olacak. Sarı olmayacak. Hazırlığını tamamladık. İç dizaynı VIP tarzı olacak. Üç koltuklu, masası olan, her türlü konfora ve ikrama sahip araç olacak. Yılbaşından sonra devreye girecekler. Her bölgede önemli. belli duraklarımızda rahatlıkla hizmet vereceklerine inanıyorum. Vatandaş dışarıda kendisine alternatif aramayacak. İster normal ister lüks taksiyi çağırabilecek.
İster normal ister VİP taksiyi çağırabilirsiniz
Programı indirdiğinizde ister normal ister vip taksiyi çağırabilirsiniz. Yüzde 60 fark var. Vip taksi yolcusu farklı gelir düzeyinde tabi. Turizm acenteleri, seyahat şirketlerinin yolcularını da rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Aynı taksi duraklarında duracaklar.
Elektrikli otomobil istiyoruz ama…
Elektrikli ve hibrit araçlarla ilgili çalışma yaptık. Büyükşehir belediye başkanı sayın Tunç Soyer de neden bu tip taksiler olmasın dedi. Gaz salımı düşük araçlarla ilgili bir çalışmamız da var. Dünyanın çeşitli ülkelerinde var bu. Gaz salınımınız yüksekse ücreti kesiyor. Araban fazla gaz salıyor diyor ve seni o bölgeye almıyor mesela. Bizden bunu rica ettiler. Biz de araştırmamızı yaptık ama karşımıza şu çıktı. Türkiye’de elektrikli araçlar henüz rantabl değil. Var olanlar da lüks olanlar. İnşallah bu yeni milli otomobiller güzel olur. Elektrikli istasyon sorunu da vardı. Türkiye’de üretilecek olan bu araçlar elektrikli olacaksa elektrikli araç istasyonu da olacaktır. İnşallah bu konuyu da çözeceğiz. Büyükşehir belediyemiz bizi teşvik ediyor. Hibritte ise çok fazla avantajımız yok. Bunların ÖTV’si yüksek. Elektrikli aracın ÖTV’si yüzde 50. İnşallah bu yerli araçlar da çıkarsa. Devlet elektrikli araçlara indirim sağlarsa biz de esnaf olarak niye almayalım. Yerli araçları da alabiliriz. Takside niçin kullanmayayı? Fazla mazot harcayacağıma elektrikli araç kullanırım. Avrupa’da mazotlu arabaların üretimini durduran ülkeler var. Böyle bir şey var iken neden kullanmayalım'
Her türlü yeniliğin yanındayız
Biz taşımayla taksiyle ilgili ne yenilik yapılması gerekiyorsa yapmaktan yanayız. Doğru bildiğimizi yaparız. Geçmişe değil geleceğe göre kendimizi yenilememiz gerekiyor. Biz her türlü soruna göğüs gerebilecek şekilde yönetim kurulumuzla birlikte taksilerle ilgili her türlü yeniliğin yanındayız.
Engelli kardeşlerimizin bu sorununu çözeceğiz
Engelli erişimiyle ilgili de büyükşehir belediyesinden ve sayın valimiz bize bahsetmişti. Bize çok şikayet geliyor diye. İki tane araçla oda bünyesinde bunun da hazırlığını yapıyoruz. Engelli kardeşimiz, engelli araç kullananlar, ile ilgili girişimlerimiz var. Bir iki ay içinde bunu da bu sistemin içine koyacağız. Randevu ile bu arabaları isteyebilecek isteyen engelli kardeşimiz. Dünyanın her yerinde bunlar var. Normal taksilere bunları yapmamız mümkün değil. İçleri geniş değil. Engelli kardeşlerimizin bu sorununu çözeceğiz. Bu konuda üç tane engelli derneği de bu konuda bize destek oluyor. Bu bir sosyal proje.
Her türlü yeniliğe açığız
Şu an kuracağımız sistemin içinde o. Taksimetre navigasyon takip sistemi, aplikasyon sistemi hepsi bir noktada olacak. Bin 500 aracımıza takıldı, dijital taksimetre. Biz her türlü yeniliğe açığız. Ayın 7’sinden sonra ise resmiyet kazanacak.
Call center’dan da araç çağrılabilecek
7 gün 24 saat sadece bu işe ayırdığımız beş tane personel var. Bu 15 20 yıllık bir hizmet. Acillere ve şikayetlere cevap veren bir birimimiz var. Bunu daha donanımlı hale getiriyoruz. Bir de call center merkezimiz olacak. Uydudan da çağırabileceksiniz, call centerı da arayabileceksiniz. Görevli adresinize istediğiniz taksiyi yönlendirecek. Her türlü şikayeti ve talebi alıp değerlendiriyoruz. 7’sinden sonra bir takım yeni düzenlemeler getireceğiz. Vatandaşımız unuttuğu eşyaları da bu sistem içinde sorgulayabilecek. Adres doğru verilirse kayıp eşyaları da bulabiliyoruz zaten. Bunu daha da geliştireceğiz.
Yakın mesafe için tarife düzenlemesi yapıp…
Bu yapılan yanlış. Biz bu mesleği yapıyorsak önce özeleştiri yapmamız lazım. Kendi ailemizden biri taksiye binip kısa mesafe gitmek isteyebilir. Şikayet olunca para cezası ve şoföre ceza var. Meslektaşlarımı uyarıyorum. Olmaması gerekiyor kısa mesafe müşterisini almamak. Mağduriyet var m? Var. Yaptığımız meslek ve meslek adabı bunu gerektiriyor. Bir saat sıra bekleyen arkadaşımız 6 liralık işe gidince sinirleri bozuluyor. Onları da anlıyoruz. Buna yönelik bir çalışmamız da var. İstanbul ve Ankara’da başlayan bir uygulama var. İlk bir kilometre farklı olacak. Bir kilometrenin altında inerseniz on on bir lira ödeyeceksiniz. Bir kilometrenin altında inmeyecekseniz normal ücret tarifesini vereceksiniz. Bana gelen şikayetler içinde en fazla şikayet bu. Yakın yer diye alınmadım diye. Bunları çözüyoruz. Meslektaşları da uyarıyorum, biz müşteriye en iyi şekilde davranıp taksileri daha fazla yolcu alabilir duruma getirmeliyiz. En kısa sürede yeni bir taksimetre tarife uygulamasında bu sorunu çözeceğiz.
Kılık kıyafete özen gösterilmesi lazım
Maalesef bunda çok başarılı değiliz. Her şeyimiz dört dörtlük değil. Arkadaşlarımızın ruhunun temiz olduğuna inanıyorum. Bizim taksi yönergemizde kılık ve kıyafet maddesi var. Büyükşehir bizi uyardı. Şoför arkadaşların ve taksilerin kontrolüne başlayacağız dediler. Bana tarih verecekler. Mesajla bunu bildireceğim. Düzgün sakal traşı ol. 15 gün traş olmazsan olmaz. Üstüne temiz bir gömlek giyince mesele çözülüyor. Arkadaşlarımızın yüzde 90’ını böyle. Ama kılık kıyafet bir alışkanlık. Yüzde 10’u özenli değil. Bunu düzeltmeliyiz. Herkes bizi Avrupai bir kent olarak biliyor. Bizi daha düzgün görmeleri lazım. Şoför arkadaşlarımızın eğitimleri de sürüyor. Uyuşturucu testinden savcılık temiz kağıdına kadar hepsi isteniyor. Bu belgeyi almadan çalışan yakalandığında cezai işlem yapılıyor zaten. İESOB bu eğitimleri veriyor. Yaptığımız işi sevmemiz lazım. Direksiyona oturuyorsan yaptığın işi küçük görmeyeceksin. Ben taksi sahibiyim diye ya da taksi şoförüyüm diye kendimi küçük görmedim hiçbir zaman. Öfke kontrolü dersleri de alıyorlar. İESOB eğitimleri içinde var. Biz topluma hizmet ediyoruz. Belki arabaya binenin de canı sıkkındır. Anlayışlı olmak lazım.
Ocak ya da şubat ayında zam ayarlaması olacak
Diğer kentlerde zam oldu. Ocak veya şubat ayı içerisinde zam olacak. Her zam ayarlamasında, mazot 7 lira oldu, ne binen yolcuyu ne kendimizi üzmeliyiz. Enflasyon oranında. Yakın mesafeyi çözeceğiz önce. 10 kilometre yol gidecek olan müşteriyi de fazla üzmeden gereğini yapacağız. Ekonomik koşullar belli.
Salı gününe kadar açıklama olmazsa, Çarşamba günü belediyeye gidip…Ruhsatlarımız bitecek. Ne zaman yenilenecek diye soruluyor. Bakanlığın kameralar konusunda yapacağız açıklamayı bekliyoruz arkadaşlar. İç işleri Bakanlığı 12.inci ayın 2019 sonuna kadar ertelemişti. İki günlük süre kaldı. Taksi, servis, minibüsleri ilgilendiriyor bu durum. Karar ne olaca? Bakanlık ne diyece? KHK mı ç ıkacak yoksa takmayın mı diyecekler. Bakanlık uzatmazsa hadi bakalım kameraları takın diyecekler. Gidip belediyeyle görüşeceğiz. Biz kamera yüzünden tarih uzadığına göre bizim tarihimizi uzatın. Esnaf arkadaşlarımızın ceza yemesine fırsat vermeden bu sorunu çözeceğimize inanıyoruz. Toplu ulaşıma dosyanızı verseniz de zaten şu anda ruhsat yenilenmiyor. Bakanlık açıklama yapmazsa, kameranızı takın diyecek. Uzadığı süreye göre ruhsat tarihlerimizi değiştireceğiz. Salı gününe kadar bakanlık açıklama yapmazsa, ruhsatlarla ilgili Çarşamba günü biz belediyeyle görüşüp ne olacağına karar vereceğiz.
Kamera takılması faydalı olur
Başta karşı çıktım kamera takılmasına. Şartnamesinde hadise olmamışsa, acile basılmamışsa çekim yapılmıyor. Özel hayatı ihlal yok. Mahkemenin verdiği karar o yönde. Saygı duymak lazım. Neticesi ne olur bilmiyorum. Bence olmasında fayda var. 400 arabamızda takılı. Faydalı. Arkadaşlar pahalı diyor. Ama benim belirlediğim bir durum değil. Bizimle alakası yok. Kimseye ille git kamera tak demiyorum. Genelgeyi çıkaran ben değilim ki.
Benden yüzde 45 alma çünkü…
Türkiye’de çok enteresan şeyler oluyor. Biz 3 yıllığına bir ÖTV muafiyeti aldık. Benim esnafım yüzde 45 ÖTV ödüyor. Ama benim karşımda otobüs, minibüs ve diğer taşımalar sadece yüzde 4 ödüyor. Bu bir adaletsizlik. Yüzde 40 fark var. Bir kereye mahsus hak tanıdılar, müracaatlarımızın ardından. 3 yıl içerisinde bir kez arabanızı değiştirebiliyordunuz. Yeni bir çalışmamız var. Ama elektrikli araçtan ama ÖTV indiriminden olsun. Yüzde 45 alma. Ben aracımı değiştiremiyorum o zaman. Biz bu işin ticaretini yapmıyoruz. Arabam kaza yapıyor. Benden ÖTV’yi geri alıyor. ÖTV indiriminin mutlaka olması gerekiyor. Bizim ÖTV’den muaf olmamız gerekiyor, sıfır demiyorum, yüzde 10 20 30 olsun. Aksi durumda kaliteli hizmet vermemiz mümkün değil. Biz her gün arabaya akaryakıt alıyoruz, akaryakıta ödediğim vergiyi normal bir araç ödemiyor. Müracaatlarımız var, peşini bırakmayacağız.
Esnafımın en büyük şikayeti yakın mesafe, çözeceğiz
Esnafımın en büyük şikayeti yakın yer, yakın mesafe sorunu. 3 kişi biniyor, 500 metre sonra iniyor. Bunu çözeceğiz. Girdi maliyetlerinin yükseklerinden şikayet ediyorlar. Ama biz kilometreyi kafamıza göre değiştiremeyiz ki. Vatandaşı da düşünmek lazım. Büyükşehir belediyesi ve esnaf birliğiyle birlikte ortak noktayı hep bulduk. Ne vatandaşı ne de taksici esnafını mağdur etmeyecek bir çözüm bulacağız.
Kısa yoldan gerekçesiz götürmeyene ceza veriyoruz
Ukome’de de gidilecek yere en kısa yoldan gidilir diyor. Aksi taktirde müşteri şikayet ettiğinde cezası var. Bir kere fazla alınan ücreti müşteriye geri ödüyoruz. Yapana ceza veriyoruz. Şoför arkadaşlara sesleniyorum, yolcuyu istemediği noktadan götüremezsiniz. Ama müşteriye sorabilirsiniz şu yoldan gidelim diye. İzah etmezseniz yolcu bunu gittiği yerde fark ederse isyan ve itiraz etmekte haklı. Siz gideceğiniz yolu değiştirme nedenini söyler ve sorarsanız sıkıntı olmaz.