Ege Postası
Geri

Başkan Eriş'e kredi yetkisi

İzmir'in Ödemiş Belediyesi'nin mayıs ayı meclis toplantısında Belediye'nin toplam borcunun 68.9 milyon lira olduğu açıklandı. Toplantıya başkanlık eden CHP'li Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in, "Belediyenin günlük işlerini sürdürebilmek için kredi almak zorundayız" diyerek, 10 milyon liralık kredi kullanılmak için istediği yetki talebi oybirliği ile kabul edildi. Başkan Eriş'e oy birliğiyle yetki
Başkan Eriş'e kredi yetkisi
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Mayıs 2019 Salı 11:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ödemiş Belediyesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. 13 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda en önemli konu Ödemiş Belediyesi'nin kamu, özel bankalar, katılım bankaları veya İller Bankası kredi kuruluşlarından 1 yıla kadar geri ödemesiz 5 yıl vadeli 10 milyon liralık kredi kullanılmak suretiyle iç borçlanmaya gidilmek istenmesi oldu.

Toplantıda yapılan bilgilendirmede belediye borcunun 29 Mart 2019 tarihi itibariyle 68 milyon 900 bin 682 lira olduğu kaydedildi. Borçların 10.6 milyon liralık kısmının piyasaya ve esnafa, 175 milyon liralık kısmının Vergi Dairesi, SGK, Emekli Sandığı'na, 37.5 milyon liralık kısmının ise kredi borcu olarak İller Bankası ve özel bir bankaya olduğu belirtildi. Personele olan borç ise 3 milyon 21 bin lira olarak aktarıldı.

BAŞKAN ERİŞ, NEDEN KREDİ ÇEKMEK ZORUNDA OLDUKLARINI ANLATTI

Tolantıya başkanlık eden Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Belediye Meclisi üyelerine neden kredi çekmek zorunda olduklarını anlatıp, "Sokakta, düğünde kulağıma alacak üflenmesini istemiyorum. Kişisel asla böyle bir şeye girmek istemiyorum. Ama kurumun işleyişi başka olmak zorundadır. Var olan bu ekonomik tablo bizim 5 yıllık döneme denk gelen bir tutardır. Bunu iyileştirmek için ilk akla gelen sıcak para anlamında, var olan sıcak borçların, yapılandırılmamış borçların ödenmesi idi. Aynı zamanda Ödemiş Belediyesi'nin ismini korumak anlamındadır. Borçlanma olabilir, borçlanma olacaktır. Ama burada yapılandırılmış ve yapılandırılmamış diye SGK ve vergi borçları da var. Bu kredi bunların dışında var olan borçları ödemeye yetmeyecektir. Bununla yetinmiyoruz, her türlü hizmette akaryakıtına varıncaya kadar nerede harcamayı azaltabiliriz diye bakıyoruz. En büyük gelir Büyükşehir'e dönüşmeden önce su kaynağı idi. Bu gelirin yüzde 30'u Büyükşehir'e, yüzde 10'u İZSU'ya gitti. Geçtiğimiz aylarda 4 milyon küsuru da görmüşüz ama genelde ortalama 3.5 milyonluk gelirlerimiz varmış. Gelir olursa iş yapmak güzel. Ama bu ayda da 1.6 milyon lira gelirimiz var. Mayıs ayında İller Bankası payımız 1.6 milyon lira. SGK, vergi, Emekli Sandığı olmadan bizim çalışan arkadaşlarımıza verebileceğimiz tutar 2.4 milyon lira civarında. Bu ay şansımız var. Emlak vergilerinin toplanma zamanı. Bu açığı bu hafta kapatırız diye düşünüyorum" dedi.

'KREDİYİ 10 MİLYON LİRA İLE SINIRLANDIRDIK'

Eriş şöyle devam etti:

"Öncelikle çalışanın maaşı ödenecek. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Daha yüksek bir pay da isteyebilirdik. Durumun aciliyetinden dolayı 10 milyon lira ile sınırlandırdık. Borcu, borçla kapatmak istemiyoruz. Ama bu gerçek Türkiye'nin gerçeği. Ne kadar vergi topluyorsanız, üretim ve çalışma durumu iyidir anlamına gelir. Haberlerde okuyoruz, yalnız otomotiv sanayisinde gerileme yüzde 40. Orada bile böyle gerileme varsa bizim kendimize çekidüzen vermemiz gerekir. İyi planlamalıyız, alacaklarımızın tahsilinde biraz daha güçlü olmalıyız. Kırmadan dökmeden alacaklı olduğumuz kişilerden gerekli tahsilatı sağlamalıyız. Günlük işleri sürdürmemiz için bile bu kredi miktarı yeterli değil. Günlük işlerimizi sürdürmek için bu krediyi almak zorundayız."

Başkan Eriş'in konuşmasının ardından 10 milyon liralık kredi borçlanması yetki talebi, 19 CHP, 10 AK Parti ve 3 MHP'li belediye meclis üyesinin oy birliği ile kabul edildi.

LÜBBEY YETKİSİ BAKANLIKTA

Gündemde yer alan bir başka konu ise Ödemiş’in terk edilmiş tarihi köyü Lübbey’de 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yetki verilmesiydi. Konu oy birliği ile kabul edilirken, Başkan Mehmet Eriş, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğünün kararıyla sınırları belirlenen alanda yapılacak çalışmalarla Lübbey’in korunması ve turizme kazandırılması anlamında önemli bir adım atılacağını söyledi.

KOMİSYON SEÇİMLERİ

Gündemin ilk maddesin yer alan Çiftçi Malları Koruma  Meclisi ve Murakabe Heyetine gizli oyla 5 asil ve 5 yedek üye seçildi. Seçimleri mavi listeyle giren Ali Bozkan ve ekibi kazandı.

Meclis bünyesinde 6 komisyon oluşturulması oy birliği ile kabul edildi. Kurulan komisyonlar ve seçilen üyeler şu şekilde yer aldı.

“Kent Ekonomisi ve Meslek Odaları Komisyonu”

1- Murat Ürün

2-Faruk Taşkoyan

3-Metin Uçar

4-Fatih  Kök

5-Ceyhun Kınlı

“Eğitim Gençlik ve Spor Komisyonu”

1-Faruk Taşkoyan

2-Hamdi Halis

3-Mustafa Turan

4-Tahir Yılmaz

5-Onur Atbin

“Kültür Ve Turizm Komisyonu

1- B.Sedat Turman

2-Hamdi Halis

3-Mehmet Okumuş

4-Asuman Karakayaoğlu

5-Gülşen Görken

“Çevre Komisyonu”

1- Feridun Azeroğlu

2-Metin Uçar

3-B.Sedat Turman

4-Şevket Hasırcı

5-Murat Öncel

“Engelsiz Hayat Komisyonu”

1- Nazan Dönmez

2-Kenan Çayan

3-Tülin Bozoğlu

4-İbrahim Armutlu

5-Derya Coşkun

“Ulaşım Komisyonu”

1- Sema Bilgi

2-B.Sedat Turman

3-Faruk Taşkoyan

4-Ahmet Öz

5-Anıl Taş 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası