Ege Postası
Geri

Başkan Görmez 5 yılını anlattı

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “Kontrol edilebilir, sağlıklı ve şehircilik anlamında oldukça modern bir büyüme sürecini yönetiyoruz. Beş  yılda onlarca proje çok büyük yatırımları birer birer hayata geçirdik.Torbalı’da tam bir pozitif patlama yaşanıyor. Bu büyüme, gelişmede merkezi hükümet ile yerel yönetim işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.Bir yerde nüfus çok hızlı artıyor,  inşaat sektörü buna paralel olarak büyüyor, sanayi, tarım, ihracat, vergi tahsilatı, elektrik tüketimi ülke ekonomisinde zirve yapıyorsa, bunun ana lokomotifi, çekici gücü yerel yönetimdir” diye konuştu. 'İzmir'de bu kadar gelişen başka bir ilçe yok'
Başkan Görmez 5 yılını anlattı
Haberler / Yerel Yönetimler
28 Aralık 2018 Cuma 16:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Torbalı; son 5 yılda,  öylesine hızlı biçimde büyüdüki Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’in deyimiyle “her ay bir mahalle kuruluyor, yeni caddeler oluşuyor”  Torbalı'nın büyüme hikayesi bir şehir efsanesi değil,  ilçede yeni meydanlar, bulvarlar, yürüyüş yolları, parklar, sosyal eğitim merkezleri, alt geçitler, yeni belediye binası, huzur evi, sosyal market, organik pazar, gençlik merkezi, köy konakları, düğün salonları, evde bakım hizmeti gibi büyük yatırımlar birer birer hayata geçti.

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, sorularımızı yanıtladı.

Torbalı bu büyümesini hangi potansiyeline, kaynaklarına borçlu'

Torbalı’daki büyüme, kentleşme, sanayileşme, üretim, ihracat, nüfus artışı, konut sektöründeki ilerleme ve diğerlerinin sürükleyici gücünün bir çok nedeni var, ama en önemlisi merkezi hükümet ile yerel yönetim işbirliğinin çok etkili olduğunu düşünüyorum. Aynı dili konuşmak, aynı hedefe odaklanmak bu anlamda çok önemli.  Torbalı Devlet Hastanesi, Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi, SGK Binası, huzur evi, çevre yolu, gençlik merkezi, İZBAN, Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi,  TOKİ konutları gibi onlarca proje  burada merkezi hükümetimiz tarafından hayata geçiriliyor.

Bu kontrol edilebilir bir büyüme mi yoksa altyapı ve sosyal yaşam alanlarını oluşturmada zorluklar çekiyor musunuz '

Torbalı hedefine kontrollü biçimde ilerliyor. Bir yerde nüfus çok hızlı artıyor,  inşaat sektörü buna paralel olarak büyüyor, sanayi, tarım, ihracat,  vergi tahsilatı, elektrik tüketimi ülke ekonomisinde zirve yapıyorsa, bunun ana lokomotifi, çekici gücü yerel yönetimdir. Yerel yönetimle merkezi hükümetin koordinasyon, uyum içinde çalışmasıdır. Son 5 yılda ilçe nüfusumuz 50  bin dolayında arttı.  Torbalı’da yaşamayı tercih edenler sadece aş, iş için gelmiyorlar, ilçede yaşam kalitesinin arttığı için burada konut alıyorlar, yatırım yapıyorlar, işyerleri açıyorlar. Topyekûn büyüyoruz.

Belediye Hizmet Binası inşaatı durdu mu'

Torbalımıza çok yakışacağını düşündüğümüz belediye hizmet binamızın inşaatı devam ediyor. Bazı gecikmeler var. O da ilgili firmadan kaynaklanıyor.  35 yıldır kullandığımız bina büyüyen Torbalı’nın ihtiyaçlarına cevap veremiyordu.  3 ayrı binada hizmet veriyoruz. Torbalı 1990 yılında 20 bin nüfuslu bir ilçeyken günümüzde bu rakam 200 bine  dayandı.  Bu bina aynı zamanda Torbalı’nın sembolü olacak.

ÇOK ÇALIŞAN AZ KONUŞAN BİR BELEDİYEYİZ

Çok çalışan ancak az konuşan, az reklam ve tanıtım yapan bir belediye olduğumuzdan temelini dahi atmadığımız, resmi açılışını halen yapamadığımız onlarca projemiz var.  Bitenler, devam edenler, proje aşamasında olanlar… Örneğin; Ayrancılar, Atatürk Mahallesi, Torbalı Mahallesi, Yazıbaşı, Karakuyu, Çapak, Pancar  meydanlarını tamamladık.  Meydan projeleriyle 17 bin metrekarelik alanda uygulama gerçekleşti.

Huzurevini tamamlayıp hizmete açtık.  Organik pazarımızı tamamladık.   

Ayrancılar Gençlik Merkezi bitti. Yine Ayrancılar’a muhteşem bir düğün sarayı kazanırdık. Aynı düğün sarayından Atatürk Mahallesi’ne, Yazıbaşı Mahallesi’ne yaptık.  Muhteşem oldular. 12 farklı mahallemizde yazlık düğün alanları inşa ettik.

Sosyal Marketimiz tamamlandı.  Yardıma muhtaç vatandaşlarımız, yorulmadan, incinmeden sıradan bir markette alış-veriş yapar gibi buradan yararlanıyorlar. Onun kapasitesini daha da arttıracağız.

MEYDANLAR İLÇEMİZE ÖZEL BİR DEĞER KATTI

Ayrancılar, Atatürk, Yazıbaşı, Torbalı, Çapak, Pancar mahallelerimizde meydanlar yaptık.

İZBAN alt geçitlerinden bir tanesini tamamladık.  4 tane daha yapıyoruz. Türkmenköy,  Yoğurtçular köy konakları tamamlandı. Evde Bakım Hizmet Birimimizi kurduk.  Binasını tamamladık. Şimdi hasta ve bakıma muhtaç vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. 16 basketbol, 6 halı saha tamamladık. Bu sayı yakında 20'ye ulaşacak.

İlçemizin farklı mahallelerinde 27 çocuk parkı oyun alanı, fitness sahası açtık.

Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak, spor yapmalarını sağlamak amacıyla Sultan Abdülhamit Han, Halük Alpsu bulvarlarında düzenlediğimiz yürüyüş yollarına şimdi bir yenisini daha ekliyoruz.

Alpkent, Abdülhamit, Halük Alpsü, Tepeköy, Muratbey, Ayrancılar Ege Kent’te yürüyüş yolları yaptık.

Atatürk ve Yazıbaşı Mahallesi Sosyal Eğitim Merkezi , Helvacı’ya köy konağı,  Çapak ‘a Sosyal Hizmet Binası yapıldı. Bütün bunlar biten, devam eden projelerimiz sırada benzer onlarca büyük yatırımımız var.

Torbalı’da ülke çapında ünlü inşaat markalarının da projelerini hayata geçirdiklerini gözlemliyoru?

TOKİ'nin Ayrancılar'daki Toplu Konut Projesi tamamlandı. Bunun 2. etabı için de inşallah yakında bir müjde daha vereceğiz.  Ayrıca ülkemizin birçok büyük firması da burada yatırım yapıyor. 5 yıl sonra Torbalı, İzmir’in en büyük yaşam alanı olmaya aday.

Çevre yatırımları konusunda ne diyeceksiniz'

Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi'nde ilk etap çalışmaları tamamlandı. 22 kilometrelik Fetrek Çayı'nın büyük bölümü ıslah edildi. Tabanı 40, üstten de 54 metre genişliğindeki bir yatağın oluşturulması sağlandı. Yatağın 200 metrelik dışında kalan yerlerde rekreasyon alanları oluşturuluyor. 1. etap planlamasına göre toplam 340 bin metrekarelik alanda 237 bin metrekarelik bölgede ise rekreasyon projeleri uygulanacak.

Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi kapsamında bir de 17 bin metrekarelik alan üzerinde yapay ada oluşturuldu. Uzun soluklu, ancak heyecan verici bir proje. Köprü inşaatı da bitmek üzere.

Sanayi de kentleşme gibi kontrollü biçimde mi gelişiyor'

Fetrek bu projelerden sadece bir tanesi. Gelişmiş, illeri toplumlarda en değerli varlık en hassas olunan değer toprak, hava ve sudur.  Benim için bir avuç toprak, bir avuç altından daha değerlidir.  Benden önceki dönemin uygulamalarıyla ilgili konuşmam doğru olmaz.  Lakin bizim son 5 yıllık dönemde üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan biri endüstriyel kirlenmedir.  Sanayiciye bürokraside, yatırımda, büyümede her türlü kolaylığı sağlıyoruz.  Sadece bir konuda hassasiyetimizi bilmelerini istiyoruz. Bizden daha çok çevre konusunda duyarlı olsunlar çevreye yatırım yapsınlar. Suyu, toprağı, havayı, çevreyi kirletmesinler. Suyu, havayı, toprağı kirleten yatırımlara kapımız kapalı.

Torbalı’nın köyleri '

Torbalı zengin bitki örtüsü, ormanları, dağları, sosyal yaşam alanları, su kaynakları, doğal dokusu ve yapısını koruyan önemli merkezlerden biridir.  Sadece doğal doku değil, üretimde de bol çeşitliliğe sahibiz. Oldukça zengin bir potansiyele sahip olan köylülerimiz doğa ve çevre tutkunu Ege halkının her türlü sosyal, sportif, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak birikime sahip.  Huzurlu bir hafta sonu için Torbalı tercih edilebilir.

TENİS KORTLARI SERİSİNE BAŞLIYORUZ.

Torbalı’mıza bir tenis kortu kazandırdık. İlgi oldukça fazla, yenileri için çalışmalar başlattık. Göztepe’ye  spor kompleksi  için arazi tahsis ettik. 15 adet basketbol sahası, 6 adet futbol sahamız bu sürece dahil oldu.

Torbalı’da tarımsal üretimde bir daralma var mı'

Yaklaşık 32 bin hektarlık ekilebilir tarım alanında yılda iki ya da üç ayrı ürün elde edilmekte bunun önemli bir kısmı tarımsal sanayide ihracatta değerlendirilmektedir.

Torbalı; Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde bir tarım üretim merkezi haline getirtilmiş,. Torbalı’da Sultan Abdülhamit Han’nın çocuklarının adı verilen, köylerimiz, camilerimiz, o döneme ait okullarımız ve çok sayıda tarihi eserimiz bulunmaktadır. Bunları onarıyor, gözümüz gibi koruyoruz.  Stratejik yerel büyüme planımızda tarım en büyük önceliğimiz ve bu konuda çok duyarlıyız.

ÇOK BÜYÜK İSTİMLAKLAR GERÇEKLEŞTİRDİK.

İstimlâk olmadan belediyelerde hizmet, büyüme çok zor olur. İstimlak birçok hizmet için önemli göstergedir. Son 5 yılda gerek satın alma yolu ile, gerek tahsis anlaşmalarıyla, ve kamudan kiralama sistemiyle  ilçemizin farklı noktalarında   24 parça araziyi Torbalımıza kazandırdık. Bu toplamda 914 bin 190 metrekaredir.  22 bin metrekare araziyi kiralama, 597 bin metrekareyi tahsis yolu ile belediyeye kazandırırken 294 bin metrekarelik  alanı da  belediyenin kendi öz kaynakları ile satın  aldık.   Özbey Mahallemizde 70 bin metrekare, Torbalı Mahallemizde 3 bin 248 metrekare tahsis edip meydan yaptık,  Kaplancık  Mahallemizde 35 bin 320 metrekare, Çaybaşı Mahallemizde 9 bin 441 metrekare, Ahmetli Mahallemizde bulunan 159 bin 796 metrekarelik mesire alanımızı tahsis yolu ile belediyemize kazandırdık,  Fetrek’ te 200 bin metrekare arazi tahsisi sağladık  yakında ağaçlandırılacağız. İl Özel İdaremiz'den 120 bin metrekarelik asfalt şantiyesini yeri ile beraber belediyemize kazandırdık . Göllüce Mahallemizde 222 bin 600 metrekare yer satın aldık. Bin 829 metrekare yer satın alıp Huzurevi’mize bahçe yaptık. Atatürk Mahallemizde 3 bin 450 metrekare yer satın alıp meydan yaptık. Cumhuriyet Mahallemizde 7 bin 400 metrekare yer satın alıp meydan yaptık. Torbalı’nın en değerli arazilerinden olan 19 bin 660 metrekarelik Sağlık Meslek Lisesi alanını satın alıp belediyemize kazandırdık. Subaşı Mahallemiz de 800 metrekarelik 2 adet, Pancar Mahallemiz de 597 metrekarelik 1 adet arsa satın aldık. Ayrancılar Suyunbaşı’ nda 10 bin metrekare, Çapak Kahvemizin yanında 300 metrekare yer satın aldık. Kemalpaşa yolunda 5 bin metrekarelik zeytinlik alan, Yazıbaşı Mahallemizde 2 bin 500 metrekarelik sanayi park alanı, Yoğurtçular Köy Konağımızı inşa ettiğimiz 569 metrekarelik arsayı, Çapak Mahallemizin alt tarafında 12 bin 400 metrekare, Dağkızılca  Mahallemizde köy konağı inşa ettiğimiz 260 metrekare, Atatürk Mahallemiz de 2 bin metrekare, Çaybaşı Mahallemiz de de 5 bin 500 metrekare olmak üzere 3 buçuk yılda toplam 294 bin 365 metrekare yeri satın alıp belediyemize kazandırdık.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası