Ege Postası
Geri

Başkan Gümrükçü’den Harmandalı açıklaması: 'İzmir sınırlarında yeni bir alan bulduk'

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, TR35 ekranlarında Birol Soylu’nun sunduğu 10 Köy programına katılarak Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisinin taşınması için başka bir bir alan bulduklarını dile getirdi. Gümrükçü bu alanı İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Krizi İl Müdürlüğü ve AFAD’la paylaştıklarını onların uzlaşmaları dahlinde Harmandalı’ndaki çöp sorununu 1 yıl içinde çözeceklerini duyurdu.
Başkan Gümrükçü’den Harmandalı açıklaması: 'İzmir sınırlarında yeni bir alan bulduk'
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Haziran 2023 Salı 15:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, TR35 ekranlarında Birol Soylu’nun sunduğu 10 Köy programına telefonla bağlanarak Cumhuriyet Mahallesinde yer alan Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Gümrükçü, Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisin biran önce kapatılması gerektiğini belirterek İzmir’in hem sağlığı için, çevresinin güzelleştirilmesi, deprem riskinin azalması için elzem görüyoruz, acil görüyoruz’’ dedi.

‘’DEPREM RİSKİNİN AZALMASI İÇİN ACİL GÖRÜYORUZ’’

Harmandalı’na ilişkin açıklamalarda bulunan Gümrükçü, ‘’Bu sorun Çiğli için 1989 yılında başlamış. Yaklaşık 30 yılı aşkın bir süreç. Biz Çiğli’de çöple yaşamak istemediğimizi defalarca aktardık. 30 yılın sonunda hala o çöp tesisini oradan kaldıramadık. Çöp tesisini İzmir Büyükşehir Belediyemiz yeniledi ve çevre sorunlarını azaltan, yan etkileri azaltan bir tesis kurdu. Bunların çoğu çözüldü fakat çöp tesisi çevreye daha az vermeye başlarken bir toprak kayması, heyelan riski ile karşı karşıya kaldık. Bu heyelanla beraber güncel sorunlar oluştu. Birisi Cumhuriyet Mahallesinde yaşayan bazı yurttaşların, oturduğu evler oturulamaz hale geldi. Onların yaşadığı bir mağduriyet var. Muhtarım sağ olsun onların mağduriyeti ile ilgili ciddi çalışmalar yaptı. İkincisi, o bölgeler geçmişte imarlı arsa olarak Harmanlı Belediyesi tarafından yurttaşlara satılmış. Harmandalı’nın manyetolarından kaynaklı imar planının iptal edilmesi gerekçesiyle, o bölgede yerleşim yapılamıyor. Şu an boşaltılan ve toprak kaymasına maruz kalan bölge, aynı zamanda bir imar problemini de barındırıyor. Yurttaşların belediyeden aldıkları arsalar var ve o arsaları kullanamama durumları var. Konut barınma haklarını kullanmama gibi sorunları var. Şimdi bu iki sorun güncel sorun. Bir üçüncü sorun ise 30 Ekim depremi ve 6 Şubat depreminden sonra Harmandalı çöp tesisini artık bu heyelanla berber geçmişte yarattığı çöp koku kirlik ve rahatsızlığın dışında bir iklime karşı dirençli bir İzmir, dirençli bir Çiğli yaratmak isteyen bizlerin önünde bir problem olarak belirdiğini görüyoruz. Bu son teknoloji olan tesisiz, İzmir’de, Ege’de veya Manisa’da gerçekleşecek bir depremde heyelan riski ile karşılaşmış bölgede, çöp tesisiyle daha büyük sorunlara neden olacağını değerlendiriyoruz. Geçmişteki bütün o süreçlerin dışında bütün o tartışmaların  dışında, güncel İzmir, Ege’nin depremselliğinin yükseldiği, bilim adamlarının, deprem uyarısı yaptığı bugünde, bu tesisin artık kaldırılması, kapatılması, elektik enerjisi olarak  o bölgeye, yeni çöp dökülmemesini sağlanmasını gerekliliğini düşünüyorum. Şimdi depremin Harmandalı’nda yaratacağı etkisinin dışında, biliyorsunuz İzmir’in bir atık problemi var. Atık yönetim problemi var. Büyükşehir Belediyemiz bu süreci yönetmeye ve çözmeye çalışıyor. Bu anlamda Bergama’da, Ödemiş’te, Tire’de bir tesisler açıldı. Onların büyütülmesi süreçleri var. İzmir’in evsel katı atkılarını dökecek Harmandalı dışında, o ölçekte başka bir tesisi maalesef yok. Dolayısıyla olası bir depremde,  Harmandalı tesisi zarar görürse, İzmir depremden sonra başka bir atık problemi ile karşı karşıya kalabilir. Bugün ‘de yeni tesisler açarak Harmandalı’nın taşınmasını, İzmir’in hem sağlığı için, çevresinin güzelleştirilmesi, deprem riskinin azalması için elzem görüyoruz, acil görüyoruz. Bu konuda da görüşlerimizi kamuoyuna açıklıkla paylaşıyoruz’’ dedi

‘’BİR YIL İÇERİSİNDE ÇÖZÜLÜR’’

Başka bir tesis için alan öneren Gümrükçü ‘’Bugüne kadar hep Menderes diye cevap verildi. Biz de Menderes’te son derece teknolojik bir tesis yapılmasının İzmir’i rahatlatacağını ve Menderes halkının da zarara uğramayacağını ifade ettik. Ama yeni bir yer önerisi var. Manisa İl sınırında ulaşımın, yapılaşmanın, doğal su kaynaklarına ulaşma riskinin olmadığı, deprem riskinin çok az olduğu Manisa’nın da çöp tesisinin karşısında olan ama İzmir sınırları içerisinde bir yer bulduk. Bu görüşlerimizi İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Krizi İl Müdürlüğü ve AFAD’la paylaştık. Gördüğümüz kadarıyla aynı anlayışa, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve diğer kurumlarda sahipler. Bu konuyla ilgili detaylı açıklamaları ilerleyen süreçlerde halkımızla paylaşacağız. Umuyorum Harmandalı kapatılacak ve yeni tesisi yeri bütün ilgili kurumlar tarafından uygun görülecek ve İzmir’in atık problemini çözme, Çiğli’nin deprem riskini azaltma konusunda ilerleme kaydedeceğiz. İlgili kurumlar anlaşma sağlarsa bu sorunu bir yıl içerisinde çözeriz’’ dedi.

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası