EGEPOSTASI - Koronavirüs pandemisi nedeniyle birinci yıl değerlendirme toplantılarını gerçekleştiremeyen belediye başkanları birer birer yaptıklarını kamuoyuna duyuruyor. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ünlü TeDX konuşmalarına benzer bir havada gerçekleşen sunumla bir yıllık faaliyetlerini anlattı. Sık sık basın mensupları ve personellerine isimleriyle seslenerek interaktif bir sunum yapan Başka İduğ, İzmir’in en az borçlu belediyesinin Bornova olduğu vurgusunu da yaptı. Türkiye’de gündem olan ve pek çok belediyeye örnek olan, temizlik araçları alımları, Özkanlar Pazaryeri, eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla başlatılan uzaktan eğitim yani Dijital Sınıf ve belediye hizmet bina sayısını nasıl artırdığının hikayesini anlatan Başkan İduğ basın mensuplarından da olumlu not aldı.
Belediyenin yaptığı çalışmalara dair gösterilen slayt gösterisinin ardından konuşan Başkan İduğ, görevdeki bir yıllık faaliyetlerini şöyle anlattı:
“KİŞİYE DEĞİL, KURUMA BAĞLI BİR BORNOVA”
“2005 yılında başlayan bir serüven var. 2005 yılı benim için özel bir yıl.” Diyerek konuşmasında başlayan İduğ; “Sivil toplum örgütlerinde görev yapan, iş dünyasından gelen, akademik öğretim üyeliği yaparak bu süreci dolu dolu geçirmeye çalıştık. Birinci yılımızı doldurduk. Aslında bir yılı anlatmak doğru değil. İstanbul seçimiyle, Türkiye bir 3 aylık mola verdik. Altıncı aydan on ikinci aya olan kısmı anlatabilirim. 11 Mart itibari ile de pandemi nedeniyle Türkiye’de hayatın durduğun bir dönem. İzlediğimiz slayt gösterisi aslında 6 aylık bir dönem. Biz ne yaptığımızı değil, neden yaptığımızı anlatmak için buradayız. Para pul hepsi hikaye. Belediye teknik bir konu. Geçmişi bilmek ve mevcut kadroyla ileriye yönelik plan yapmak lazım. Herkes kendi döneminde yaşadığını yaşıyor sonra eyvallah. Biz bu 5 yıllık dönemde, yapmak istediğimiz kurumsal bir Bornova. Kişiye değil, kuruma bağlı bir Bornova” dedi.
“ULUSLARARASI ŞAİBE OFİSİNE ÜYE OLAN İLK BELEDİYE OLACAĞIZ”
“İTB, EBSO ve İZTO’yu Bornova’da göreceksiniz.” Diyerek sözlerine devam eden İduğ; “Bunu neden yapıyoru? Bana göre petrolden sonra en değerli şey veri. Kurumsal hafızayı oluşturmak için veriye ihtiyacınız var. 7 bin 200 adet sivil toplum örgütü var. Bunun 620’si Bornova’da. Biz elimizdeki Kültür Merkezlerinin daha etkin kullanılması için bir STK merkezi açıyoruz. Birisi bir projeyi yapıyorduk, diğeri yeni başlıyor olabilir. Bir sinerji elde etmek lazım. Türkiye’de ben iş insanı olarak 7 kriz yaşadım. Bu ülkeyi kurtaran tek bir şey var, sivil hareket ben bunu öğrendim. 4 ana kolu var. Birincisi yerel yönetimlerde kurumsal hafıza. İkincisi finansal okuryazarlık. İş dünyasında, aile yönetiminde çok önemli. Yani etkin kaynak kullanımı. Bunu nasıl sağlayacağı? 387 milyon bir Bornova bütçesi. Yüzde 67’si personel gideri. Kalan yüzde 35 ile mal ve hizmet alımı beklemek hayaldir. İş dünyasında, aile, devlet yönetiminde finansal okur yazarlık çok önemli yani etkin kaynak kullanımı 387 milyon bütçemiz var. Yüzde 65’i personel giderine sahip. Kalan yüzde 35 ile mal, yatırım bunları beklemek hayalciliktir. 387 milyonluk giderde en büyük paya sahip bütçede yüzde 10 kira ödemesi var. Ben de bir otomotivci olarak düşündüm ki bu sene 36 milyon kira seneye 44 milyon olacak. Bu araçları kiralamak yerine satın almak da 36 milyon olunca ben de araç aldım ve 12 ayda kira giderinin sıfırlanacağını gördüm. 5 milyon da teşvik aldık ve arabalar 31 milyona düştü. Ben her ay 2- 3 milyon öderim gerisini de kredi aldım ve kaynak oluşturdum. Biz Uluslararası Şaibe ofisine üye olan ilk belediye olacağız. Bizler şaibeli bir belediye olmayacağımızın sözünü vermiştik ve bu sözü tutacağız” Diye konuştu.
“MUTLAKA YATIRIM YAPMAMIZ LAZIM”
Belediye hizmet binası projelerinin olduğuna da dikkat çeken İduğ; “Bu her belediyeye lazım. Ama paranız varsa. 200 milyon liranın altında bunu yapamazsınız. 200 milyon lirayı buna verirsek ben 5 sene sizlerle çay içer evime giderim. Eğer biz Bornova’yı büyüteceksek, bizim mutlaka yatırım yapmamız lazım. Gerekli mi diye sormalıyız. Hizmet binası gereklidir ama zamanı şimdi değildir. Paramız olduğunda yapabiliriz. Adaylığımın açıkladığı andan itibaren Özkanlar Pazaryeri sözü verdik ve kurduk. O kadar mağdur vardı ki, onlar ok mutlu oldu. Bornova Belediyesi’nden tek kuruş para çıkmadan alındı. Kaynak kendi içinde” dedi.
“ÖĞRENCİLERİMİZİN EVİNE DERSHANEYİ GETİRDİK”
“Pandemiyi öngörmek mümkün değil, olağanüstü bir durum” diyen İduğ; “Dünyada bir şeyler değişiyor, biz önce eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için yola çıktık. Dijital Sınıf ayrı bir şey, 82 milyonda, engelli vatandaşımız yüzde 10. Biz onların evine dershane getirdik. Biz onlar için öngördük ama, 60 bin öğrencinin yüzde 10’u dershaneye gidiyorsa, kalanı gidemedi. Biz onların evine dershaneyi getirdik. Bornova’da eğitim gönüllüleri bu desteği verdiler” ifadelerini kullandı.
“BÜYÜK KÜÇÜĞÜ YUTACAK”
Pandemiyle birlikte ekonomik olarak sıkıntıları yaşandığına da dikkat çeken İduğ; “Pandemi geldi, naptık, hızlı aksiyon aldık. İlk konu, küçük esnafın etkilenmesiydi. Pandemi sonrası en büyük problemlerden bir tanesi ekonomik problemler. Büyük küçüğü yutacak. 36 milyon lira kiradan kurtulduk ama temizlik araçları günde 24 saat çalışmayı başladık. Eğer biz satın almasaydık kira çok daha fazla olacaktı. Evde kal Türkiye sloganları vardı ama atık da 3 katına çıktı. Dolayısıyla bütün temizlik işleri ekibine de teşekkür ederim. Pandeminin belirsizliği ve derinliği de daha belli değil. Önce temizlik dedik, ardından maske. İlk maskeyi tekstil atölyesinde dikmeye başladık günde 30 bin adet üretebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Ben iş dünyasından geldiysem bunun bir bedeli var.” diyen İduğ; “Onların da dayanışma ruhunu sonuna kadar yapması lazımdı. Bir telefonla 20 bin 500 erzak paketini Ege otomotiv Derneği ayni olarak verdi ve bizde dağıttık” dedi.
“MAYIS AYINDAN 12’İNCİ AY SONUNA KADAR 42 MİLYON AÇIK VERECEĞİZ”
Belediyecilikte finansal okuryazarlığın oldukça önemli olduğunun bir kez daha altını çizen İduğ; “Bu belediyelerde çok değerli. Çünkü hazineden gelecek gelirin yüzde yüz olması garanti değil. Biz oturduk dedik ki, eğer 2020’de bir kriz olursa biz nakit atış tablomuzu nasıl yönetebiliri? Yapacağımız yatırımlar var. Sürprizlere açık olmak lazım. Önceden ön görüsü olan bir düşünce ile hareket ettik. Hazineden yüzde 50 eksik gelirse ki Ocak sonunda düştü, vergi ödemesi düştükçe gelirler düştükçe bizim de aldığımız kat sayı düşüyor. Mayıs ayından 12inci ay sonuna kadar 42 milyon açık vereceğiz. Büyükşehir’de ayda 150 milyon, İstanbul 756 milyon açık verecek. Türkiye’deki bütün belediyelerde gelir azalmasından dolayı gelecek bir açık var” dedi.
TEMEL POLİTİKA TASARRUF
“Bizim geliştirdiğimiz temel politika israf ve tasarruf” diyen İduğ; “İsraf Türkiye’nin temel sorunu. 150 milyon, yıllık satın aldığımız hizmeti biz de piyasadaki rekabet ile yaparsak o zaman yüzde 40 tasarruf sağlarız. Yani bir hizmeti devamlı aynı yerden almayacaksınız, güncel fiyatlar ile farklı kurumlardan alabilmelisiniz. Daha çok tedarikçi ile çalışmak bizim tasarruf politikamızdır. Biz yılda 12 milyon mesai ödeyen bir belediyeyiz. Aynı işi aynı saatte 12 yerine 8 milyona yapabilirsiniz ve 4 milyon tasarruf sağlanır. Ufak saat değişikleri ile bu sağlandı. Biz geldik Bornova’da grev var. Mazbatamı aldım 3 gün sonra grev vardı. Biz oturduk 9 milyonluk farkı işçilere verdik. Ufak bir çalışma düzeni değişikliği ile bu değişti. Türkiye’de kadrolu işçi maliyeti çok yüksek çok. Bizim 2013 sonrası kadromuza aldığımız işçilerin maliyeti 6 milyon, devlet memurunun 12 milyon kadrolu işçinin ise 24 milyondur. Ben eylül ayına kadar yüzme havuzu ihalesini erteledim. Bizim belediye olarak 17 tane kültür merkezimiz var ama ne yazık ki etkin değil. Ayda 6 kişi folklor oynuyor ama 110 milyon gideri var. Ben bunu doğru bulmuyorum. Aziz Kocaoğlu Stadı bize 120 milyon aylık maliyet var ama haftada bir maç var. Biz bunu da doğru bulmuyoruz. Biz kültür merkezlerini çocuk aktivite merkezi haline getiriyoruz” dedi.
2021 ÇOK DAHA İYİ BİR YIL OLACAK
Başkan İduğ, sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Her belediyenin borcu olduğunu ifade eden İduğ; “Borçsuz belediye yok. Biz borcu en az olan belediyelerden bir tanesiyiz. 37 milyonluk bir borç bakiyesi devr aldık. Bunun sebebi, Bornova bir üniversite ve sanayi kenti. Bornova zengin bir kent.” dedi.
Seçim vaatlerinin geçen süre zarfında yüzde 20’sini gerçekleştirdiğini ifade eden İduğ; “İlk etap finansal yapıyı oluşturmaktı. Bunu 6 ayda yaptık. 2021 yılı Bornova için çok daha iyi bir yıl olacak” şeklinde konuştu.
“KENDİ EKİBİMİ BEN KURMALIYIM”
Başkanlık sürecinde işten çıkarma olmadığını belirten İduğ; “İşten çıkarma bizde olmadı. Nede? 2 bin 40 çalışanımız vardı, onlar devam ediyor. 8-9 kişi işten çıkarıldı. 29 Mart’ta buraya insan almazsınız. Bunu ben seçmeliyim. Öyle bir şey yok. Ben kendi ekibimi kendim kurmalıyım. O 8 kişiye teşekkür ettik, ama açıkta bırakmadık. O sekiz arkadaşımız belediyelerde çalışıyor” dedi.
Kaç dönem belediye başkanlığı düşündüğüyle ilgili de soruya yanıt veren İduğ; “Ben Borrnova’ya ekibimle birlikte 5 yıl için göreve geldim. Önümüzdeki 4 yılda elimden geleni yapacağım. Bu konular, yeri geldiğinde konuşulur. Tekrar başkan olur muyu? Bu Genel Merkez’in , Bornovalıların tercihi ile olur. Aziz Kocaoğlu 15 yıl çocuğundan, torunundan uzak çalıştı. Bu bir fedakarlık. Kutsal bir görev” ifadelerini kullandı.