Çeşme bir yandan, katıldığı fuarlar, festivallerle turizm alanında atak yaparken diğer taraftan RES’ler, Taş Ocakları, Balık Çiftlikleri, Çok Katlı Residans’lar gibi doğal yapısını tehdit eden girişimlerle mücadele ediyor.
“Başka Ülkede Olsa Çeşme’yi Pamuklara Sarıp Saklarlar”
Çeşme’nin tarım ve turizm öncelikli kalkınma hedefinde olduğunu hatırlatan Ekrem Oran; “Çeşme bozulmamış doğası, rüzgarı, güneşi, plajları ve ses getiren festivalleri ile turizm alanında dünyada isim yapmış bir destinasyon. Başka bir ülkede olsa Çeşme’yi pamuklara sarıp saklarlar. Ama burada rant odaklı bir takım sermaye grupları doğal yapıyı, Çeşmelilerin düşüncelerini görmezden gelerek, çoğu zaman hukuku yok sayan girişimlerle Çeşme’yi yok etmeye çalışıyorlar.” dedi.
“Bu Siyaset Üstü Bir Tepki”
Çeşme Yarımadasının doğal, sosyolojik ve kültürel, ekonomik hedeflerinin dikkate alınmadan birilerine peşkeş çekilmeye çalışıldığını ifade eden Oran; “Dünyada güneşin en güzel battığı, binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan Ildır’ı bir kaç balık çiftliğiyle göz göre göre mahvediyorlar. Başka yer yokmuş gibi, Çeşme’nin merkezine pervaneleri dikip, Çeşme’nin mikro klimasını, silüetini bozdular. Yerleşim yerlerinin adeta göbeğine yapılan Rüzgar Enerji türbinleri, insan sağlığını tehdit ediyor. Çok katlı residanslarla doğal klimasını, mimari dokusunu zedeliyorlar. Ovacık Sakız koyunu yetiştiriciliği, kavunu, beyaz soğanı, domatesi, enginarı ile Çeşme’nin gıda deposudur. Orada da Jeotermal Enerji Elektrik Üretim Tesisi yapacağız diye 86 bin m2 tarım alanına el koymaya çalışıyorlar. Germiyan, organik tarım ve yöresel lezzetleriyle Türkiye’nin ilk slow food köyü. Zaten Taş ocaklarıyla Germiyan’da tarımı öldürüyorlar. Şimdi de asfalt fabrikası kuracaklarmış. Çeşme işgal edilmeye çalışılıyor. Bu tepkiyi siyasi kimliğimin dışında bir Çeşmeli olarak veriyorum. Bu siyaset üstü bir konu. Çeşme’de her siyasi görüşten insanın geleceğiyle oynanıyor. Çeşmeli huzurlu bir gelecek hayali kuruyor. Çeşmeli’nin hayallerini kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz.” dedi.
Çeşme’nin bir kaç şirketin cirosuna feda edilemeyecek kadar değerli olduğunu belirten Oran; “Birilerine yaslanarak Çeşme’yi işgal etmeye çalışanlara sesleniyorum. Sermayeniz sizin olsun. Çeşme’nin yakasından düşün. Siz kırk dokuz yıllık işgallerle Çeşme’yi sömürmek istiyorsunuz. Çeşmeli buna izin vermeyecek. Çeşme yüzlerce yıl insanlığın nefes alacağı bir cennet olarak varlığını sürdürecek. Kar hesaplarınız sizin olsun. Rüzgarı, denizi, plajları, doğası Çeşmeli’nin sermayesidir. Bu sermayeyi sizin vizyonsuz, rant oyunlarınıza yedirmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.