Ege Postası
Geri

Başkan Selvitopu'ndan TV35'te çarpıcı mesajlar

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu TV35'e yayınlanan Kent ve Siyaset programına konuk oldu. Demokrasi Üniversitesi yerleşkesi hakkında çıkan tartışmalara da açıklık getiren Başkan Selvitopu, “İlçemizde üniversite kurulmasının tabiiki büyük katkısı olur. Demokrasi Üniversitesi yerleşkesi alanı var. Orada konu şu, 80 hektarlık bir kamu arazisi var. TOKİ’ye devredildi. Biz belediye olarak bu arazinin tamamının üniversite alanı olmasını istiyoruz. Bir görüş de 38 hektarının yeterli olduğu yönünde görüşler var. Bir yargı süreci var. O da devam ediyor. Biz Karabağlar’da tam teşekküllü bir üniversite kurulmasını istiyoruz" dedi. Başkan Selvitopu'ndan TV35'te çarpıcı mesajlar
Başkan Selvitopu'ndan TV35'te çarpıcı mesajlar
Haberler / Yerel Yönetimler
3 Mart 2020 Salı 09:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- TV35 yayınlanan Kent ve Siyaset programına katılan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Karabağlar’ın gelişim ve dönüşümünün sağlanması amacıyla önceki dönem başlattığı çalışmaların planlamalarının sona erdiğini amacının kentin düzensiz yapılardan düzenli yapılara geçmesini sağlamak olduğunu söyledi. Başkan Selvitopu, ikinci dönem yeniden aday olmasının nedeninin başlattığı bu planlama çalışmalarını tamamlamak olduğunu belirtti.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kentin tüm planlamasının tamamlandığını kaydederek, “Nerede kültür merkezi, semt merkezi yapılacak belli. Hepsi planlandı, yerleri ayrıldı. Bütün sorun dönüp dolaşıp bütçeye kaldı. Artık belediyemizde orda bunu şurda şunu yapalım belirsizliği yok. Noktasal projeleri bu çerçevede yürütüyoruz. 15’e yakın proje var şu anda elimizde, tek tek finansını sağlayarak bu işleri yapmaya uğraşıyoruz. Yarım kalacak hiçbir işe girmemeye çalışıyorum. Her başladığımız işi mutlaka tamamlamak hedefiyle yürüyoruz” dedi.

Önemli olanın kente faydalı olacak işler yapmak olduğunu, zaman zaman haksız eleştiriler olduğunu dile getiren Başkan Selvitopu, gençlere, çocuklara yönelik projelerinin olduğunu, kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük önem taşıdığını kaydetti ve haksız eleştirileri dikkate almadığını söyledi.

Yanlışlardan nemalanan insanlar var

Muhittin Selvitopu, “Zaman zaman haksız eleştiriler oluyor. Doğru bildiğim yoldan asla vazgeçmem. Eleştirilerin yapıcı olanı var. Sizi doğru yönlendirecek eleştiriler var, onlara saygı duyarım. Anlamaya da çalışırım. Ne isteniyor diye, ya da nasıl bir projeyle ilgili yaptığı eleştirinin fayda zarar noktasındaki değeri nedir, bunlara dikkat ederek değerlendirmeye aldıklarımız var. Ama sadece siyasi amaçla söylenen eleştirileri hiç ciddiye almıyorum. Önemli olan kente faydalı işler yapmak. Doğru işler yapmaya çalıştığınızda da engellerle karşılaşıyorsunuz. Çünkü birileri de doğruları yapmanızı istemiyor, yanlışlardan nemalanan insanlar var. Onlar o işin başarıya ulaşmasını engellemeye çalışıyorlar. Sabır ve dikkatle uğraşıyoruz. Yılmadan istikrarlı şekilde yürümek gerekir bana göre. Hata yapmamak gerekir. İnsanız hata yapabiliriz ama fark edip hemen düzeltmeliyiz” diye konuştu.

Demokrasi Üniversitesi yerleşkesi önemli

Demokrasi Üniversitesi yerleşkesi hakkında çıkan tartışmalara da açıklık getiren Başkan Selvitopu, şu açıklamayı yaptı: “İlçemizde üniversite kurulmasının tabiiki büyük katkısı olur. Demokrasi Üniversitesi yerleşkesi alanı var. Orada konu şu, 80 hektarlık bir kamu arazisi var. TOKİ’ye devredildi. Biz belediye olarak bu arazinin tamamının üniversite alanı olmasını istiyoruz. Bir görüş de 38 hektarının yeterli olduğu yönünde görüşler var. Bu tartışma devam ediyor. Bir yargı süreci var. O da devam ediyor. Biz Karabağlar’da tam teşekkürlü bir üniversite kurulmasını istiyoruz. Demokrasi üniversitesinin merkezi zaten burada. Bu üniversiteye kendini geliştirebileceği fiziki alan lazım. Kurulursa ilçemize büyük faydası olur.”

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Muhittin Selvitopu: Hepimizin başı sağ olsun. Belediye meclis toplantımız da vardı. Bir dakikalık saygı duyuşuyla şehitlerimizi saygı ve minnetle bir kez daha andık. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Bu ülkenin evlatları. Acımız sonsuz. Onlar bu ülke ayakta kalsın diye, bağımsızlık sürsün diye orada şehit oldular. Onlara minnet duygularımızı ifade edecek sözcük yok bence. Yaralı gazilerimize de şifalar diliyoruz, umarız bir an önce iyileşirler. En büyük temennimiz bir an önce bu sorunun çözülmesi. Ordu mensuplarımızın da normal görevlerine dönmesi. Zor günler yaşıyoruz ama bu günlerde dayanışma ve birlik ruhu içinde olmalıyız. Böyle günlerde ülkemizin insanları el ele kol kola olur. Anadolu topraklarında bu dayanışma, birliktelik ruhu var. Umarız bunlar en kısa sürede atlatırız.

2 bin 700 hektar yapılaşmış alan önemli

Karabağlar İzmir’in çok sorunları olan ilçelerinden birisi. Düzensiz kent dokusu ile en başta gelen ilçelerden biri. Temizliğinden tutun yeşil alan azlığı, sosyo teknik altyapıların yetersizliği, yolların darlığı gibi birçok sorun arka arkaya geliyor. 2014 yılından bu yana öncelikle kenti sağlıklı bir planlamaya kavuşturma çalışmalarını tamamladık. Planlar yürürlüğe girecek. Bunu yapmazsanız kenti nereden nereye taşıyacağınızı bilemezsiniz. Biz önce bunu gerçekleştirdik. Bu dönem biraz daha bu planların uygulanması yönünde çabalarımıza şahit olacak. Düzensiz kent dokusunu düzenli hale getirmeye çalışacağız. 2700  hektar yapılaşmış alan var. İlçemizin yüzölçümü 10 bin hektar. Üçte biri yapılaşmış. Diğer kısımlar kırsal alanlar. Bir tarafı orman, bir tarafı tarım alanları. 2 bin 700 hektardaki düzensiz doku için uğraşıyoruz. Yenilenerek, modernleşerek gelecekte modern ilçelerden biri haline gelecek. Belli noktalarda yola soktuk. Bundan sora bu planların hayata geçmesi yönünde çabalarımız olacak.

Parçacıl bakmıyorum

Parçacıl bakmıyorum. Noktasal projelerin tek başına anlamı yok. Bu projelerin birbirine entegre olmasıyla değerlendiriyoruz. Yaptığımız bu tür projeler de var. Karabağlar’ın bütüncül şekilde gelişmesini hızlandırmak en büyük arzumuz. Tüm çalışmalarımız, planlarımız, stratejik planımız ve performans programımız buna dönük. Bunları yapmazsak kenti sağlıklı bir noktaya taşıyamayız. 50 yıl sonrası planlanmış durumda Karabağlar’ın. Bilimin, aklın gereği bu. Kentlerin planlaması 40 yıl sonrasına dönük yapılır. İhtiyaç durumuna göre planlar revize edilebilir. Ulaşımından yeşil alanına yapılaşmasından sosyal donatı alanlarına kadar her konu bu planlara bağlı.

Çevreyolunun ötesine geçemedi gecekondulaşma

Karabağlar’da, ben Konak’ta da çalıştım. O zaman Karabağlar Konak’ın içindeydi. 1986 yılında çıkarılan imar aflarından sonra gecekondulaşma olmadı Karabağlar’da. Ta o dönemden uygulanan bazı projeler oldu. Konkent projesi vardı mesela. Gecekondulaşmayı kesmek amaçlıydı. Yurt oğlu mahallesi bunu kapsar. O bölge planlı gelişti. Sonra da gecekondulaşma kesildi. Çevreyolunun ötesine geçmedi gecekondulaşma. Daha sonraki yıllarda birçok çalışmalar gerçekleştirildi. Ama çeşitli nedenlerle bunlar hayata geçirilemedi. Bu dönem özellikle 2014 yılından sonra bu planlama konusunu öncelikle ele aldık. Daha önceki yıllarda da bu çalışmalar vardı ama tam bir sonuca ulaşmamıştı. Bu şekilde kentin geleceğini planlamış olduk.

Plansız alanları planlı hale getireceğiz

Karabağlar’ın bir kesimi planlı gelişmiş, bir bölümü plansız gelişen bölümler. Plansız olanları planlı hale dönüştürmek bütün çabamız. Şu anda bu planların uygulanmasıyla ilgili zor bir süreçteyiz ekonomideki sıkıntılar nedeniyle. Bizi de bu konuyu da çok etkiliyor. Karabağlar’ın modernleşmesi inşaat sektöründeki hareketlenmeye bağlı. Ama şu anda bütün ülkede olduğu gibi ilçemizde de müthiş bir durağanlık var. Buna dönük altyapı hazır. Değişim ve dönüşüm süratle olacak. Yerel yönetim olarak gerekli tedbir ve çalışmaları yoğunlaştıracağız.

Kadifekale’deki dönüşüm ülkenin en büyük kentsel dönüşümüdür

Kentsel dönüşüm kavramı yeni bir kavram değil. Uzun yıllardır birçok kentte planlanan konular. Özellikle Ankara’da Murat Karayalçın, Ali Dinçer döneminde İzmir’de de bu tür çalışmalar var. Zaten o çalışmaların sonundadır ki birçok yerde gecekondulaşma gerilemiştir istatistiki olarak. Bunların sebebi de yapılan projelerdir. Daha sonraki süreçte de İzmir’de birçok proje hayata geçti. Bana göre en büyük kentsel dönüşüm projesi Kadifekale’dedir. Türkiye’de benzeri yok. Tasfiye şeklindedir oradaki kentsel dönüşüm. Heyelana maruz olduğu için. En zor işlerden birisidir. Bir yeri başka bir yere taşımak. 2 bin konut vardı, 20 bine yakın insan yaşıyordu. O proje de hayata geçirilerek kent 400 küsur bin metrekare yeşil alan kazanmış oldu. Hem de sağlıksız yapılarda oturan yurttaşlar sağlıklı konutlara taşınarak oluşabilecek depremlerdeki can kaybı önlenmiş oldu.

Kentsel gelişim demek daha doğru olur

Kentsel dönüşüm sadece yerinde git binaları yap dik demek değildir. Yenilemeyle birlikte tasfiyesi gereken yerleri tasfiye etmek, yerinde dönüşülecek yerleri yapmak gibi farklı model ve projelerin yapılacağı bir sistemdir. Tek düze bir konu değildir. İmar uygulamalarını bile hayata geçirmek, zaman içinde uygulatmak da bir kentsel dönüşümdür. Kentsel gelişim demek bana göre daha doğru bir kavram olur. Karabağlar’da da bu kentsel gelişimi hızlandırma, çabuklaştırma önemli bizim için. Kararlılıkla bunun takibini yapıp hayata geçirmeye çalışacağız.

Gecikmeler kente zarar verir

Adına kentsel gelişme veya dönüşüm deyin, ne derseniz deyin insanlar için yapıyoruz. Orada yaşayanlar için. Orada yaşayan insanlar o projelerin içinde olmazsa bu iş zaten yürümez. En temel sorunlardan biri bence budur. Kadifekale projesi uygulanırken başından sonuna kadar oradaki insanlarımız sürekli bilgilendirildi. Yok buralar boşaltılacak, villalar yapılacak, zenginlere satılacak, hatta Japonlara verilecek gibi birçok spekülasyonlar yapıldı. Bunları tek tek yurttaşlar ve stk’larla konuştuk, aştık. Hiçbir problem olmadı. O kadar büyük alanda bu işler yapılırken hiç ses seda çıkmadı. Parasını almak isteyen parasını, konut almak isteyen konutunu aldı. Başta bazı sorunlar oldu o konutlarda yaşayanlarda ama şu anda mutlular. Önemli olan bunu sağlayabilmek bundan sonraki süreçlerde de. Aksi halde çeşitli yerlerde tıkanıp kalırız, hukuki süreçler olur, gecikir. Bu gecikmeler de kente zarar verir. Önemli olan o süreçleri hızlandırmak, hızlandırırken de yurttaşların hak ve hukukunu zedelememektir. Karabağlar’da da bu anlayışla planlama çalışmalarını yürütüyoruz. Yavaş yavaş da bunların sonucunu alacağız özellikle önümüzdeki yıllarda. İkinci dönem aday olmak istememin nedeni bunları sürdürmekti. Bu kenti daha farklı bir noktaya taşımak istiyoruz.

Bir vatandaşımız bize gelmişti ve…

2014 te seçim çalışması sırasında bir kahvehaneye gittik. Bir vatandaşımız birşeyler anlatmaya çalışıyor. Olumsuz bir şey söyleyecekmiş gibi onu konuşturtmamaya çalıştı. Bırakın arkadaşlar anlatsın dedim. Vatandaşımız, bir kamulaştırma yapılacak, bir yol genişleyecek. Binasından iki metreye yakın kesilmesi gerekiyordu. Bana geldi, Konak’taydım o zaman. Bu kalıp da sonraya ertelenemez mi dedi. Biz de baktık, önemli bir aksamaya neden olmuyordu. Biz de tamam dedik. Kendisine de bildirdik. Yurttaşımız da onu anlatmaya çalışıyormuş. Hatta bize orada teşekkür etti. İmar ile ilgili çalışmaları yürütürken yaşamı mutlaka dikkate almak gerektiğini orada yaşadık ve gördük.

Haksız eleştiriler oluyor

Zaman zaman haksız eleştiriler oluyor. Doğru bildiğim yoldan asla vazgeçmem. Eleştirilerin yapıcı olanı var. Sizi doğru yönlendirecek eleştiriler var, onlara saygı duyarım. Anlamaya da çalışırım. Ne isteniyor diye, ya da nasıl bir projeyle ilgili yaptığı eleştirinin fayda zarar noktasındaki değeri nedir, bunlara dikkat ederek değerlendirmeye aldıklarımız var. Ama sadece siyasi amaçla söylenen eleştirileri hiç ciddiye almıyorum. Önemli olan kente faydalı işler yapmak. Doğru işler yapmaya çalıştığınızda da engellerle karşılaşıyorsunuz. Çünkü birileri de doğruları yapmanızı istemiyor, yanlışlardan nemalanan insanlar var. Onlar o işin başarıya ulaşmasını engellemeye çalışıyorlar. Sabır ve dikkatle uğraşıyoruz. Yılmadan istikrarlı şekilde yürümek gerekir bana göre. Hata yapmamak gerekir. İnsanız hata yapabiliriz ama fark edip hemen düzeltmeliyiz.

Demokrasi Üniversitesi yerleşkesi önemli

İlçemizde üniversite kurulmasının tabiki büyük katkısı olur. Demokrasi üniversitesi yerleşkesi alanı var. Orada konu şu, 80 hektarlık bir kamu arazisi var. TOKİ’ye devredildi. Biz belediye olarak bu arazinin tamamının üniversite alanı olmasını istiyoruz. Bir görüş de 38 hektarının yeterli olduğu yönünde görüşler var. Bu tartışma devam ediyor. Bir yargı süreci var. O da devam ediyor. Biz Karabağlar’da tam teşekkürlü bir üniversite kurulmasını istiyoruz. Demokrasi üniversitesinin merkezi zaten burada. Bu üniversiteye kendini geliştirebileceği fiziki alan lazım. Kurulursa ilçemize büyük faydası olur.

Yeni konut alanları açmak risk…

Ama ilçemizde yeni konut alanları açarsanız bu risktir. Var olan bizim yaptığımız revizyon imar planlarındaki konut stoku ilçenin 2040 yılına kadarki ihtiyacına cevap verecek durumda. TOKİ kura çekiyor, 15 bin kişiye, yeni konut alanlarına da ihtiyaç var deniyor. Bu 15 bin kişinin Karabağlar’dan olduğunu sanmıyorum. İzmir’de ikamet edenlere kura çektiriyoruz diyorlar, ikamet almak artık çok kolay ama. Konut alanları dikerseniz insanlar niye yıkıp yapsın ki, gider boş alanlardaki konut alır. Yapılaşmayı teşvik ederseniz burada, daha çabuk modernleşir. Bu işin temelini bilenler, böyle olduğunu bilir. Bunu siz doğru anlamazsanız Karabağlar gelişmiyor dersiniz sonra. Boş alanlara bina dikmekle olmaz Karabağlar’ın gelişmesi. Bunu teşvik edecek planları yapmalıyız. Bunu yapmaya uğraşıyoruz. Üniversite alanının geniş olmasını bundan istiyoruz. Onun yaratacağı sirkülasyonun ilçemize faydası olacak. Bu yönüyle çabalarımız oluyor.

Gençlere ve çocuklara yönelik projelerimiz var

Karabağlar’da çok sayıda gencimiz ve çocuğumuz var. Gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtulmasının bir yolu spor ve kültür sanat faaliyetlerinin arttırılması. Belediye olarak yaptığımız şu andaki projeler bunlara yöneliktir. Biz bunlara yoğunlaştık. Bütün projelerimizde bunlar var, başka bir şey yok. 32 dönüm alanda yapacağımız gençlik merkezi projesi var. Bir de 200 bin kişi kapasiteli stadyum projesi var. Meydan projesi var. Hukuksal bazı süreçler var, onu bekliyoruz. İhsan Alyanak bulvarı civarındaki 42 dönümlük alanda gerçekleşecek. Özetle, ilçede nerede ne yapılacağı belli. Bütün mesele bunları tek tek hayata geçirmek.

4 ulaşım aksı var

4 tane aks var ulaşımda. Büyükşehir belediyemiz  kapsamında. Eski İzmir Caddesinin dostulk bulvarına bağlanması. Limontepe kavşağının güçlü şekilde Uzundere otoyol kavşağına bağlanması. Eski izmir caddesinin bağlanması. Sırrı Atalay Caddesi’nin de güçlü bağlantıyla yeni fuar alanına bağlanması. Bunlar belli artık. Tasarlanmış yerler. Finans sağlandıkça bunlar hayata geçecek.

Nerede ne yapılacağının hepsi belli

Nerede kültür merkezi, semt merkezi yapılacak belli. Hepsi planlandı, yerleri ayrıldı. Bütün sorun dönüp dolaşıp bütçeye kaldı. Artık belediyemizde orda bunu şurda şunu yapalım belirsizliği yok. Noktasal projeleri bu çerçevede yürütüyoruz. 15’e yakın proje var şu anda elimizde, tek tek finansını sağlayarak bu işleri yapmaya uğraşıyoruz. Yarım kalacak hiçbir işe girmemeye çalışıyorum. Her başladığımız işi mutlaka tamamlamak hedefiyle yürüyoruz.

Nasreddin Hoca Heykeli bölgesi için proje geliştirdik

Çocuklar için İzmir’de tartışılan Nasreddin Hoca heykeli var. Bu binayla ilgili eleştiriler de var. Yıkalım düşünceleri geldi. Ama oraya harcanan bir kamu parası var. Kamunun menfaatlerini de düşünmek lazım. Biz yıkımı doğru bulmuyoruz şu anda. Önemli olan o alanın faydalı hale getirilmesi. Buna dönük proje geliştirdik. Nasreddin Hoca çocuk, bilim ve kültür merkezi yapacağız. İhalesini yaptık, güzel de bir proje hazırlandı. Bittiğinde orada eğitim sürecindeki çocuk ve gençlerimiz o merkezden yararlanacak. O zaman sanırım bu eleştirilerin çoğu ortadan kalkacak. Oranın altındaki rekreasyon alanı zaten tamamlandı, faaliyete geçti. Yüzme havuzları var. 15 bin kişi yüzme havuzlarını ziyaret etti. Böyle alanların büyük bir ihtiyaç olduğunu da gördük. Kapalı yüzme havuzu da yaptığımızda önemli bir hizmet verecek. Tahsin Yazıcı da kültür merkezi olacak. İleride Eski İzmir Caddesi üzerinde kültür ve ticaret merkezleri projelerimiz var. Bütçe sorununu çözdüğümüzde hayata geçireceğiz.

Hızlı kentleşme yerleşiklerin hak ve hukukunu alıp götürebilir

Karabağlar’ın sokak sokak neresinde ne ihtiyaç var, hepsini biliyoruz. Bütün bunlara yönelik hazırlığımız var. Gerçekleştirmek bütçeye dayanıyor. Hızlı kentleşmeler orada yaşayanların hak ve hukukunu alıp götürebilir. Bazı Türkiye’deki değerlendirmeler maalesef bunlara dikkat etmiyor. Binalar yapıldı, modernleşti, orada oturanlar ne yaptı nereye gitti kimsenin umurunda değil. Bizim bakışımız böyle değil. Kent merkezinde 450 bin metrekare yeşil alan kazandırılmış başka bir proje hangi kentte var. Eleştiri yapanların buna bakması lazım.

Mobilyacılık sektörünü önemsiyoruz

Çarşamba günü MODEKO açılacak. Biz de yer alacağız. Mobilyacı esnafını önemsiyoruz. Karabağlar deyince ilk akla gelen mobilya sektörüdür ilçemiz için. Odamızla birlikte sürekli projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Mobilyacılık eğitim merkezine başladık. O projeyi tamamlayacağız. Sektörün sorunlarının çözülmesi bizim için önemli. mobilyacılar sitesi talebini karşılamamız zor. Biz yeni yaptığımız planlamayla da özellikle Yeşillik Caddesi aksında mobilya tanıtım binaları arzu ediyoruz. Ona göre planlamalar yapıldı. Bunlar uzun vadede olacak. O mobilyaların pazarlamasının yapılacağı mekanların o aks üzerinde olması için planlama yapıldı. 4 yıl içinde tamamen yapılması mümkün değil. Bir yıl ekonomik kriz ne kadar sürecek bilmiyoruz. Kriz sürdüğü sürece yatırımcı çekingen davranıyor.

Kavacık üzümü festivalinin marka tescilini yapacağız

Kavacık üzümü ulusal ve uluslararası alanda önemli. Festivalinin marka tescilini belediyemiz tarafından yapıldı. Coğrafi işaretini de aldık. AB’den coğrafi işaretini almak için çabamız olacak. Kavacık kentsel gelişim ve tasarım projemiz var. O projeyi hayata geçireceğiz. DEÜ ile birlikte geliştirdik. Onu da yapabilmek için planlama gerekiyor. Orası 3. Derece SİT alanı. Plan çalışmasını başlattık. Bunlar birbirini tamamlayarak devam edecek.

Yapabildiğimiz ölçüde yapacağız

Poligon Deresi alanı 200 hektar. Bugünden o konuları konuşmazsak gelecek kuşaklara haksızlık etmiş oluruz. Yapabildiğimiz ölçüde yapacağız. Belediye başkanı olarak yetkimi bu yönde yapmaya çalışıyorum. Başka bir şey yapmıyoruz. Bunu da başarılmayacak, olmayacak bir iş olarak görmüyorum. Toplum da bunu istiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası