“Yerelleşmekten korkmamamız, yerelin kaynaklarını büyütmemiz lazım” diyen Başkan Soyer, “Sosyal devlet dediğimiz şey babaysa belediye anadır. Belediye ana olmalıdır, müşfik şefkatli, üreten, dokunan, kucaklayan. Bizim artık Türkiye'de belediye ana dönemini başlatmamız lazım. Devlet baba babalığı devam etsin ama belediyenin analık sürecini başlatmamız lazım. Bunun için de refahın adil paylaşılmasından yola çıkmamız lazım” dedi.
"Yerel yönetimlerin mali yapıları sorunları çözmede yetersiz"
Başkan Soyer konuşmasında, yerel yönetimlerden beklentilerin altyapı, yol, su, atık, atık yönetimi ve imar hizmetlerinin çok ötesine geçtiğini vurgulayarak, “Yerel yönetimlerin mali yapıları çok daha önemli bir hale geliyor. Ülkemizde maalesef yerel yönetimlerin gelirlerinin toplam kamu içerisindeki payı oldukça düşük. Değişen kentsel anlayışın içerisinde mevcudun yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye'de yerel yönetimlerin konumlandırılmasıyla ilgili bir paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Dünyada yerel yönetimlerin önemi artıyor
Yeni uluslararası ilişkiler paradigmasında yerel yönetimlerin küresel sorunların çözümünde etkisinin görüldüğünü belirten Tunç Soyer, “Aslında yoksulluk, iklim değişikliği gibi bütün küresel krizler, geçmişte bütün hükümet başkanlarının bir araya gelerek çözülecek sorunlar olarak görüldü. 2015 Paris İklim Zirvesi'nde ilk defa 400 belediye başkanını da hükümet başkanlarıyla bir araya getirdiler. O büyük iklim zirvesinde ortaya çıktı ki bütün küresel krizlerin çözümü yerelde. Çünkü yerelin dahli olmadan küresel krizlerin hiçbiri çözülemiyor. Bütün meselelerin yerelde çözülmesi lazım" diye konuştu.
Başkan Soyer’in konuşmacı olarak katıldığı panelde oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Yörük yaptı. Konuşmacılar ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan oldu.