Ege Postası
Geri

Başkan Soyer deprem öncesi yapılması gereken çalışmaları anlattı

İzmir İl Afet Azaltma Planı Hazırlık Toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer depremle ilgili alınması gereken önlemleri anlattı. Başkan Soyer, ana karayolu bağlantıları ve köprülü yolların acilen tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Başkan Soyer deprem öncesi yapılması gereken çalışmaları anlattı
Haberler / Güncel
8 Ocak 2021 Cuma 22:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından Balçova'da bir otelde düzenlenen İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP, AK Parti ve MHP İzmir milletvekilleri, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Türkiye'nin kriz yönetiminin iyi olduğunu belirterek, "Tehlikeleri anlamada da iyi. Umarım Türkiye bütün bu çalışmaların sonucunda yıl sonunda tüm şehirleri dantel gibi işlenerek afetlere hazır bir ülke haline gelir." dedi. 

"İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı"nda konuşan Güllüoğlu, böyle bir toplantının İzmir'de yapılmasının çok heyecan verici olduğunu söyledi. 

Güllüoğlu, afet yönetiminin 4 fazı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Afet olmadan önce iki faz vardır. Risk azaltma ve hazırlık fazı. Yine afet olduktan sonra müdahale ve gelişme fazı. İzmir depreminde müdahale konusunda  tüm paydaşlarımızla müdahaleyi iyi bir şekilde yaptığımız düşünüyorum. İyileştirme konusunda da Türkiye Van depreminde olsun Elazığ depreminde olsun önemli adımlar attı. Afetlere hazırlık konusunda depolarımız ve ekiplerimiz her zaman hazır. Bu bir anda olan bir şey değil, Türkiye'nin başarması gereken kısım risk azaltma kısmı. Afetler olmadan önce gerekli tedbirlerin alınması ve bunun toplumun tamamının katılımıyla bir hareket haline getirilmesi çok önemli. Bu planları bu amaçla hazırlıyoruz. Türkiye'nin kriz yönetimi iyi, tehlikeleri anlamada da iyi. Umarım Türkiye bütün bu çalışmaların sonucunda yıl sonunda tüm şehirleri dantel gibi işlenerek afetlere hazır bir ülke haline gelir."

Güllüoğlu, yaptıkları çalışmalara desteklerinden dolayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya teşekkür etti.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de kentte yaşanan depremin daha ilk dakikalarından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde devletin, tüm kurumlarıyla İzmir'i yalnız bırakmadığını vurguladı.

İçişleri Bakanlığının da depremin ardından tek yürek olduğunu dile getiren Köşger, şunları söyledi:

"Deprem sonrası kentimize bir yardım seferberliği başladı. Neredeyse bunları dağıtmakta zorlandık diyebiliriz. Tüm kurumlar gönüllerini koyarak enkazlarda çalıştı. İzmir'de şehir olarak bütünleştik. Merkezi hükümet, yerel yönetimler ve gönülle kurumlarla çalışmalar yaptık. Risklerin azaltılması konusunda afet durumunda nasıl ülke olarak tek vücut olmuşsak, devlet millet kaynaşmasını göstermişsek nasıl siyasal ayrımları bir kenara bırakıp bir araya geldiysek, afet öncesinde de bütün içimizdeki sıkıntıları bir kenara bırakarak yekvücut olarak bu konuda çalışmayı becerebilmemiz lazım."

Başkan Soyer deprem öncesi yapılması gereken çalışmaları anlattı

Toplantıda konuşan Başkan Tunç Soyer, 30 Ekim’de çok acı bir deprem meydana geldiğini hatırlattı. Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilk andan itibaren bu felaketin yaralarını sarmak ve bu zorlu süreci atlatabilmek amacıyla merkezi hükümet ve ilgili kurumlarla  kapsamlı bir koordinasyon yürüterek kentte dayanışmayı güçlendiren çalışmalar yaptıklarını söyledi. Deprem anında belediyenin tüm imkanlarını ve insan kaynağını, depremin yarattığı etkileri azaltmak aynı zamanda afetzede yurttaşların ihtiyaçları için seferber ettiklerini kaydeden Başkan Tunç Soyer şöyle devam etti: “Şüphesiz ki deprem, jeolojik gerçekliğin bir sonucu. Ülkemiz bir deprem ülkesi, İzmir ise birden fazla fay hattının geçtiği bir deprem bölgesi. Bu gerçekle yaşamak, ama aynı zamanda gerekli tüm tedbirleri öncesinden alarak çalışma yürütmek mecburiyetindeyiz.”

Başkan Soyer alınması gereken önlemleri paylaştı

Başkan Soyer deprem ile ilgili alınacak tedbirleri de paylaştı. Yaptıkları çalışmalarda, cephe malzemeleri ile cephe panellerinin deprem anında büyük zararlara yol açtığını gördüklerini belirten Soyer, ana karayolu bağlantıları ve köprülü yolların acilen tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine değindi. Soyer, “Tarihi dokuya sahip alanlarda alınacak önlemler yerleşim alanlarından farklı olması gözetilmeli. İnsanların toplu olarak bulundukları resmi yapılar, sosyal ve kültürel tesisler, eğlence ve alış veriş merkezleri, oteller, sağlık tesisleri gibi yapılar yangın önlemleri ve acil bir durumda tahliye olanakları gözden geçirilmeli” dedi.

“Kararlılıkla ortak adımlar atmamız gerekiyor”

Konuşmasında imar planları ile ilgili yeni bir değerlendirme yapılması gerekliliğinin bulunduğunu ifade eden Tunç Soyer, özellikle yapı stoğu envanterinin CBS veri sistemi üzerinden hızlı şekilde erişebilir olmasının afet hazırlıkları anlamında kolaylık sağlayacağını da belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Erken algılama sistemlerinin kullanılması, zemin etütlerinin yapılması önemli yer tutmaktadır. Bu toplantı ve devamında atacağımız adımlar elbette yitirdiğimiz canlarımızı geri getirmeyecek. Ancak yeni yaşamları kurtarmamızı ve güvenle yaşamamızı sağlayacak. Bunun için samimiyet ve kararlılıkla ortak adımlar atmamız gerekiyor” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de toplumun, üniversitelerin ve devlet kurumlarının, 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminin ardından bu konuda çalışmalar yapmaya başladığını söyledi. 

 

2011 yılında Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nın oluşturulduğunu belirten Sözbilir, "İRAP afetlere hazırlanma konusunda çok önemli bir plan. Uluslararası ölçekli geçerliliği olan bir plan. 2021 yılının sonuna yetiştirmesi hedeflenen bir plan. İzmir ölçeğine bakılınca deprem birinci sırada yer alıyor. İzmir'in içinden geçen 17 diri fay var. Elimizde  Radius denilen deprem mastır planı var. O plan kentin merkezini kapsıyor. İzmir ölçeğinde bizim bir mastır planımız yok. İRAP projesi böyle mastır planının hangi düzeyde hangi düzeyde nasıl yapılacağını ortaya çıkaracak bir proje." ifadelerini kullandı. 

Sözbilir, üniversite olarak İRAP projesine destek olacaklarını söyledi.

Toplantıda AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanlığı İRAP Grup Başkanı Mehmet Akif Alkan İRAP hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konuşmaların ardından ANDA Arama ve Kurtarma ve Türkiye İzcilik Federasyonu yetkililerine sertifika verildi.

ANDA Arama ve Kurtarma grubu üyeleri de faaliyette bulundukları Kerkük, Afrin ve Üsküp'ten getirdikleri toprakları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya takdim etti.  

Toplantıya İçişleri Bakan Yardımcıları İsmail Çataklı, Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Orgenaral Arif Çetin, AK Parti Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Atilla Kaya, Yaşar Kırkpınar, Necip Nasır, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, vali yardımcıları ve ilçe kaymakamları katıldı. (AA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası