TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası bünyesinde hayata geçirilecek olan Sosyal Girişimcilik ve Gıda Girişimciliği Programları hakkında lansman toplantısı düzenledi. İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanında inovasyon kuruluşu ve programın ortağı İnogar'ın kurucu ortağı oyuncu Mert Fırat ve Sosyal Girişimci Itır Erhat da katıldı. Basın toplantısı öncesinde Fikrimiz ve Fikrimiz’in bünyesinde başlatılan Fabrikalab, Gıda Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik projelerinin tanıtım sunumu yapıldı.
“Fikrimiz Gıda Girişimciliği Programı” ile İzmir’deki gıda girişimciliğinin güçlendirilmesi için çalışmaların yürütülmesine olanak sağlanması, Fikrimiz Sosyal Girişimcilik Programı” ile sosyal girişimcilik için elverişli bir alana ve insan potansiyeline sahip İzmir’de sosyal girişimciliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
“GİRİŞİMCİLERİN ÇOĞU KADINLAR VE GENÇLER”
Sosyal girişimciliğin dünyanın geleceğine olan etkisinin önemini vurgulayan Sosyal Girşimci ve Akademisyen Itır Erhat insanların sosyal işler üreten firmanın ürünlerini almak için yüzde 40 daha fazla ödemeye hazır olduğunu söyledi. Erhat "Sosyal girişim gerçekten geleceğin dünyası. Gezegenin çok büyük sorunları var. Çünkü Sosyal Girişimciler bu alanlardan en az birini kendini amaç edinen kişiler. Uzun vadede yapmak istedikleri sistemleri dönüştürmek. Yani sistemler üzerinde etki etmek isteyen kişiler bunlar. Önemli olan onların keşfedilmesi ve bulunmadı. O yüzden böyle bir program çok ama çok önemli. Biz geçen sene sahaya çıktık ve Türkiye'deki sosyal girişimciliğin farkında değildik. Oldukça büyük bir saha çalışması yapık sonunda 9 bin sosyal girişimci bulduk. Çok büyük bir kısmı ise son 5 yılda kurulmuş. Bunların büyük bir kısmı kadın ve genç. Gençler sosyal sorunların çözümü onları çok heyecanlandırıyor. Şuan tüketiciler olarak sosyal fayda üreten şirketlerden ürün olmaya çok daha heyecanlıyız. Biz artık sadece tüketmek istemiyoruz, tüketirken sosyal işler üreten ürünleri tüketmek istiyoruz. Hatta yayınlanan bir araştırmada yüzde 40 daha fazla ödemeye hazır olunduğu konusunda. Yerel yönetimler ve sosyal girişimciler bir araya gelirse etkimiz daha çok artacak" diye konuştu.
“DEZAVANTAJLI GRUPLARA KAPI AÇIYORUZ”
İnogar'ın kurucu ortağı oyuncu Mert Fırat, konuşmasında dezavantajlı grupların hayata kazandırılmasının önemi üzerinde durarak, “Bu desteklerin ne kadar önemli olduğunu uygulamada görmüş biri olarak başta genç girişimcilere ve dezavantajlı gruplara önemli bir kapı açtığını biliyoruz. Çok genç arkadaşımızın gerek sosyal, gerek gıda amacın da desteklemek ve olanlar buluşma fırsatı yakaladık. Bunların önemini pratikte görmüş olarak bunların genç girişimcilere ve dezavantajlı guruplara inanılmaz bir kapı açtığını görüyoruz. Girişimcilik ekosisteminin içinden konuşmak isteyince sadece paralar olarak algılıyor ancak bu birlikte çalışmayı içine alan bir yapı. İşin finansal okur-yazarlığından finansal sürdürülebilirliğine kadar uzanan bir yelpaze bu. Çok iyi bir şey ki çok fazla güzel örnekleri var. Burada kitlenin neye ihtiyacı odluğundan yola çıkarak mahallesinin neye ihtiyacı olduğundan bizlerle buluşturan, katılımcı bir yapı hedefleyen bir oluşumdan bahsediyoruz. Çünkü ancak böyle şeyler kitaplarda oluyor. Böyle bir alan başkanımızın da katkısıyla açılınca bizi çok sevindiriyor” dedi.
“İZMİR’İ YÜKSELTECEK BİR PROJE”
Hayata geçirilecek projenin Birleşmiş Milletler’in geleceğe yönelik 17 hedefini destekler nitelikte olduğunu söyleyen Soyer, “Yaşanan heyecanı paylaşıyorum. Bir tarafta pandemi döviz kurları gibi güncel hayatımızda bizi alıp götüren bir hikaye var. Ama bir yandan da geleceği tasarlamak gibi bir dert var. İşte tam da bunu yaparken İzmir’i yükseltecek ve inovatif gençlerin önünü açacak bir projeye imza atıyoruz. Onlarla beraber yol almak ilham ve umut verici. Bu yol arkadaşlığına imkan verdikleri için teşekkür ederim. Ayrıca bu yapılar ve fikirler çok yeni şeyler. İnsanlık tarihinde gıda girişimciliği ve sosyal girişimcilik adına yeni yeni adımlar atıyoruz ve biliyoruz ki bu adımlar bizi geleceğe taşıyacak. Havagazı fabrikası bizim geçmişte üstlendiği fonksiyonlardan daha farklı bir rol oynuyor. Burayı gençlik ve girişimcilik için bir inovasyon merkezi haline getirdik. Burada üretilecek yeni düşüncelerle birlikte yol alacağız. Ben de kısaca böyle bir başlangıçta bulunuyor olmaktan çok heyecan duyuyorum. Başka bir şey var. Birleşmiş Milletler’in 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi bizim için turnusol kağıdı. Biz bütün bu sis ve duman içerisinde yolumuz buna bakarak bulmaya çalışıyoruz. İnsanların geleceğini görmeye çalışan 17 hedef bizim için de hedeftir. Biz de bu 17 hedefin hayata geçirilmesi için bütün stratejik planımızı buna göre ayarladık. Sosyal girişimciliğin ruhunda da bu var. Projenin ruhunda bu da olduğu için biz de bu projenin içerisindeyiz” diye konuştu.
“İZMİR ÇITASINI YÜKSELTECEK”
Programın üniversitelerle sınırlı olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Soyer, inovasyon vurgusu yaparak, “İzmir’deki bütün üniversitelerle yaptığımız işbirliği protokolleriyle ilişkimizi dinamik tutuyoruz. Üniversitelerle birçok konuda işbirliği yapıyoruz ve bu projede de yapacağız ama burası biraz daha inovatif bir merkez. Burası yeni bir hedef ortaya koyan bir yapı. İzmir bu adımla birlikte çıtasını yükseltecek” şeklinde cevap verdi.
Toplantının ardından Tunç Soyer, Mert Fırat ve Itır Erhat, Meslek Fabrikası İnovasyon Atölyesi’nde geliştirilen projeleri tek tek yerinde inceledi.