Ege Postası
Geri

Başkan Soyer’in ‘atık yönetimi’ projeleri arasında: Tartışmalı tesisin planları askıda

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık yönetimi için hayata geçirmeyi planladığı projelerinden biri olan ve bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanan Tire Katı Atık Transfer İstasyonu ve Düzenli Depolama Tesisi Projesi'nin planları askıya çıkarıldı.
Başkan Soyer’in ‘atık yönetimi’ projeleri arasında: Tartışmalı tesisin planları askıda
Haberler / Yerel Yönetimler
21 Aralık 2021 Salı 13:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- İzmir için orta ve uzun vadede sürdürülebilir atık yönetiminin sağlanması için entegre atık yönetim sisteminin kurulması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “İzmir İli Entegre Katı Atık Yönetim Planı” hazırlanmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulmuştu.

Bu kapsamda hayat geçirilen Ödemiş Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin ardından 45 milyonluk yatırımla Tire’de de bir tesis için harekete geçilmişti.

Tire'nin Karateke Mahallesinde kurulması öngörülen Katı Atık Transfer İstasyonu ve Düzenli Depolama Tesisi Projesi, Cumhur ittifakı ve mahalle sakinleri tarafından tepki toplarken projenin mera arazisine zarar vereceği iddia edilmişti.

PLANLAR ASKIDA

Öte yandan; toplamda 280 bin 436 metrekareye kurulması planlanan ve ÇED başvurusu yapılan Tire 2. Sınıf Düzenli Depolama Tesisinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları bugünden itibaren askıya çıkarıldı.
Projeye dair hazırlanan raporda, İzmir Valiliği Tarım ve Orman Müdürlüğü , Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi kurumların da görüşlerine yer verildi.

Kurumlardan galınan görüşlerde şu ifadeler yer aldı; 

İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “Tire İlçesi Karateke Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 78,365 hektar yüzölçümlü, 892 parsel numaralı "mera" vasıflı taşınmazda, "Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanı" kurulabilmesi için, konu hakkında Müdürlüğümüzce yürütülen mevzuatlar kapsamında görüş istenmiştir. Bahse konu alan Maliye Hazinesine ait "mera" arazisi olduğundan, anılan taşınmaz 4342 sayılı "Mera Kanunu" kapsamındaki yerlerdendir. 4342 sayılı "Mera Kanunu" kapsamındaki alanlar, 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" kapsamı dışında yer alan alanlardandır. Ancak; alana ilişkin olarak Müdürlüğümüz arşiv kayıtlarında yapılan tetkikte, bahse konu parsele ilişkin olarak daha önce Belediye Başkanlığınız Atık Yönetimi Daire Başkanlığı, Atık Yönetimi Planlama ve Denetimi şube Müdürlüğünün görüş talebine binaen, İl Müdürlüğümüz "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü" tarafından gönderilen 10.03.2017 tarih ve E-543980 sayılı yazımız ile, "bahse konu alanın mera arazisi olduğu, taşınmazın 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında yer aldığı, bu nedenle 4342 sayılı Mera Kanunu'nun 14. maddesinin kapsamında tahsis amacı değişikliği talebinin yapılması gerektiği, bu kapsamda 4342 sayılı Mera kanununun 14/c maddesi ve Mera Yönetmeliğinin 8/3 maddesi gereği gerekli tahsis amacı değişikliğinin İl Mera Komisyonunca değerlendirilmeye alınabilmesi için başvuruda bulunulması halinde gerekli değerlendirmenin yapılabileceği" belirtilmiştir. Bu itibarla; konu hakkında öncelikli olarak İzmir Valiliği İl Mera Komisyonu Başkanlığına müracaat edilerek tahsis amacı değişikliği talebinde bulunulması gerekmektedir." denmektedir.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü (Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü)'nün 10.04.2020 tarih ve 56388 sayılı yazısında, "... Kurum görüşü istenen alanın herhangi bir doğal sit alanında kalmadığı ve alanda herhangi bir tabiat varlığı bulunmadığı anlaşılmıştır. Ancak, talep konusu alanın "Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Dair Yönetmelik'in 6.maddesinde bahsi geçen doğal sit alanları dışında herhangi bir korunan alanda kalıp kalmadığı bilgisinin ilgili İdarelerinden temin edilmesi; bu kapsamda herhangi bir korunan alanda kalması halinde adı geçen yönetmelik ve Bakanlığımızın (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) 2017/01 sayılı Genelgesi doğrultusunda hazırlanacak plan teklif dosyasının değerlendirilmek üzere Valiliğimize (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) sunulması gerekmektedir.” denmektedir. 

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü; “Görüş istenen alanda bölge Müdürlüğümüze ait mevcut veya planlanan bir teis bulunmamaktadır. 2 görüş istenen alanından içerisinden yazımız ekindeki haritada mavi renkle temsil edilen dereler geçmektedir. Dere yatakları ıslahı yetkisi 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile idarenize verilmiş olduğundan; olası taşkın anında çalışma alanine etkileyecek tüm dere yataklarının gerekli görülen güzergahları boyunca alınması gerek tüm taşkın kontrol ve taşkından korunma tedbirleri idarenizce gerçekleştirilmelidir. Dere yatakları için taşkın debisini geçirebilecek ve hidrolik açıdan yeterli şeritvari alan ayrılmalıdır. Ayrıca derelere şeritvari alan güzergahı boyunca, parsel ile irtibatı olan bir sahilde 6,00 metre genişliğinde yol şeridi ayrılmalı ve bu alanlar kullanılmayarak boş bırakılmalıdır.”

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, “… İlgili mahallede orman alanı bulunmamaktadır. Karateke Mahallesi 892 parsel orman sınırları dışında kalmaktadır. Ancak ilgili parsel tapu kaydında mera alanı olarak belirtildiğinden İzmir İli Mera Komisyonu Başkanlığı’ndan da görüş alınması gerektiğini bilgilerinize arz ederim.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası