Ege Postası
Geri

Başkan Tugay'dan 'Sayıştay raporu' eleştirilerine yanıt

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, AK Partili meclis üyelerinin 2020 Sayıştay Raporu'yla ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Tugay, ''Belediyenin hiçbir mülkü kamu şirketi olmayan bir yere bir kamu ihale kanunu ya da mevzuatın dışında verilmedi. Başkan Tugay, doğrudan teminle mal alımıyla ilgili eleştirilere ise ''Ben aslında konuşulan rakamların çok büyük rakamlar olduğunu düşünmüyorum. Bütün bütçemiz içerisinde büyük yüzdelere sahip değil. Buna doğru demiyorum ama olağanüstü bir pandemi ve deprem süreci yaşadık. İster istemez bazı durumlarda hızlı hareket edeceğimiz hizmet ve alımlar gerçekleştirdik'' ifadelerini kullandı.
Başkan Tugay'dan 'Sayıştay raporu' eleştirilerine yanıt
Haberler / Yerel Yönetimler
3 Ocak 2022 Pazartesi 18:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI - Karşıyaka Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclisi 1. Birleşimi, Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleşti. Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleşen toplantıda meclis gündeminde yer alan önergeler ve komisyon raporları görüşüldü. 

Meclis gündemine geçmeden önce belediyenin 2020 yılı Sayıştay denetim raporu görüşüldü. Söz hakkı alan AK Partili meclis üyesi Ahmet Uğur Baran, raporla ilgili eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

‘‘Rapor ne yazık ki ilçemzide belediyecilik anlamında işlerin iyi gitmediğini, mal ve hizmet almada şaibeye ve soru işaretine yol açtığını gösteriyor. Rakamlarla dile getirdiğimizde görüyoruz ki Karşıyaka’mızda doğrudan teminle mal alımı, toplam mal alımının yüzde 42’sini oluşturuyor. İhaleyi rafa kaldırdık. Canımız hangi şirketlerle iş birlği yapmak istiyorsa onlarla yapıyoruz. Karşıyaka Belediye Binası giriş katında yapılan tadilatın Malatyalı bir firmaya verilmesi demek ki ders çıkarılacak hatalar değil, yanlışlar silsilesinin öncü birlikleri ve ayak sesleriymiş. 3 milyon 455 bin lirayken 6 milyon 447 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Yapım işleri için 2 milyon 343 milyon lira doğrudan temin sınırlaması varken, bu rakam da 7 milyon 124 bin liraya çıkmış. Tüm bunlar demek oluyor ki, mal alımlarında 2 kat, yapım işlerinde 3 kat oranında sınır aşılmış, belki de daha doğrusu sınırsızlığa doğru yol alınmıştır.

Belediyemizin yasal limitleri katlayarak aşmasının yanında bir de evrak kısmı var. Sayıştay diyor ki doğrudan yaptığın işler adrese teslimle, evrak ve rapoları haızrlamaya ihtiyaç duymuyorsunuz. Karşıyaka Belediyesi’nin mal alım ve yapım işlerinde doğrudan temin neden yasal sınırın çok üstüne kalmıştır? En başta söylediğim gibi toplam mal alımının yüzde 42’si doğrudan yapılmıştır. Yapım işindeyse bu oran yüzde 41’dir. Kime neyin bedeli ödenmektedir?

Hizmet alımında gazete muhabirinden, danışmanlık hizmetine tüm hizmet alımları doğrudan gerçekleşmiş. Bunlar bir sınavla ya da konusunda uzmanlaşmış kişiler üzerinden gerçekleşmiyor muydu? Siz bu yöntemi doğru buluyor musunuz? Belediye alımında hizmet kriterimiz nedir? Liyakat nerede kalmıştır?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’da yaptığı kazılardan 82 bin lira ödeme yapmış. 2020’de rakamın 0 olduğunu görüyoruz. Karşaıyaka’nın kasasına girmesi gereken para ne sebeple Büyükşehir’e bırakılmaktadır?

Örneğin doğrudan temin ve pazarlık usulüyle yapılan mal alım ve işlemin cevabınıza bakalım. 2020 ylında yaşanan salgın, deprem gibi öngörülemeyen doğa olaylarından dolayı böyle oldu. Sayın Başkanım bu cevap tatmin edici değildir. Salgının, hatta çok acı bir şekilde depremin bahane edilmesi hoş değildir. Bununla birlikte hak ediş rapolarını düzenlnemesi ve ödeme emirlerinin eklenmesi doğrultusunda düzetici işlemlerin yapılacağı belirtilmiş, ortak cevap olmuş. Karşıyaka Belediyesi ‘Hepsini düzelteceğiz, ayarlayacağız’ cevabını vermiş. Hallederiz belediyeciliği ortaya çıkmış Sayın Başkanım. 

En az 11 engelli memurun istihdam edilmesi gerkeirien bu sayı 9’dur. En azın bile altında. Belediyeimiz buna ne cevap vermiş? Mevcut hükümleri uyarınca çalıştırılması gereken sayıda istihdam sağlanacak. Ama ne yazık ki minimum ne zaman sağlayacağımızı bile açıklayamıyoruz. Birtakım sorunlar, liyakat eksikleri ve adrese teslim işler yapılmaktadır. Bugün oturduğunuz koltuklar geçicidir Sayın Başkanım. Bu nedenle Karşıyaka isminin önüne, arkasına, sağına, soluna rant kelimesinin yerleşmediği yeni bir yıl temenni ediyorum.''

''KAMU ZARARI ÇIKMAMIŞTIR''

AK Partili Baran’ın eleştirilerine yanıt veren CHP’li Murat Aydın, Sayıştay raporunun 2020 yılına ait olduğunu hatırlatarak, ‘‘Niye söylüyorum bunu? 2020 yılında bununla ilgili konuya daha hazırlıksızdık. Özellikle salgınla ilgili. 2020 yılının bütçesini konuştuğumzuda ne salgın, ne de diğer sorunlarla karşı karşıyaydık. Bu tartışmayı yaparken aslında 2020 yılını konuştuğumuzu da hatırlatmak isterim. 63 sayfa rapor ve çoğu da muhasebeye yönelik, büroktatik bazı yazışmalara ilişkin. Sayıştay değerlendirmesini yaparken iş ve işlemlerdeki usul eksiklikleri, hataları varsa kasıt ve ihmalleri değerlendirir. Neyi iyi yaptığımızı değil, neyi eksik veya hatalı yaptığımızı değerlendirir. Sadece eksiklerin görülmesi hiçbir şeyi iyi yapmadığımız anlamına gelmez’’ dedi.

Raporda görevi kötüye kullanma ve kamu zararı ile ilgili bir eleştiri yapılmadığını savunan Aydın, ''Sayıştay denetçisi kendi bulgunusun ve idarenin verdiği cevabı buraya işler. Ve geleceğe dair görüşün ne olduğu önemli. Sayıştay eğer yapılan işlemde bir kasıt ve ihmal söz konusuysa kamu zararı söz konusuysa bu uygulama ve usul hatasının düzeltilmesini ister.  Karşıyaka Beldiyesi’ne yapılan eleştiriler usul hatası ve uygulama hatasına yapılan eleştirilerdir. Belediyemiz tarafından kabul edilmiş ve düzeltmeleri yapılacağı belirtilmiş. Yapılan iş ve işlemlerde kamu zararının çıkmamış olması, görev ve yetkiyi kötüye kullanma olmamaktadır. Doğrudan temin işlemleri de tamamen Sayıştay tarafından işlendi. Sınır aşmayla ilgili, ki 2020 yılında bütün kamu kuruluşları aynı sıkıntıyı yaşadılar salgında. Diğeri de belgelerle ilgili eksiklerden bahsedilmiş. 2020 yılının denetimi olduğu günü hatıralyın. Burada pek çok meclis üyesi arkadaşım çalıştı. Bir gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İnsanlar ekmek bulma sorunu yaşadı ve Karşıyaka Belediyesi sokakta ekmek dağıttı. Bir anda kafeler, restoranlar kapanmak zorunda kaldı. İçine düştüğümüz anı hatırlatmak zorundayım. Karşıyaka Belediyesi insiyatif almak zorunda kaldı ve çalışmaları ortaya koydu'' ifadelerini kullandı.

''DOĞRUDAN TEMİNLE ALAKALI SIKINTILAR VAR''

Aydın’ın ardından söz alan AK Partili Adem Öztürk ise doğrudan teminle ilgili endişelerini dile getirerek, Başkan Tugay'a ‘‘Burada benim de doğrudan teminlerle alakalı muhasebesel hataların ötesinde iki husus üzerinde ciddi manada durdum ve ders alınması gereken bir husus dikkatimi çekti. Çünkü biz biliyoruz ki doğrudan temin, vermek istediğiniz bir işi vermediğiniz zaman işi parçalamak suretiyle olsun, istediğiniz kişiye, istediğiniz insanlara, kurumlara verme aralığıdır. Ben Denetim Komisyonu’nda görev alırken bu bulguya defalarca rastladım. Hatta makamınıza gelip sizi bu konu hakkında uyardım. Doğrudan teminle iş birliği yapan amir ve arkadaşları da buradaydı. Başkanım farkında olabilirsiniz belediyenin doğrudan teminle alakalı ciddi sıkıntıları var. Bu konu hakkında bundan sonra sizden istihamımız, özellike doğrudan teminle yapılan ihaleler konusunda daha hassas davranmanız. Kuşkuları akılda yaratan soruların önüne geçilecektir diye düşünüyoruz'' çağrısını yaptı.

Öztürk ayrıca raporda yer alan 'belediye mülkiyeitndeki bazı taşınmazların pazarlık usulü ile ihale edilmesi' tespitiyle ilgili de, ''Karşıyaka Belediyesi’nin kendi mülkiyetlerini pazarlık usulü kendi şirketlerine ihalesi usulsüz bulunmuş. Mahkeme kararları var. Siz mülkiyetinize bağlı taşınmazları pazarlık usulüyle kendi şirketlerinize ihale edemezsiniz diyor. İdare ve Danıştay Mahkemesi’nin raporda kararları verilmiş. Mecliste bunun çok savaşını verdik ama bunu kanunsal ve yasal alt dayanağı raporda verilmiş olmasına rağmen şimdi statüsü ne olacak? Kent A.Ş’yi sermaye olarak aktardığınız yerin statüsü ne olacak? Üstelik Kent A.Ş gibi kuruluşu hizmetle veya faaliyetleriyle gündeme gelmesi gerekirken niye kendi mallarımı Kent A.Ş’ye aktardım diye dönüp dönüp soruyorum. Bunu sizin de sormanızı istiyorum'' diye konuştu.

''BELEDİYENİN HİÇBİR MÜLKÜ MEVZUATIN DIŞINDA VERİLMİYOR''

AK Parti'den gelen eleştirilere tek tek yanıt veren Başkan Tugay, her belediyenin denetiminde bazı konuların eleştirildiğini hatırlatarak, ''Eleştiri almamış belediye ve kurum yok. Haklısınız, Sayıştay'ın burada yapmış olduğunuz eleştirileri siz de burada tekrar ediyorsunuz. Biz de katılıyoruz. Arkadaşlarımız 'Çoğunda bazı sorunlar olduğunu saptamış olduk. Bununla ilgili gereken yapıyoruz' şeklinde savunmalar verdi. Düzeltmemiz gereken konu şu; belediyenin hiçbir mülkü kamu şirketi olmayan bir yere, bir kamu ihale kanunu ya da mevzuatın dışında verilmiyor. Çok sınırlı birkaç nokta için; yemekhane gibi yerler. Ayni sermaye olan yerler meclis kararı ile verdiğimiz kararlar. Bu bir kiralama değil. Şirketimizin pandemi döneminde maruz kaldığı ciddi bir gelir düşmesi karşısında personel çıkarmama ve güçlü kalabilmesi için yaptığımız bir sermeye güçlendirmesi için yapılmış şeylerdir. Biz bu kente belediye üzerinden, belediye şirketleri üzerinden ya da özel şirketler üzenden kamu hizmeti üretmeye çalışıyoruz. Hizmet havuzunda insanlarımızın sosyal olanaklarından alması amaçlanıyor. Tamamen mevzuata göre uygulandığından benim endişem yok'' dedi.

''SAYIŞTAY KAMU ZARARI GÖRDÜĞÜNDE GEREĞİNİ YAPACAKTIR''

Başkan Tugay, doğrudan teminle ilgili eleştirilere ise ''Bunu ne kadar görmezden gelirsek gelelim bunları beraber yaşadık. 2022 yılının Mart ayında bir anda kara bulut gibi üzerimize çöken süreçte sosyal yardımlar olsun hızlı karar verip yerine getirmemiz gereken şeyler vardı; ki bina tadilatları da dahildir. Muharrem Candaş Spor Salonu'nu aylarca sokakta yaşayan vatandaşlar için konuk evi olarak kullandık. Bunlar masraftı. Gereken alımlar, yapılması gereken bina ile ilgili de alımlar vardı. Ben aslında konuşulan rakamların çok büyük rakamlar olduğunu düşünmüyorum. Düşünürsek tamam bütün bütçemiz içerisinde büyük yüzdelere sahip değil. Buna doğru demiyorum ama olağanüstü bir pandemi ve deprem süreci yaşadık. İster istemez bazı durumlarda hızlı hareket edeceğimiz hizmet ve alımlar gerçekleştirdik. Bununla ilgili daha fazla söylenecek bir şey yok. Sayıştay kamu zararı gördüğünde gereğini yapacaktır. Biz de savunmamızı yaptık. Sonucu bekliyoruz” yanıtını verdi.

''İLLER BANKASI'NDAN BİR LİRA DESTEK ALAMADIK''

Öte yandan Karşıyaka Belediyesi'nin görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak ve mali yapısını güçlendirmek amacıyla; İller Bankasından alınacak teminat mektubu karşılığı, İller Bankası dışındaki diğer bankalardan kredi kullanılmak ve borçlanmak için faiz hariç 43 milyon TL almak için Başkan Cemil Tugay'a yetki verilmesiyle ilgili önerge de Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına havale edildi.

Başkan Tugay, önergeyle ilgili “Biz İller Bankasından bu zamana kadar tek bir lira destek alamadık” dedi.

DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ

Oturumda Belediye Kanunu'nun 25. maddesi gereğince 2022 yılı Denetim Komisyonu'nda görev alacak meclis üyeleri belirlendi. Yapılan oylamanın ardından Denetim Komisyonu'na CHP'den Birgül Sural Üner, Murat Öğüt, Cemil Yüm ve Birgül Çağrı, AK Parti'den ise Ahmet Uğur Baran seçildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası