EGEPOSTASI- Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, TV35 ekranlarında yayınlanan Kent ve Siyaset programında Mehmet Ali Deniz’in gündeme ve Seferihisar’a ilişkin sorularını yanıtladı.
Salgın ve doğal afetler nedebinyle zor bir yıl geçirdiklerini belirten Başkan Yetişkin, belediye hizmetlerini aksatmadıklarını söyledi.
Yazlık beldelerin yaz ve kış ayları nüfus yoğunluğu arasında büyük farklar olduğunu belirten Başkan Yetişkin, zaten kesintili olan ödeneğin hizmet noktasında belediyenin çıktılarını tölere edemediğini ve bu nedenle turizm ilçeleri için İller Bankası payında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs salgınında Seferihisar halkına sunulacak hizmet noktasında herhangi bir aksama yaşamadıklarını söyleyen Başkan Yetişkin, “Salgın nedeniyle birçok şeyi Covid’e ayırmak zorunda kaldık. Covid, işsizliği de beraberinde getirdi. Esnaflardaki çıraklar işten çıkarıldı,restoranlarda garson sayısı azaltıldı. Bir yoksullaşma oldu ve bu bizim belediyemize yansıdı. Ben daha önce Seferihisar’da ilçe başkanlığı da yaptım. Evet belli bir yoksulluk vardır ama bu kadar çok değildi. Onun için tamamen kriz belediyeciliğine yöneldik ve vatandaşlarımız için ne yapabilirizi düşündük. Seferihisar afetlerden de kurtulamadı. Bütün yaz yangınlarla uğraştık, yangınlardan hemen sonra deprem ve hiç görmediğimiz tsunamiyi yaşadık. 2020’de hemen hemen akla gelmeyen her şeyi gördük. Umarız ki 2021 yılı; sağlık, ekonomi açısından herkese iyi gelen bir yıl olur” dedi.
“DEPREMİN SEFERİHİSAR DEPREMİ OLARAK ANILMASINI İSTEMİYORUZ”
Başkan Yetişkin, yaşananların ardından birtakım önlemleri hayata geçiridlerini ifade etti ve şunları söyledi; “Son yangında 58 araç da yanmıştı. Bizim o bölge ile ilgili yaptığımız araştırmalar devam ediyor ama neticeye varmış bir şey yok. Tsunami ve deprem ile ilgili... Her televizyon yayınında Seferihisar depremi diye başlıyor. Bunun adının Seferihisar depremi olması gerekmiyor. Bizim orada yıkılan binamız, göçüğümüz ya da enkaz altında kalan vatandaşımız yok. Biz 1999 depreminden büyük ders çıkardık. O depremde binalarımızın çoğu ağır hasar aldı ve biz bütün binalarımızı depreme dayanıklı hale getirdik. Sonrasında yapılan binaları da deprem yönetmeliğine göre yaptık. Biz bu depremin Seferihisar depremi olarak anılmasını istemiyoruz, çünkü zararımız yok. Tek zararımız tsunami nedeniyle ortaya çıkan maddi hasar oldu. Tsunaminin ardından desteklerle 1 hafta kadar bir sürede Sığacak’ı eski haline getirdik. Onun ardından Mimarlar ve Mühendisler Odası ile bir araya geldik ve Afet Acil Toplanma merkezleri yapmaya karar verdik. O bölgelere içerisinde afet malzemelerinin olduğu konteynerler konulacak. Ayrıca AKUT’un bir çalışması oldu. Tsunamiyi önceden algılayabilen bir cihaz varmış. AKUT buna başvurmuş. Güzelbahçe Belediyesi ile ortak yaptığımız bir çalışma. İmkanımız olursa o aletleri getirmek istiyoruz. Bunun yanında Turabiye Mahallemizde Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı hızlandırdık. Şu anda yapısal olarak çalışmalarımızın yüzde 35’i tamamlanmış durumda. O bölgeyle ilgili yeni yaptığımız bir kentsel dönüşüm açlışması var. Yakın zamanda onun başvurusunu yapacağız.”
“İLÇE BELEDİYELERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMA ŞANSI ÇOK AZALDI “
İlçe belediyelerinin özellikle pandemiyle birlikte sıkıntılı bir döneme girdiklerini ve yazlık beldelerde bunun daha derin olduğunu belirten Başkan Yetişkin, “2021 bütçemizde bir önceki yıldan 10 milyar kadar fark yarattık. Geçen yıl gerçekleştirebildiğimiz bütçe 90 bin civarında kaldı. Umarım bu yıl tam gerçekleştirebiliriz. İller Bankası’ndan aldığımız pay da değişmedi. Orada da sıkıntımız var. İller Bankası bize 44-45 bin nüfus için ödenek veriyor ama biz bu bütçeyle 100-150 bin kişiye hizmet götürmeye çalışıyoruz. Bu nedenle bizim kendimizi gerçekleştirebilme oranımız çok azaldı. İller Bankası’ndan gelen ödeme kesintili. Gelmesi gerekenin 1/3’ü falan geliyor. Kendi ayaklarımızın üzerinde zor duruyoruz. Önceden Seferihisar Belediyesi’nin gelir kalemlerinin arasında su, otopark gibi unsurlar vardı. Ama bunlar büyükşehire devredildi. Büyükşehir yasasıyla beraber ilçe belediyelerinin sürdürülebilir olma şansı çok azaldı ilçe belediyelerinin kendi ayaklarının üzerinde durması çok zorlaştı. Ama bir şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz. Borçlanarak ve bazen mülkiyet satışı yaparak ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.
İLLER BANKASI’NA ÇAĞRI
Turizm faaliyetlerinin olduğu ilçeler için İller Bankası’nın farklı bir pay sistemi uygulaması gerektiğini söyleyen Başkan Yetişkin, “Özellikle yazlıkçı misafiri olan ilçelerin İller Bankası payının yaz ve kış aylarında değişmesi gerekiyor. Bizim kışımız en fazla 5 ay sürer. 5 aydan sonra gertiye kalan 7 ay bizim misafir ağırladığımız dönemler. Bizim yaz nüfusumuz 250-300 binleri bulabiliyor. Bu noktada biz 44 bin kişi için verilen ödenekle A’dan Z’ye 300 bin kişiye hizmet götürmeye çalışıyoruz. Bu yüzden turizmle ilgilenen belediyelerin payları yazlık-kışlık olarak değişebilir. Bunun yanında eskisi gibi İZSU’nun aldığı payın ilçe belediyelerinde artırılması gerekiyor. Otopark ücretlerinin belediyeye verilmesi ve ilçe belediyelerinin gelirlerinin artırılması gerekiyor. Bence birçok gelirin ilçe belediyelerine dönmesi gerekiyor” diye konuştu.
SEFERİHİSAR'A HALK MARKET
Göreve geldiği günden bu yana hayta geçirdiği projelerden de bahseden Başkan Yetişkin, “Yatırımları bir yana bıraktık deyince hiçbir şey yamadığımız sonucu çıkmasın. Göreve geldiğimizde Ürkmez’de hizmet noktası yaptık. Oraya ne kadar hizmet götürsek de bunlşar orada görünmüyordu. Oranın halkı ‘Biz uınutulduk’ diye cümleler kuruyordu ve bu bizim içimizi acıtıyordu. Göreve gelince işe oradan başladık ve Ürkmez Hizmet Noktası açtık. O taraflarda yaşayanlar belediyeye gelmeden işlerini halledebiliyor. Daha sonra Seferihisar Halk market’i açtık. İçerisinde manav reyonunu Kavakdere kooperatifi ile paylaşıyoruz. Süt ve süt ürünlerini Seferihisar’daki üreticilerimizden temin ediyoruz. Yani üreticiye de katkı koyuyoruz, aynı zamanda kooperatif ürünlerini de satıyoruz. Normal market ürünleri de var. Amacımız hem Seferihisar halkına hem kooperatiflere katkı olsun hem de Seferihisar’ın parası Seferihisar’da kalsın”
“TARIM ARAZİLERİNİ KESİNLİKLE İMARA AÇMAYACAĞIZ”
Kentsel dönüşüme de büyük önem verdiklerini belirten Başkan Yetişkin bu konuda bazı kırmızı çizgileri olduğunu söyledi ve “Bu konuda vazgeçemeyeceğiz en önemli nokta tarım arazileri. Tarım arazilerini kesinlikle imara açmayacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da dediği gibi tarım geleceğimiz. Başka bir tarım mümkün sloganıyla yola çıktık ve bu konuda Tunç Başkanımızdan aldığımız bayrağı taşıyacağız. Daha kıraç bölgeleri imara açacağız. Mesela Doğanbey’de termal su kaynağı var. Bunu kullanmak için orada imara açtığımız bir alan var. Amacımız bölgedeki turizmi geliştirmek. Umarım bunu 2021’de hayata geçirme olanağı buluruz” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞUMDA YABANCILIK ÇEKMEDİM”
Belediye başkanlığından önce de uzun yıllar aktif siyaset yapan Başkan Yetişkin, bu durumun kendisi için bir avantaj olduğunu ifade etti ve şunları söyledi; “Ben bu durumun dezavantajını görmedim. Benim için avantaj oldu. Ben uzun dönem ilçe başkanlığı yaptım. Öncesinde Gençlik Kolları Başkanlığı da yaptım ve siyasetin içinde olmanın büyük faydasını gördüm. Bu sayede ilçeye dışarıdan gelen insanları tanıma imkanı da buluyordum. Gelen kişilerin adreslerini muhtarlardan alıp onlara hoşgeldiniz mektubu yazıp bir ihtiyaçları olduğunda elimizden geleni yapabileceğimizi söylüyordum. Aynı zamanda grup başkanlığı da yaptığım için hemen hemen tüm toplantıları Tunç Başkan ile birlikte yapıyorduk. Bu nedenle belediye başkanı olduğumda hiç yabancılık çekmedim. Siyaseti içerisinden gelmek bu işin stajı oluyor. O staj sizi belediye başkanlığınızda tamamlıyor”