Ege Postası
Geri

Başkan'dan kentsel dönüşüm isyanı

Capital ve Ekonomist dergileri önderliğinde ve Garanti Bankası’nın organizasyonu ile İzmir Hilton Otel’de gerçekleştirilen “Anadolu’da Konuta Yön Verenler” adlı toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarını mutlaka ve mutlaka belediye yasası ile yapacaklarını kaydederek, 5306 sayılı yasanın ceberut bir yasa olduğunu ve vatandaşın yararına olmadığını kaydetti. Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen 8 ayrı kentsel dönüşüm çalışmasında uzlaşma süreci içinde olduklarını hatırlatarak, belediyenin dönüşüm çalışmaları ile ilgili olarak seçim sebebiyle bazı dedikodular türetildiğini vurguladı ve ilerleyen süreçte çalışmaların hız kazanacağını söyledi.
Başkan'dan kentsel dönüşüm isyanı
Haberler / İzmir
17 Aralık 2013 Salı 18:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konut sektörünün geleceğinin ve kentsel dönüşüm gibi konuların masaya yatırıldığı toplantıların ilkine, sektörün önde gelen temsilcilerinin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Yönetmeni Rauf Ateş, Garanti Mortgage Genel Müdürü Muray Atay, Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ile meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

“60 YILDA KİRLETTİĞİMİZİ 3 YILDA TEMİZLEYEMEYİZ”

Toplantıda söz alarak kentsel dönüşüm konusunda atılması gereken adımları tek tek sıralayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Kentsel dönüşüm sancılı bir şekilde oturacak. Uygulama pratiklerini yaşacağız. Türkiye’de kentsel dönüşümün kuralı, anayasası, el yordamıyla kurulmuştur. Bu da zamanla düzelecektir. Bir şeyi 3-5 kanunla birden yapmayı çok seviyoruz. Sağlıksız konutları yıkarak sağlıklı konutlar yapacağız. 60 senede kirlettiğimizi 3 senede temizleyemeyiz. Böyle bir para en güçlü devlette bile yok. Yoğunluk, konutların dizaynı, kentlinin ihtiyaçlarına kadar her şeyi detaylıca planlamamız lazım” dedi.

“KİMSENİN BURNUNU BİLE KANATMIYORUZ”

Kentsel dönüşümün iki mevzuat ile yapıldığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu mevcut yasaları birbiri ile kıyaslayarak şunları dile getirdi; “Birinde uzlaşma, birlikte karar verme ve gönül rızası var. Elbette çok zor, çok terliyoruz ama kimsenin burnunu kanatmıyoruz. Diğerinde ise ceberut bir yasa var. Bu 5306 sayılı yasadan dolayı halkın başı çok ağrıyacak. Akıl, bilim ve adaleti hakim kılmalıyız. Hepsinin vücut bulacağı bir yasayı oluşturmalıyız. Başkan olduğum sürece 5306 sayılı yasaya göre kentsel dönüşüm yapmayacağım. Belediye yasasına göre yapacağım. İzmir, arazisi kısıtlı bir kent. Dönüşümü, belirlenen noktalarda yapmamız lazım. Bunu yaparken de çok dikkatli olmamız gerekiyor. Yerine göre yoğunluk artışı olabilir. Önemli olan bunun oranıdır. 22’inci yüzyılın kentini bugünden şekillendirmek zorundayız.”


“YEREL SEÇİM SONRASINDA DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI HIZLANACAK”

Kocaoğlu, sözlerinin sonunda kent genelinde 8 ayrı noktada yürütülen dönüşüm çalışmalarını özetleyerek, uzlaşmanın kentsel dönüşümün esas merkezi olduğunu vurguladı ve, “Tabii ki, inşaat sektörü para kazanacak. Biz hem onu, hem de vatandaşı koruyacağız. Burada en tehlikeli olan şey, yasayı uygulayacak olan kurumun “Ne kazanacağız'” diye düşünmemesidir. Kamu, müteahhidin karı ile adamın servetini karşı karşıya getirip işi teslim edecek. İyi örnekleri uygulamaya koyduğumuzda gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Kentsel dönüşümden çok umutluyum. Önümüzdeki 30 senede İzmir’i dönüştürebiliriz. Biz en zor dönemi yaşıyoruz. Uzlaşma aşaması en zoru. Seçim arifesinde herkes kendini kasacaktır. Seçimden sonra da süreç hızlanacaktır. Başaracağız. Kadifekale’deki projemiz çok başarılı oldu. Türkiye çapındaki en adil ve en doğru projeyi gerçekleştirdik. Tek eksik ise konutların TOKİ tarafından yapılmasıydı. Bundan sonra biz kendimiz yapacağız. Eğer biz yapsaydık cuk oturacaktı. Şu yoğunluk sevdasından vazgeçelim” diye konuştu.

 “İZMİR’DE TOKİ’Yİ İSTEMİYORUZ”

Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, ise, İzmir’in acilen kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu ve bu çalışmanın da sektörün yerli temsilcileri tarafından yapılması gerektiğini söyledi. TOKİ’nin kentsel dönüşüm kapsamında İzmir için proje üretmesini istemediklerini belirten Demirtaş “Türkiye’nin hedefleri var. 2023’te ilk on ekonomi arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu tarihe kadar Türkiye’deki tüm konutların risksiz yaşanabilir hale getirilmesi çok önemli. Güzel İzmir diyoruz ama denize sırtımızı döndüğümüzde aynı güzelliği göremiyoruz. Hızlı kentleşme, aşırı yapılaşma imarsız bir kent yarattı. Riskli yapıları ortadan kaldırmalıyız. Birinci derece deprem kuşağındayız. Bu yüzden İzmir dönüşüm için önemli bir fırsat yakaladı. Değerlendirmeliyiz. Kentsel dönüşümü, İzmirli müteahhitlerin başarabileceği her türlü birikimleri var. TOKİ’nin evleri gibi 15- 20 katlık kitleleri istemiyoruz. Bunun TOKİ eliyle yapılmasını hiç istemiyoruz. İzmir’i biz inşa ettik. Devletten de para almadık. Kooperatifler kurduk. Bizim bu birikimimiz var. TOKİ’nin gelip de proje üretmesine karşı çıkıyoruz. Şu anda Buca ve Uzundere’de TOKİ evleri var. onların da kalitesi, vasıfları ortada” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası