Ege Postası
Geri

Basmane adeta Küçük Suriye!

Suriye’de bir yılı aşkın süredir devam eden iç savaş sonrasında ülkelerini terk ederek İzmir’e gelen mültecilerin akını devam ederken, İzmir Enternasyonel Fuarı, Konak Meydanı ve Basmane’de yer alan otellerden sonra, Basmane’nin arka sokaklarına yerleşerek ev kiralayan Suriyeliler, kendi kültürlerini burada yaşatarak yavaş yavaş yerleşik hayata geçmeye başladı. Basmane’de Suriyelilerin yoğunluğu gözlerden kaçmazken, semti küçük Suriye olarak görmeye başlayan mülteciler son olarak kendi imkanları ile açtıkları Suriye Lokantası ile gıda sektörüne de adım atarak esnaflığa başladı.
Basmane adeta Küçük Suriye!
Haberler / İzmir
21 Eylül 2013 Cumartesi 11:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ahmed M. ve ailesi tarafından kurulan “Suriye Lokantası” semt genelinde yaşayan mültecilerin uğrak adresi haline gelirken, Basmane Garı karşısında yer alan restoran yaşanan dramı da farklı bir pencereden gözler önüne serdi. Personelin tamamının Suriyeli olduğu dikkat çekerken, içlerinde Türkçe bilen olmaması ve sadece mültecilere yönelik çıkartması da ayrıca dikkat çeken noktalardan birisi oldu. Para ödeyerek otobüslerle savaştan kaçan ve Türkiye’ye gelen ailenin el birliği ile kurduğu restoranda çocuklar da dahil olmak üzere çalıştığı restoranın gece geç saatlere kadar açık olduğu da öğrenildi.

SADECE SURİYELİLERE HİZMET VERİYOR


Mülteciler tarafından 1 ay önce açılan lokantada Türk usulü yemek pişmezken, Suriye Lokantası olarak adlandırılan restoranda menüsünde nohut ezme, fasulye yemeği, felafel, hindi kebabı, mendi, brosted gibi Suriye'ye özgü yemekler yer alıyor. Fiyatlar ise 5 lira ile 10 lira arasında değişiyor. Gece yarısına kadar açık olduklarını belirten Ahmed M. İzmir'de bulunan binlerce Suriyelinin yemek yemek için lokantalarını ziyaret ettiğini, gece geç saatlere kadar yemek servisi yaptıklarını söyledi. Basmane'de 10'ar kişilik gruplar halinde 300 ile 400 lira arasında değişen kiralarla yaşadıklarını belirten Ahmed M. “1 ay önce burayı açtık, 5 ay önce Türkiye'ye girdik. Yaşam mücadelesi veriyoruz. Buraya gelebilmek ve canımızı kurtarmak adına büyük paraları gözden çıkardık” ifadelerini kullandı.


DENETİM YOK, YENİ SURİYE OLDU

Suriyeli ailenin açtığı dükkan Konak Belediyesi'nin iki binasına da çok yakın olmasına karşın, lokanta zabıta ekipleri tarafından denetlenmiyor. Emniyet güçleri, resmi makamlar ya da herhangi bir merci tarafından denetlenmediği öğrenilen iş yerinde yazar kasa ya da vergi levhası da bulunmadığı dikkat çeken bir başka unsur olarak gözlere çarpıyor. İlginç olan bir başka gerçek de yine Basmane'nin arka sokaklarında göze çarparken, mahalleye yerleşen Suriyelilerin burada da kendi dükkanlarını açtığı gözleniyor. Savaştan kaçarak İzmir’e gelen Suriyeli bir terzinin geçimini sağlamak üzere açtığı tatlı dükkanı da yer alıyor. Tatlı çeşitlerinin yer aldığı işletmede bölgede yaşayan Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Suriye usulü yemekler de yapılıyor. Suriyeli aileler genelde Basmane ve Agora'da ikamet ederken, çoğu kentte kimliksiz geziyor. Havanın kararmasıyla birlikte Basmane'nin ara sokakları küçük bir Suriye havası yaratırken, bölge halkıyla Suriyeli mülteciler şimdilik birlik içinde yaşıyor. Diğer yandan ailesini savaşın ortasında bırakarak gelen mültecilerin arasında, ailesine para göndermek üzere düşük ücretlerle ve sosyal güvencesiz olarak günlük işlerde çalışanlar olduğu da öğrenildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası