Ege Postası
Geri

Batum ve Güler'den Kart'a kırmızı çizgi hatırlatması

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Atilla Kart'ın yaklaşımının, CHP'nin "ilk dört madde kırmızı çizgimizdir" ilkesini reddetmek anlamına geleceğini belirttiler.
Batum ve Güler'den Kart'a kırmızı çizgi hatırlatması
Haberler / Politika
27 Eylül 2013 Cuma 20:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Batum ve Güler tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Kart'ın, anayasa taslağında CHP'nin "ortak vatan – tek devlet" ile "eşit yurttaşlık" önerdiğine; "ilk 4 maddenin güçlendirilmesi"nin de öneriler arasında yer aldığına ilişkin basın açıklaması yaptığı anımsatıldı. 

Açıklamada, "Bu açıklama, Sayın Atilla Kart'ın anayasaya yaklaşımı konusunda kamuoyunda var olan CHP ilke ve değerlerine aykırılık yönündeki endişelerin haklı olduğunu ortaya sermiş ve sabit hale getirmiştir" denildi.

Ortak vatanın, ulusal siyasetin temsilcisi olan CHP'nin değil, etnik siyasetin temsilcisi olan partilerin değeri olduğu ifade edilen açıklamada, "Vatanın 'ortak' olması için, bir coğrafyada birden fazla ulusun tanımlanmış olması gerekir. CHP'nin temel değerlerine göre vatan, üzerinde vatandaşlık bağıyla yaşayan her bir yurttaşındır; hepimizindir. Bizim için 'ortak vatan' değil, hepimize ait olan 'tek vatan' vardır" ifadesine yer verildi.

Tek devletin, CHP terminolojisinde yer almadığı da belirtilen açıklamada, "Bu da etnik siyaset yapanların kamuoyunu serinletmek amacıyla kullandıkları bir terimdir. Bizim açımızdan konu, yine etnik siyasetin ve bunun yanı sıra yeni Osmanlıcılık rüyası gören bazı dinci çevrelerin federal devlet özlemlerine karşı savunduğumuz üniter – tekçi devletten ibarettir" denildi.

Eşit yurttaşlığın, farklı etnisite ve inanç topluluklarının hukuki-siyasi olarak tanınması; farklı toplulukların birbirleri karşısında konumlandırılması anlamına geldiği görüşü öne sürülen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Bu etnikçi anlayış, bir tür yeni-feodalizm icadıdır. Oysa CHP programı, devletin yurttaşların etnik köken, inanç, cinsiyet ve benzeri topluluk özellikleri karşısında kör kalmasını, bunlardan bağımsız olarak her yurttaşın birey olarak eşitliğini yükseltir. Bizim için eşit yurttaş değil, yurttaşların eşitliği ilkesi esastır.

Sayın Kart anayasaya ve evrensel kavramlara böyle yaklaşıyorsa, anayasanın 'ilk dört maddesinin güçlendirilmesi' hedefine ulaşamayacağı çok açıktır. Üstelik tam tersine İlk 4 maddeyi içeriksiz, güçsüz ve temelsiz bırakacaktır. Bu yaklaşım, CHP için çok açık olan 'ilk dört madde kırmızı çizgimizdir' ilkesini reddetmek anlamına gelmektedir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası