Ege Postası
Geri

Bayraklı Belediyesi'nde gündem deprem

Bayraklı Belediyesi Meclisinde AK Parti ve CHP grupları arasında "Arama kurtarma ekibi" tartışması yaşandı. AK Parti grubu, Bornova Belediye Başkanı İduğ'un afet bölgesine yönelik açıklamasının videosunu izletirken, Başkan Serdar Sandal, "Ben de bölgedeydim, kendisiyle aynı düşüncede değilim" çıkışında bulundu.
Bayraklı Belediyesi'nde gündem deprem
Haberler / Yerel Yönetimler
2 Mayıs 2023 Salı 18:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı olağan toplantısı'nın ilk oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın başkanlığında belediye konferans salonunda gerçekleştirildi.

Bayraklı Belediyesi'nin arama kurtarma ekibi kurmasına yönelik gündem maddesi meclis gündemine geldi. AK Parti Meclis Üyesi Özgür Hızal, arama kurtarma ekipleri için Kocaeli İzmit'te bulunan SAR arama kurtarma derneğiyle işbirliği protokolü imzalandığını kaydederek, eleştirilerde bulundu. Hızal, "Bu protokol geçtiğimiz ay önümüzde geldiğinde mutlu olmuştum. Bayraklı belediyesi arama kurtarma noktasında hamle yapıyor diye düşünmüştüm ama hayal kırıklığına uğradım. Hukuki açıdan bakıldığında bu protokolün sakıncası yok ancak başka teknikler açısından ciddi sorunlar var. 2020 yılında deprem yaşadık, 117 vatandaşımızı kaybettik. Yaşanan diğer depremlere göre etki alanı küçüktü, arama kurtarma faaliyetleri AFAD ve diğer unsurlarıyla hızlı yapıldı. 

"BEN BAYRAKLI BELEDİYE BAŞKANI OLSAYDIM..."

Hızal, 3 yıl boyunca Bayraklı Belediyesi'nin neden arama kurtarma ekibi oluşturmadığını sorarak, "Ben Bayraklı Belediye Başkanı olsaydım, 1 milyar bütçesi olan bir belediye olarak, hemen talimat verir ve arama kurtarma ekibi oluştururdum. Belediye yapmadı, Serdar Sandal da sadece şikayet etti, 'bize para vermediniz, bizi engellediniz' dediniz. Erzurum'la Malatya ile İzmir'i kıyasladınız. Kendi görevlerini yapmayan Sandal algı yaratmaya çalıştı. 3 yılın sonunda önümüze bir protokol geldi ama inceleyince yapılmış için yapıldığını gördüm. Derneğin Merkezi İzmit, İzmir'de birçok böyle dernek var. Yarın yine yaşanacak bir depremde yine Serdar Bey bu kürsüye çıkıp arama kurtarma ekiplerinin başarılı işler yaptığından bahsedecek ama belediyenin arama kurtarma ekibi olmadığından bahsetmeyecek" ifadelerini kullandı.

AK Partili Hızal'ın eleştirilerine yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal: Özgür Bey'in haklı olduğu eleştiriler var. Biz de zaten yaşadığımız büyük afette 300 bine yakın konutu imar affıyla geçirdiğimiz için onları yaşadık. Depremle ilgili bu kadar hassasız ama 300 bin kaçak yapıyı geçirmişiz. Bizim Hatay'a giden zabıta ekiplerimizin hepsi asker kökenli, işin ehli arkadaşlar. Sertifikaları olmayabilir ama sertifikası olan insanlardan daha fazla eğitime tutulan, profesyonel ekibimizi bölgeye gönderdik. Bugüne kadar bir arama kurtarma ekibinin kurulmaması eksik, bunu halletmemiz lazım. Bugün ediyoruz" dedi.

CHP'Lİ ÇAMUR: "AFAD YETERLİ OLAMIYOR"

AK Partili Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, söz konusu protokol hakkında da bilgi verdi. Çamur, “2020 yılında olan deprem hepimizi derinden etkilendi. Arama-kurtarma ekibinin olması tabi ki çok güzel ama 2020 yılından sonra arama-kurtarma ekibinin kurulabilmesi için kıstaslara biz çok geç ulaştık. Şöyle ki; bu eğitimler online yapılamıyor ve 1-2 yıl süren eğitimler… Pandeminin etkilerini düşündüğümüzde bu konuda depremden sonra derhal bir girişimde bulunsak da yeterli eğitim verilebilecek koşullar sağlanamadı. Arama-kurtarma ekibiyle ilgili çalışmalar yürütülüyor ve arama-kurtarma ekibini kuracağız. Bu dernekle imzaladığımız protokolde de bizim aldığımız kıstaslar bu derneğin referansları ve eğitimidir. Büyük firmalara ve kuruluşlara eğitim vermiş bir dernek. Son depremde gördük ki AFAD bu konuda yeterli olamıyor. En azından o süreçte yardımcı olabilmeleri için geçici önlem olarak bu protokol imzalanıyor. Yapılan eleştirileri haksız buluyorum ve siyasi olarak deşelendiğini düşünüyorum” diye konuştu. Söz konusu protokole ilişkin önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

AKTAŞ'TAN İDUĞ SALVOSU: "BAYRAKLI BELEDİYESİ ALANA 2 GÜN TUVALET KOYAMADI"

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, afet bölgesine yönelik CHP'den gelen eleştirilere yanıt verdi. Aktaş, "Bayraklı belediyesi, burada yaşanan depremde 2 gün alana tuvalet koyamadı. Yaşanan deprem, bizim burada yaşadığımız depremin yüzlerce katı" dedi. AK Partili Aktaş, mecliste Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un afet bölgesine yönelik mecliste yaptığı 'Dünyada böyle bir deprem olmamış. Hiç kimse devletimize laf atmasın' açıklamalarını, meclis üyelerine dinleterek, "İduğ afet bölgesine gitmiş, görmüş, gerçekleri söylemiş" dedi.

SANDAL: "BEN İDUĞ'LA AYNI FİKİRDE DEĞİLİM"

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, AK Partili Aktaş'ın İduğ videosuna, "Bornova belediye başkanımız bölgeye gidip kendince bir tespitte bulunmuş. Ben de bölgeye gittim ama sayın başkanla aynı fikirde değilim. 3 gün ulaşılamayarak, tarihte bir ilk yaşandı. Saha önceki depremlerde insanlar dışarıdan 'Sesimi duyan var mı' diye sorardı, bu defa enkazdan insanlar 'Dışarıda kimse yok mu' diye bağırdılar. Bunun büyüklüğü, küçüklüğü sağı, solunun anlamı yok. Bizi gidip müdahale edebildik mi, her bölgede şanlı ordumuzun mensupları var. 3 gün sonra sahada olduğunuzu sizler söyleyip gidip helallik istediniz. Evet büyük afet, herkesin işe el atması lazım ama depremin en önemli şeylerinden biri de o 72 saat" yanıtını verdi.

"KAMU BANKALARI CHP'Lİ BELEDİYELERE KREDİ VERMİYOR"

Başkan Sandal, Cumhur İttifakı grubundan gelen faaliyet ve icraat eleştirilerine ise, "Yereli genelden koparmanızın çok mümkünü yok. Biz yeni bir dere icat etmiyoruz. Bu derelerin Porsuk Çayı gibi sağını solunu genişletip, ilgili uzmanlarca hem yeraltı suyunun tahliyesi hem de sosyal donatı ile ilgili fikirlerimizi Büyükşehir'e verdik. İZSU ekipleri çalışmaya başladı. 4 sene 5 sene, en azından birinin aklına gelmiş, burası değişebilir, dönüşebilir diye. Kamu bankaları CHP'li belediyelere kredi vermiyor. Yüzde 8'le kredi veriyor ya, milliyetçilik nedir biliyor musun, bin yıllık gelenekte bu topraklarda yaşayan herkesin menfaatini korumaktır. Sen yüzde 8 politika faiziyle yabancı bankalara kredi kullandırıp, yüzde 30'la belediyene verirsen bol keseden milliyetçilik yaparsın" dedi.

   

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası