Ege Postası
Geri

Bayraklı Erzurum gecesine hazırlanıyor

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Erzurum ilini sevenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde yöre derneklerinin başkanlarıyla iftar yemeğine katıldı. Erzurum ilini sevenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen geceye Bayraklı Erzurumlular, Palandöken, Narman, Oltu, Çatlı, Tortum, Olur, Şenkayalılar, Hınıs Kongur Köyü dernek başkanları hazır bulundu. Başkan Karabağ ve misafirler iftar saatinin gelmesiyle birlikte hep birlikte oruç açtı.
Bayraklı Erzurum gecesine hazırlanıyor
Haberler / Yerel Yönetimler
20 Temmuz 2013 Cumartesi 09:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Yemeğin ardından 25 Temmuz’da Şehit Ümit Boz tesislerinde 18. yy'da yaşamış, jeoloji, astronomi ve matematik bilgini olarak tanınan Erzurumlu İbrahim Hakkı’yı anma, tasavvuf müziği konseri, sema gösterisi ve iftar yemeğinden oluşan özel gecede bir araya geleceklerini söyleyen Başkan Hasan Karabağ, “Bayraklı’da yaşayan Erzurumlular olarak sizleri böyle güzel bir gecede ağırlamaktan dolayı mutluluk duyacağız. Güzel bir gece olacağını düşünüyoruz. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Sizlerin de dernek başkanları olarak katılım sağlayacağınıza inanıyoruz” dedi.
Erzurumluların ve birçok vatandaşın İbrahim Hakkı’yı tanımadıklarına dikkat çeken Başkan Karabağ, “18. Yüzyılda yaşamış ve o dönemin kısıtlı olanaklarında astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji, din ve tasavvuf üzerine birçok değerli çalışması olmuş. Bu dünyaya Marifetname adında bir de eser bırakıp gitmiş. Bu gece İbrahim Hakkı’nın da tanınmasına olanak sağlayacak” diye konuştu.



Erzurumlu İbrahim Hakkı kimdir'
18 Mayıs 1703 yılında Erzurum Hasankale'de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda annesini ve daha sonra babasını yitiren İbrahim Hakkı, bir süre amcasının yanında kalmış, bu süre içinde eğitimine devam etmiştir. İbrahim Hakkı, sürekli olarak dinî ve bilimsel konularla ilgilenmiş ve 1780 yılında rahatsızlanarak aynı yılın 22 Haziran günü vefat etmiştir.
Manzum ve düz yazı toplam on beş eser yazmış olan İbrahim Hakkı'nın en önemli eserleri Divan ve Marifetname'dir. Astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji ve din ile ilgili pek çok çalışma yapmıştır. Tasavvufî konularla birlikte, fen bilimleri hakkında da geniş bilgileri kapsayan Marifetname adlı eseri, ansiklopedik bir özellik taşımaktadır. 1757'de tamamlanan Marifetname yalın ve halkın anlayabileceği bir dilde yazılmıştır. Yazarın söylediğine göre Marifetname 400 kitaptan yararlanılarak yazılmıştır. Bu kitapta ilk defa bir alim tarafından Güneş Sistemi ('hey'et-i cedide') anlatıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası