ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bayraklı'da ilçe kaymakamlığı için yeni hizmet binası yapılmasına yönelik hazırlıklar mahkemeye takılınca yıllardır süren girişimlerden sonuç alınamazken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha plan değişikliğine gitmek zorunda kaldı.
6 YILLIK KRİZE NOKTA KOYAN GELİŞME
Bayraklı'nın Salhane bölgesinde hizmet veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğüne ait hizmet binası yanında ilçe kaymakamlığı için yeni bir tesis yapılmasına yönelik girişimler 2010 yılında start aldı. 2008'da kurulan ilçede devleti temsil eden en önemli resmi kurumlar arasında yer alan kaymakamlık makamı için neredeyse on yıldır yer bulunamadı. Yaşanan süreç fıkraları aratmazken, Bayraklı Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Defterdarlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve mahkeme arasında gidip gelen planlama hazırlıkları ve bürokratik işlemler nedeniyle bir arpa boyu dahi yol alınamadı.
MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ
2010 ve 2013 yılında hayata geçirilen plan değişikliği ile halen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hizmet veren alanda Bayraklı Kaymakamlığı için yeni hizmet binası inşa edilmesi kararı alındı. Ancak bakanlığın yaptığı söz konusu düzenleme yargıya taşındı. İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin 30 Haziran 2014 tarihinde aldığı karar ile plan değişikliği iptal edildi ve kaymakamlığın yeni hizmet binası hayalleri de suya düştü.
YENİ PLANLAR ASKIDA
Hükümet Konağı ısrarını sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 27 Mayıs 2016 tarihinde yeniden plan hazırladı. Buna göre, mülkiyeti Hazine'ye ait, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne tahsisli, kurum tarafından otopark alanı olarak kullanılan 3 bin 94 metrekarelik araziye yeni Bayraklı Hükümet Konağı yapılması öngörüldü. Bakanlık tarafından yapılan yeni planda en dikkat çeken nokta ise, ardı ardına gökdelen inşaatlarının yükseldiği İzmir'in yeni kent merkezinde kurulacak yeni ilçe kaymakamlığına ait hizmet binası için yükseklik sınırının serbest bırakılması oldu. Bakanlık tarafından duyurusu yapılan yeni imar planları bir ay süresince askıya çıkartıldı.
İL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN BAHÇESİNE HÜKÜMET KONAĞI YAPILACAK
Son gelişmelerle birlikte 6 yıllık plan süreci de böylelikle noktalanmış oldu. Önceki planların rant tartışmaları ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gibi gerekçelerle mahkemeye taşındığı söz konusu alana resmi kurumun taşınması için de engel kalmadı.
ARSALAR SATIŞA, DEVLET KİRAYA!
Son yıllarda kente genelinde ve merkez alanlarda özellikle resmi kurumlara ait arazilerin peşi sıra yapılan plan değişiklikleri ile yapılaşmaya açılması ve özelleştirme yoluyla satılması çeşitli tartışmalara yol açarken, yaşanan süreçten Bayraklı ilçesi de olumsuz etkilenmişti. Devlete ait araziler art arda satılırken, kaymakamlık için yer bulunamamış ve adeta devletin kendisi de ortada kalmıştı. Kaymakamlık halen Anadolu Caddesi üzerindeki iki katlı eski tarihi binada hizmet verirken, kuruma bağlı birçok birim ise ilçenin farklı alanlarında vatandaşa hizmet veriyor. Uzun yıllardır resmi kurumun tek çatı altında toplanması ve vatandaşlara daha hızlı hizmet sunulmasına yönelik hazırlıklar imar planı engeline takıldığından ötürü bir türlü tamamlanamamıştı.
6 YILLIK KRİZİN PERDE ARKASI
Karşıyaka’nın bölünmesiyle kurulan Bayraklı ilçesinde kaymakamlık, Adliye Sarayı karşısında geçici binada çalışmalarına başladı. Ancak, Hükümet Konağı için Bayraklı sahilinde Altınyol ile Anadolu Caddesi arasında yer alan Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü binasının bahçesi uygun bulundu. Bahçeye Hükümet Konağı’na izin veren bir plan yapıldı. Bölgede geçerli olması gereken Yeni Kent Merkezi İmar Planı’nın yürütmesi Haziran 2009’da durduruldu. Buna rağmen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkisini kullanarak, kaymakamlık binası planlarını 20 Ocak 2010’de onayladı. Bakanlık tarafından onaylanan plan Bayraklı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nde askıya çıktı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bu plana itiraz etti. İtirazların dikkate alınmaması üzerine süreç mahkemeye taşındı ve bunun üzerine yargıdan değişikliğin iptali yönünde karar çıktı. Meslek odası açtığı davada, Hükümet Konağı olarak belirlenen alanın büyüklüğünün 3 bin 400 metrekare olması nedeniyle yönetmeliklerdeki asgari büyüklük şartını da sağlamadığını öne sürdü. Plan değişikliğinin şehircilik esasları ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu belirten Şehir Plancıları Odası'nın itirazları mahkeme tarafından haklı görülünce alan tümden plansız kalmış ve yeni kaymakamlık binası projesi de çıkmaza girmişti.