Ege Postası
Geri

Bayraklı’da ‘mali hesap’ görüşmelerinde ‘belediye borcu’ çıkmazı

Bayraklı Belediye Meclisi Mayıs ayı ikinci bileşiminde gerçekleştirilen Bayraklı Belediyesi 2021 Yılı Mali Kesin Hesap görüşmelerine belediyenin borçları ve yatırım bütçesi üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. AK Parti tarafından yapılan eleştirilerde belediyenin borçlarının gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken belediyenin toplam borcunun 400 milyona yakın olduğunu iddia edilirken Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal iddialara, “Bizim kamuya ve kendi şirketlerimize olan borcumuzu düştüğümüzde belediyenin 8 milyon kadar bir borcu var. Bizim piyasaya borcumuz yok” ifadeleriyle yanıt verdi.
Bayraklı’da ‘mali hesap’ görüşmelerinde ‘belediye borcu’ çıkmazı
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Mayıs 2022 Salı 20:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. 

Belediyenin 2021 Yılı Mali Kesin Hesabı’nın görüşüldüğü oturuma belediye borçları ve yatırım tartışmaları damgasını vurdu.

APAYDIN: MALİ DİSİPLİNDEN ÖDÜN VERİLMEDİ

Mali Kesin Hesabı’na ilişkin CHP Grubu adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, ekonomik kriz nedeniyle giderlerin artmasına rağmen belediyeye merkezi yönetim tarafından verilen gelirlerde herhangi bir artış olmadığını ifade etti ve Belediye yönetimimiz israfta kaçınarak kaynaklarını verimli ve ekonomik bir şekilde kullanmıştır. Denetimden çekinmiyoruz ve kişiliğimiz ve siyasal düşüncemiz gereği gizli iş yapmayız. Yaptığımız her şeyi kamuoyu huzuruna şeffaf bir şekilde yapmaktayız. Belediyeler mahalli müşterek ihtiyaçları giderme görevi olan kamu kurumlarıdır. Yani belediyelerin ticari işletme gibi görülmesi yanlıştır. Örneğin elektriği gelen yüzde 200 üzeri artış mali bir yük getirirken belediye gelirleri artırılmamaktadır. Bu nedenle kurumsal olarak finansal sürdürülebilirlik riske girmektedir. Belediyemiz içinde bulunulan büyün zor koşularda kaynaklarını vatandaşlar için kullanmıştır. Mali disiplinden ödün verilmemiş ve borçlar ödenmiştir” dedi.

AKTAŞ: ONLAR DA OLMASAYDI BORÇ 400 MİLYONA DAYANIRDI

AK Parti grubu adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, belediye borçlarının gerçeği yansıtmadığın ifade etti ve “Arkadaşlarımız bardağın dolu yüzüne bakmışlar. Gelirlerin iyi olduğundan, bütçenin iyi kullanıldığından ve borcunun olmadığından bahsedildi Keşke borçlara bir baksaydınız. Gelir gider tablosuna göre; yakın zamanda borçlar ödenemeyecek hale gelecek. Borçlar ödendi ve israf edilmedi dendi. Ama bizce haddiyle aşılmış bir israf var. Öncelikle… Daha önce sizden bilgilendirme evrakı istemiştik belediyenin 2021 yılı borcuyla ilgili. Buna göre belediyenin borcu 176 milyon, belediye şirketlerinin borcu 121 milyon. Yani toplamda 197 milyon. Ama baktık ki bize verilen rapor da yalanmış. 4 ay önce 300 milyon borcumuz var diyerek evrak verdiniz ve tabelalara pankartlar astınız. Belediyenin borcu katlanmış. Bu yıla baktığımızda 2021 yılı kısa vadeli borcu 147 milyon lira. Toplamda Bayraklı belediyesinin kesin hesaba göre borcu 267 milyon. Siz nasıl 253 milyon borç ödemiş oluyorsunuz? Sizin performansınıza bakarsak… Siz göreve ilk geldiğinizde ‘Çok borçlu bir belediye devraldım. Borç ödemekten iş yapamıyorum’ dediniz. Dün ne konuştuysanız bugün farklısını konuşuyorsunuz. Siz bu belediyeyi devraldığınızda bu belediye birçok yatırım yaptı. Doğaldır bir iş yaparken borçlanmanız gerekir. Sizin belediyeyi borçlu devraldığınızı söylediğiniz zamanda belediyenin borcu 176 milyondu. Siz ilk yılınızda hiçbir proje ve yatırım yapmadınız. Buna rağmen borcu ilk yılınızda 238 milyona çıkardınız. Yani 68 milyona yakın ilave borç. 2. yılınızda bu borcu 280 milyona çıkardınız. Baktığımızda yine gerçekleşen bir vaat yok. 2021 yılına gelirsek… Belediyelere verilen yerler ve SGK borçlarının çıkmasıyla bu borç 267 milyon liraya düşmüş. Eğer onlar da olmasaydı borç 400 milyona dayanırdı. Ama nereden bakarsak bakalım siz bu belediyeyi hiçbir vaadinizi yerine getirmeden 191 milyonda daha borçlandırdınız. Pandemi diyorsunuz. Bir bu belediyede mi var? Zamlar diyorsunuz. Peki ya siz zam yapmadınız mı? Belediyenin hizmetlerine zam yapıldı. Yani size zam yapıldıysa siz de zam yaptınız. Burada heba olan Bayraklı halkının zamanı ve paraları. Şu an 4. yılın içerisine girmek üzeresiniz. Bene siz bir an önce vaat ettiğiniz projeleri gerçekleştirmeye başlayın Şu ana kadar verdiğiniz 26 vaadin sadece birini gerçekleştirebildiniz. Ayrıca her defasında bize merkezi hükümetten yardım gelmedi diyorsunuz. İller Bankası geliri dendi. İller Bankası’ndan gelen gelir zaten devletten gelen gelirdir. Bu da zaten bütçenin yarısı” diye konuştu. 

HIZAL: BAYRAKLI İÇİN ACINASI BİR DURUMDUR

Aktaş’ın ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal, CHP grubunun söylediği “Sosyal belediyecilik” söylemelerini bütçedeki rakamlar üzerinden eleştirdi ve “Kesin hesap yıl içinde yapılan harcamaların ve elde edilen gelirlerin ne olduğu yönünde rakamsal veriler. Biz burada rakamları tartışıyoruz. Yani kesin hesap faaliyet raporunu bir yansıması. Biz muhalefet olarak sizi tercihleriniz yönünde eleştiririz. Biz Bayraklı Belediyesi neden 313 milyon bütçeye sahip demeyiz. Bunu nasıl kullandığınızı eleştiririz. Aslında 3 yıllık süreç boyunca iktidar kanadı olarak sizler ve bizler tarafından yaşanan polemiklerin başında bizi sorduğumuz sorulara yanıt alamamamız geliyor. Bizim sizlerden bazı beklentilerimiz var. Biz size geldiğiniz günden bu yana Bayraklı’da neler yaptığınızı soruyoruz. Bu soruları her sorduğumuzda karşımıza çok başka konular üzerinden yeni bir tartışma konusuyla geliyorsunuz. Siz bazen kozmik odaya giriyorsunuz bazen başka yerlere gidiyorsunuz. Ama Bayraklı Belediye Başkanı sıfatıyla net bir tablo ortaya koyamıyorsunuz. CHP’li arkadaşlar da biz insan odaklı yatırım yapıyoruz ve siz bu yüzden göremiyorsunuz diyorlar. Ben de soruyorum. Nedir bu insan odaklı yatırımlar? Siz 313 milyon bütçe almışsınız. 313 milyonu harcayan Bayraklı Belediyesi; personel giderleri, borçların ödenmesi… Ki borçların ödenmesinin çoğunun gayrimenkul takas yöntemiyle olduğunu biliyoruz. Bütçesi 313 milyon olan belediyenin yatırım gideri bütçenin yalnızca yüzde 8’i yani 18 milyon kullandı. Bu giderlerin içinde gayrimenkul sermaye giderleri dediğimiz sıfırdan başlayıp bitirdiğiniz yatırımların yüzdesi ise yüzde 5 vardır. Bu Bayraklı için acınası bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“SERDAR SANDAL PARTİ İÇİNDEKİ KONUMUNU GÜÇLENDİRMEK İÇİN BELEDİYENİN İMKNLARINI MI KULLANDIĞI İÇİN…”

CHP Bayraklı İlçe Kongresi dönemini hatırlatan Hızal o dönemde belediyeye işçi alınması iddiaları üzerinden şunları söyledi; “‘Deprem, sel, pandemi oldu. Bütçemizi sosyal yatırımlara ayırdık, insan odaklı yatırım yaptık’ dediniz. Sosyal yardım yaptığınız müdürlüğün bütçesi yüzde 1 yani 3 milyon. Bayraklı Belediyesi kendi ekonomik kabiliyetiyle 3 yıl botunca Bayraklılara 3 yıl boyunca ne kadar bütçe ayırmıştı? Eğer bu rakam doğruyla sosyal belediyecilikten sosyal medya belediyeciliğine dönmüştür. İkinci sorum, Bayraklı Belediyesi önümüzdeki 2 yıl boyunca bütçesinin yüzde kaçını yatırım bütçesi olarak ayıracak ve bunlarla Sayın Başkan’ın vaatlerinin kaçı hayata geçirilecek? ‘Biz personel maaşlarını ödüyoruz’ dileyeceksiniz. Zaten bunu da yapamayacaksanız bırakın bu işi. Ne tesadüftür ki CHP Bayraklı ilçe kongresi döneminde Bayraklı Belediyesine 28-29 kişilik bir personel alımı söz konusu bu gerçekten gerekli miydi yoksa Serdar Sandal, parti içindeki konumunu güçlendirmek için belediyenin imkânlarını mı kullandı?” 

SANDAL: BELEDİYELERE YATIRIM YAPMAYIN GENELGESİ GELDİ Mİ?

Pandemi dönemi eleştirilerine merkezi hükümet tarafından yapılan “yatırım yapmayın” talimatını hatırlatarak yanıt veren Sandal, “Geldiğinizde devraldığınız kurumun borçları, insan kaynağı, bütçesi size bağlı değil. Bayraklı Belediyesi’nde gelirimizin yüzde 74’ü personel gideri. O yüzden önce bu yüzdeliği çıkarıp kalanları buna göre konuşacağız. Yoksa buradaki her müdahale emekçi arkadaşlarımızın hakkını yemek. Biz bu dönemde çalışan arkadaşlarımızın bir ekmeğini iki ekmek yaptık. Bence bu ekonomik krizde bu çok kıymetli bir şey. Pandemi oldu. Bütün piyasalar alt üst olmadı mı? Dünya ekonomisinde değişim olmadı mı? Biz bundan etkilenince mi mesele oldu? Merkezi hükmet tarafından belediyelere yatırım yapmayın genelgesi geldi mi? 102 milyon banka kredisinin 95 milyonunu ödedik. Biz bu krizde bu pandemide tek kuruş kredi çekmeden bunu yaptık. İyi ki de bunu ödemişiz yoksa belki de personel maaşını ödemeyecektik. Belediye hizmetlerini artırdınız dediniz. Petrol, inşaat maliyetleri… Bunlar ne kadar arttı” dedi.

“MERKEZİ HÜKÜMET YAPINCA İŞ OLUYOR DA BİZ YAPINCA MI OLMUYOR?”

‘Yatırım ve hizmet yapılmadı’ ve borçlar eleştirilerine de yanıt veren Başkan Sandal, şunları söyledi;  “Ben size Bayraklı’ya yapılan yatırımları söyleyeyim: 250 bin ton asfalt döküldü. 92 bin ton yama yapıldı. 40 bin metrekare kilit parke yapıldı. Sizin belediyelerinizde merkezi hükümet olunca yapılan iş oluyor da biz yapınca mı olmuyor? 14 yeni park yaptık bu dönemde. 98 adet parkta spor alanlarını yeniledik. 36 bin metrekare yeni yeşil alan elde ettik. İmarda sorunlar var dendi. İzmir’de plan ve imar noktasında bizim arkadaşlarımız kadar çalışan arkadaşlar yok. Adalet Mahallesi… Plan yürümemiş ne yapacağız? Yürümeyen plana mı takılacağız? Çalıştık, planlar şu an askıda. 80 hektarlık alan. Yeni kent merkezi de askıda. Bir şey yapmamış mıyız? Bir şekilde çözülemeyen kentse dönüşümde yetki büyükşehirdeyken gövdemizi taşın altına koyup bunun için adım atmamış mıyız? 600 hektarlık alanın çalışmalarını Büyükşehir’e gönderdik. Kültür sanatta… Pandemiye rağmen 218 etkinlik yapılmış. Siz, kamu kurumdaki belediyenin bu şartlarda neler yaptığına gülümserken biz sizi bu alanda gezdirelim ama sizden ricamız siz de merkezi iktidarın 3 yılda ne yaptığını bizi gezdirerek gösterin. Belediyenin toplam borcu… 400 milyon vs… Bizim kamuya ve kendi şirketlerimize olan borcumuzu düştüğümüzde belediyenin 8 milyon kadar bir borcu var. Bizim piyasaya borcumuz yok. Kamuda ihaleye girilmezken bizi ihalelerimize 10-15 firma giriyor. Bunun nedeni de paralarını almaları. Bunların anında 2018 yılında bizim öz kaynağımız 491 milyon lira. Bugün 1 milyar 391 milyon lira. Yüzde 300 artış.”

Tartışmalar sonrasında yapılan oylamada, belediyenin 2021 Yılı Mali Kesin Hesabı, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP grubunun ‘kabul’ oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

'DEVLET' TARTIŞMASI MECLİSİ SONLANDIRDI

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş gündem dışı konuşmalarda söz alırken konuşmasında, bir önceki oturumda merkezi iktidara yönelik eleştirilere, iktidar tarafından hayata geçirilen projeleri saydı. Aktaş’ın kullandığı "Devletin her yere gereğinden fazla vermesini bekleyemezsiniz" sözleri tartışmaya neden oldu. 

Aktaş'ın sözleri sonrası söze giren Sandal, 'Arkadaşlar biz devleti neden tartışıyoruz, devlet hepimizin. Devleti kim sana emanet etti de savunuyorsun? Devlet benim! Merkezi hükümet ayrı, devlet ayrı" diyerek tepki gösterdi.

Sandal’ın tepkisinin ardından mecliste tansiyon yükseldi. 

Sözlerine devam eden Aktaş, “Bu meclisi yöneten belediye başkanısınız. İlgili belediye kanunu der; dile ve temennilerde lehte ya da aleyhte söz verilir. Siz mazeretleri oylamadan çekip gittiniz. Biz protesto amacıyla terk etti. Biz yaptık, siz yapamazsınız. O zaman yerinize vekil bırakın o meclisi kapatsın” demesine üzerine Sandal, “İşlemlerde sorun varsa, size gelen bilgi varsa şikayetlerini iletirsiniz. Devlette gerekli incelemeleri yapar. Bizim ne hakim ne savcı olmamıza gerek var” dedi. 
Tekrar kesin hesaba döneceğini ifade eden Aktaş’a Sandal, “Abdullah Bey sabote etmek için uğraşıyorsunuz” ifadelerini kullanarak meclisi sonlandırdı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası