Bayramın tadı kaçmasın
İZMİR Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, vatandaşların sağlıklı bir bayram yaşaması için kurban kesimlerinin ardından eti dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
Bayramda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Prof. Dr. Turhan, “Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5 - 6 saat oda sıcaklığında güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor. Çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonrasında küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse, kesimin hemen ardından et poşetlere konulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir" dedi.
"SAKLAMA ÖNCESİNDE KULLANIM ALANI BELİRLENMELİ"
Etin buzluğa yerleştirilmeden önce kullanım alanına göre planlanarak, porsiyonlara bölünmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, küçük parçaların soğumasının daha hızlı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Turhan, “Et, eğer buzluğa konulacaksa porsiyonlara ayrılmalı. Yığın halinde buzluğa konulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Eğer buzluktan çıkarılıyorsa da buzdolabında buzdan çözülünceye dek bekletilmeli. Et, oda sıcaklığında çözülmemeli" diye konuştu.
Çiğ ile pişmiş etlerin buzluk raflarına yerleştirilirken dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, çiğ et suyunun diğer pişmiş ürünlerle karışması durumunda mikroorganizmaların oluşacağına, bunun gıda zehirlenmesine yol açabileceğine işaret etti.