Bayramları sanal kutluyoruz
İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yeşim Kaptan, bayram kutlamalarının bireylerin bir araya gelme, ortak mekânlarda buluşma anlamı taşıdığını, ancak günümüzde kutlamaların sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirildiğini, yüz yüze sıcak iletişimin azaldığını vurguladı.
Sosyal medyanın hayatımızı kaplamasıyla bayramlar da sanallaşıyor. Aile büyüklerinin ziyaret edildiği ve çocukların harçlıklarla sevindirildiği bayramlar geride kalırken bayram tebrikleri, ekranlara sığdırılıyor. İEÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yeşim Kaptan, sosyal medyanın ve medya teknolojilerinin gündelik hayatta daha çok yer aldığını, özel günlerdeki kutlamaların, haberleşmelerin de farklılaştığını, artık sanal bayram kutlandığını kaydetti. Bayram kutlamalarının bireylerin bir araya gelme, ortak mekânlarda buluşma anlamı taşıdığını ancak günümüzde kutlamaların sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirildiğini, yüz yüze sıcak iletişimin azaldığını vurguladı. Kaptan, teknolojinin hayatımızın merkezine yerleşmesiyle birlikte değişen iletişim şekillerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Yoğun teknoloji kullanımıyla aynı zaman diliminde fakat farklı mekânlarda kutlamalar yapmak ve sosyal medya aracılığı ile ortak bir duyguyu, sevinci paylaşmak daha yaygın hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine baktığımızda internette gezinenlerin yüzde 80.9'u yılın ilk üç ayında sosyal medya üzerinde profil oluşturma, mesaj gönderme ve fotoğraf paylaşmak için de internet kullandı. Ülke genelinde internet erişim imkânına sahip hanelerin oranı ise yüzde 69.5 oldu. Düzenli internet kullanıcı oranı 2015 yılının ilk üç ayında yüzde 94.2'ye ulaştı."
Sosyal medyanın uzakta olan akraba, arkadaş ve tanıdıklara ulaşmak amacıyla kullanılması sayesinde iletişime olumlu katkı sağladığını da belirten Kaptan, "İnternetin kutlamaların daha geniş bir sosyal ağ ile yapılmasına hizmet ettiğini de görüyoruz. Ancak sanal dünyanın insanları yalnızlaştıran yönünü de gözardı edemeyiz. Ekran başındaki mesajlar, sevgi dolu bir gülümsemeyi, sarılmayı barındırmaz. 'Beğeni' almak yerine yüz yüze iletişimle, sosyal paylaşımlarımızın içini doldurmalıyız" dedi. (DHA)