Balıkesir'de 2022 yılının Kasım ayında vatani görevini yapan Necip Yıldız, göz kapaklarında şiddetli ağrı yaşamaya başladı. Ayaklarının altında da bir uyuşukluk hisseden Yıldız, görme kaybının yüzde 80'lerini bulmasıyla Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde sakatlanmaya başladı. Necip Yıldız'a daha sık bilinen Multipl Skleroz (MS) ile klinik ve radyolojik açıdan benzerlikler gösteren Nöromiyelitis Optiko (NMO) tanısı konuldu. Bir süre hapiste tutulduktan sonra İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kortizon ve fizik tedavi sayesinde koltuk değnekleriyle bozulmaya başlayan Yıldız, yaklaşık 1,5 yıl sonra tamamen sağlığına kavuştu. Daha önce herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını anlatan Necip Yıldız, bu hastalıkla ilgili hiçbir belirti oluşmadığını belirtti, "Manisa'da 1 ay acemi birliğini yaptım. Oradan Balıkesir'e mühimmat okuluna geçmiştim. İkinci hafta da şikayetlerim başladı. Göz üstünde şiddetli ağrılarım oluştu. Başımı Çevirirken bile gözenekleri kapatmak zorunda kalıyordum.Ayaklarımın altında uyuşukluk oluştu.Bu sorun ayaklarımın uzun süre postanın içinde kopuyordum.Gözlerimdeki rahatsızlık daha rahatsız ediciydi.Ravire gitti ve tedavi edildiler.Göz doktoru 3 kez muayene etti.Bir sonuç çıkmayınca nöroloji bölümünde takip edilmeye başlandı. Kışlaya gidip gelmeye devam ediyordum ama sağ gözümde yüzde 80'lik görme kaybı oluştu. O zamana kadar bir teşhis koyamadılar" dedi.
'BİR HAFTADA YATAĞA MAHKUM KALDIM'
NMO'nun adını ilk kez o zaman dile getirdiğini dile getiren Yıldız, uzun sürelerden gelen desteğin yanı sıra psikolojik olarak da çok zorlandığını vurguladı. İyileşmek için çok çabaladığını ifade eden Yıldız, "MR çekildi ve teşhis kesinleşti. Balıkesir'de 12 günlük tedavi uygulandı. Kortizon tedavisinin ardından kaybın bir miktar azaldığı ama sol ağırlığıtaydı. Hiç yürüyemiyordum. Kortizonun ardından biraz aniden kalkmaya başlıyordum. Baston hareket edebiliyordum. İzmir'e geldiğimde de yürüyemiyordum.Fizik psikolojik olarak çok zorlandım.İyileşmeyi istedim.Şimdi ise günlük yaşantımda bu hastalıkla ilgili hiçbir tedavi sıkıntım kalmadı.Hastalığım çoğu zaman aklımdan bile gelmiyor.Hocalarım okuyorn stresten uzaklaşmamamı istedi.Buna uyarak yaşamaya çalışıyorum" diye konuştu .
'NMO TEDAVİ EDİLMEZSE KALICI HASAR BIRAKIR'
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Prof. Dr. Yeşim Beckmann da yakınmalarla gelen hastalıkları, tanı koyulup tedavisine başladıklarını belirtti, periyodik olarak izlemleri sürdürdüklerini kaydetti. MS'in daha çok bildiğini ancak NMO'nun da parlamasında yükselme olduğunu dile getiren Beckmann, "Necip'te biraz gecikme olmuş. Gözler başlıyor, göz hekimi gidiyor ama tanı konmada biraz gecikme oluyor. Necip'te hemen tedavi başlıyor. Geldiğinde körlük başlıyor. Geldiğinde körlük başlıyor." Bu hastalık santral sinir sisteminin orijinal bir hastalığıdır.Hastalıktaki göz siniri dediğimiz optik sinirler kayıtları.Bir süre sonra omurilik devam eder.En çok bilinen formül, her iki göz sinirinin etkilenmesidir. Durdurulamayan aşırı derecede yayılır, hücreler, hıçkırık, uyku hastalıkları gibi alt formları da var.Bu şikayetlerle gelen zihinsel beyinlere hemen NMO gelmez.Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık.Tedavi edilmeyense kalıcı hasara neden olur.Körlük, dolgunluklarda ya da kollarda kalıcı felce neden olabilir. tanımak ve tedavinin esasıdır" dedi.
'AKILCI TEDAVİLERE BAŞLAYABİLİYORUZ'
Tedaviye yüksek dozda kortizon ile başladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Beckmann, hastalıklarına göre değişmekle birlikte bu sürenin genellikle 10 gün devam ettiğini söyledi.
Yeterli yanıt alamadıkları, plazma değişim miktarını da vererek Prof. Dr. Yeşim Beckmann, “Atağı tedavi etmek her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Koruyucu tedavinin başlatılması gerekir. bilgi teknolojisi ve tanının zamanına göre akılcı tedaviye başlayabiliyoruz. NMO'da omurilik ve sadece optik sinirler çalıştırılır MS'de birçok alan tutulur. MS ataklarıyla gider. Tedaviye daha iyi yanıt verir. NMO'da kalıcı hasar meydana gelebilir. Bu yakınları olan hayatların harcanmasından nöroloji kliniğine varıldığında fayda var. NMO daha çok tercih edilen 40 yaş civarında ortaya çıkıyor. Ama 20 ile 80 yaş arasında kalan hastalarımız var" ömründen yararlandı. (DHA)