Bayraklı Belediyesi’den Gümüşpala’daki toprak kayması ile ilgili açıklama SORUN YASADAN...
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Şubat 2015 Çarşamba 11:13
PAYLAŞ
İZMİR - İzmir’in Bayraklı İlçesi Gümüşpala Semti’nde Ayla ve Bayrak Apartmanları önünde bir inşaat firması tarafından yapılan hafriyat çalışması sırasında yaşanan toprak kaymasıyla birlikte meydana gelen olumsuz durumla ilgili Bayraklı Belediyesi’nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada, sıkıntının son çıkan 63060 sayılı kentsel dönüşüm yasasından kaynaklandığını belirtilerek, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği izin neticesinde belediyeye müracaat etmeden yıkımla ilgili işleme başlandığından bu sorunlar yaşanmaktadır. Belediyemiz tarafından 2 bin 500 ton dolgu malzemesi getirilerek kendi iş makinelerimizle, söz konusu parsellerde dolgu çalışması yapılması sonucunda tehlikeli durum büyük oranda ortadan kaldırılmış olmakla birlikte, ilgilisi olan müteahhit firma tarafından Dokuz Eylül Üniversitesine yaptırılan proje çalışmaları devam etmektedir. Bunun tamamlanmasıyla müteahhit tarafından projenin yerinde uygulaması yapılacaktır. Geçen süreçte belediye üzerine düşen tüm sorumluluklarını yerine getirmiştir” denildi. Bayraklı Belediyesi, Gümüşpala Semti’nde bir inşaat firması üç gecekondu evini yıktıktan sonra inşaat için hafriyat çalışması başlatmasının ardından meydana gelen toprak kayması ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ 25420 ada 1-2 parseller ve 36972 ada 55 parsel nolu taşınmazların üzerindeki mevcut binaların 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunun kapsamında yıkım yapılması gerektiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından istenmiştir. Bu binaların yıkımı ile birlikte yapılan hafriyat çalışması sonucunda, Bayrak Apartmanı’nın temel altına doğru büyük yarık oluşmuştur. Bu durumdan Ayla Hanım Apartmanı da etkilenmiştir. Buradaki tehlike önleyebilmek için; belediyemiz tarafından 2 bin 500 ton dolgu malzemesi getirilerek kendi iş makinelerimizle, söz konusu parsellerde dolgu çalışması yapılması sonucunda tehlikeli durum büyük oranda ortadan kaldırılmış olmakla birlikte, ilgilisi olan müteahhit tarafından Dokuz Eylül Üniversitesine yaptırılan ‘şev stabilize’ projesi ile ilgili çalışmalarının devam ettiği belirtilmiştir. Bunun tamamlanması sonucunda müteahhit tarafından projenin yerinde uygulaması yapılacaktır.
CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN TAHLİYE ŞART! Sonuç itibariyle; söz konusu alanda zemin iyileştirme işine başlanacağından bu uygulama esnasında oluşacak etkilerden ve de zeminde oluşan büyük yarıkların olmasından dolayı can ve mal güvenliği açısından daire sakinlerinin tahliye işlemi yapılması gerekmektedir. Tahliye edilecek olan vatandaşların sorununu belediyenin tek başına çözmesi mümkün değildir. İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, müteahhit firmanın ve diğer kurumların bu konuya müdahil olması gerekmektedir.
BELEDİYEYE BİLGİSİ OLMADAN Son çıkan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasası çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nün verdiği izin neticesinde belediyeye müracaat etmeden yıkımla ilgili işleme başlandığından bu sorunlar yaşanmaktadır"