TOBB tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve belgelendirme yapmak üzere kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MEYBEM), tarafından yetkilendirilen 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' sınavları Torbalı'da yapılacak. İş kazalarını en aza indirmek ve çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek amacıyla ilk etapta 19 farklı dalda gerçekleştirilecek belgelendirme için başvurular başladı. İlk sınavlar Aralık ayında gerçekleştirilecek. Sınavı geçemeyenler belge alamayacak. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçileri çalıştıran firmalar ise büyük cezalarla karşı karşıya kalacak. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun: "Türkiye’nin dört bir yanında belgelendirme çalışmalarını yürüten MEYBEM ile birlikte ilçemizde inşaat, metal, makine ve asansör ana sektörleri olmak üzere toplam 19 alanda belgelendirme yapacağız” dedi.
BELGELENDİRİLECEK GRUPLAR
MEYBEM tarafından 3 farklı grupta toplamda 19 alanda belgelendirme yapılacak. İnşaat Grubu; Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, İnşaat İşçisi Seviye 2 (Düz İnşaat İşçisi). Asansör Grubu; Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4. Metal Grubu; Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Çelik Kaynakçısı Seviye 3. Makine Grubu; CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4. Özellikle inşaatlarda iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı grup olan düz, vasıfsız işçi (İnşaat İşçisi Seviye 2) Mesleki Yeterlilik Belgesi Türkiye’de ilk olarak TOBB - MEYBEM tarafından verilecek. Torbalı Ticaret Odası, mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenlerin başvurularını almaya başladı.
SINAVI GEÇEN BELGEYİ ALACAK
Sınavlar, TOBB - MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından gerçekleştirilecek. Bu kapsamda teorik ve mülakat sınavları Ticaret Odası’nda, performans sınavları ise atölye, fabrika, şantiye gibi saha ortamında düzenlenecek. Mesleki Yeterlilik Sınavları’na katılan adaylar iş kazaları konusunda bilinçlenerek, meslek hakkında bilgilerini geliştiriyor. Böylece işverenler, bilinçli ustalarla çalışarak, önemli rekabet avantajı elde ediyor. Bunun yanında, 5544 sayılı Kanun ile zorunlu hale getirilen mesleklerde çalışan ustalarına, hiçbir mali yük altına girmeden mesleki yeterlilik belgesi aldırıyor.
OLGUN: CEZASI AĞIR
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, gerçekleştirecekleri uygulama ile ilçede birçok kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi kazandıracaklarını söyledi. 2017 yılı sonuna kadar sınav ücretlerinin işsizlik sigortası fonundan karşılanacağına değinen Olgun şunları kaydetti: “İşçi ve işverene hiçbir yükü yok. Mesleki Yeterlilik Belgesi ile işçi kendi farkını ortaya koyacak. Bilgisini, tecrübesini tescil ettirecek. İstenen eleman haline gelecek bu sayede. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4,5 yıla varan sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesiz işçi çalıştırmanın cezası çalışan başına aylık 500 lira” dedi.