Ege Postası
Geri

Biden, Erdoğan'dan özür diledi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Benim için tarih olur' diye tepki gösterdi...
Biden, Erdoğan'dan özür diledi!
Haberler / Politika
5 Ekim 2014 Pazar 01:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Suriye’de IŞİD ve benzeri aşırılık yanlısı gruplara Türkiye ve diğer müttefikler tarafından silah sağlandığı ya da destekçi olunduğu iması uyandırabilecek ifadelerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özür diledi. 
 

Peş peşe yapılan açıklamaların başlangıcı şöyleydi... Joe Biden, perşembe akşamı Harvard Üniversitesi’nde yaptığı dış politika konuşmasında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölgedeki ABD müttefiklerini IŞİD tehdidinden sorumlu tuttu ve özetle şunları söyledi:
 
"Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi. Türkler ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiğim Erdoğan’la harika bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler vs. Ne yapıyorlard? Esad’ı devirme ve bir Sünni - Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar. Ne yaptıla? Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar, El Nusra, El Kaide için destek olacak, dünyanın diğer yerlerinden gelen cihatçıların aşırı unsurlarını kabul ettiler. Birdenbire herkes uyandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz."

 
Erdoğan: Özür dilemesi lazım
 
Biden'ın bu sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan tepki geldi. Cuma akşamı Biden'la Kobani'de olanları ele aldıkları bir görüşme yapan Erdoğan dün bayram namazı sonrası şu açıklamayı yaptı: "Bu tür ifadeleri kullandıysa Biden benim için tarih olur. Asla benden böyle ifade sadır olmamıştır. Bir defa kimse Türkiye'ye -o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım- ve bu dönemde yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne bakın 'terör örgütü' diyorum en ufak yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla Suriye'ye geçer. Ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık. Bin kişiyi deport ettik. ABD'ye bu son gidişimde yaptığım görüşmede asla kendilerine bu noktada 'Biz yanlış yaptık', 'Böyle bir duruşumuz oldu', 'Siz haklıydınız', asla böyle bir şey olmamıştır. Sayın Biden, eğer Harvard’da böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Böyle ufak tefek, çevresinden  dolaşılarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir.”
 
 
Bunun üzerine Joe Biden akşam saatlerinde Erdoğan’ı telefonla aradı. Alınan bilgiye göre Erdoğan’dan özür dileyen Biden, ABD olarak IŞİD ve benzeri terör örgütleriyle mücadelede Türkiye ve müttefiklerin yaptıkları katkılara büyük önem atfettik-lerini söyledi.
 

BEYAZ SARAY'DAN DA AÇIKLAMA

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'dan, Harvard Üniversitesi'ndeki konuşmasından dolayı özür diledi. 

Beyaz Saray'dan AA muhabirinin sorusu üzerine gönderilen açıklamada,  Biden'ın önceki gün Harvard Üniversitesi'nde sarfettiği sözlere açıklık getirmek  için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradığı belirtildi. 
 
Biden'ın, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten  Suriye'de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği  veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini  bildirdi. 
 
Açıklamada, "Başkan Yardımcısı, ABD'nin, Türkiye dahil, IŞİD'in  kaynaklarıyla mücadelede dünya genelindeki müttefiklerimiz ve partnerlerimizin  yaptıkları fedakarlıklar ve taahhütlere büyük değer verdiğimiz konusuna açıklık  getirdi. İki lider, ABD ve Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede yakından çalışmasının  önemini teyit etti" ifadesi kullanıldı. 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası