Ege Postası
Geri

Bir daha asla sergisi

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avustralya, Şili, Sırbistan ve Bulgaristan'da toplumu bölen çatışmalar sonrası kalıcı barış için yapılanların; hükümetlerin devlet adına diledikleri özürlerin; toplumsal barış sürecinde atılan adımların bir araya getirildiği "Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür" sergisi, Anadolu turnesinin ilk durağında İzmir'de açıldı.
Bir daha asla sergisi
Haberler / Kültür - Sanat
3 Mayıs 2014 Cumartesi 14:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi'nde düzenlenen sergi ile ilgili bilgi veren küratör Önder Özengi, sergiyle dünyada çeşitli toplumların geçmişlerinde yaşanan çatışmalar, toplu cinayetler ve soykırımlar ile nasıl yüzleştiklerinin, fotoğraf, belge, belgesel, video ve tanıklıklar ile anlatıldığını söyledi. Devlet başkanlarının devlet ve toplum adına mağdurlardan nasıl özür dilediklerinin örneklerinin sunulduğunu, toplumların geçmişleriyle yüzleşmeleri ve toplumsal barışın tesisi için yapı taşlarının ortaya konulduğunu belirtti.

Önder Özengi, "Toplumsal barışın tesisi için kamu yönetimi ve sivil toplumun çabaları konusunda dünyada en yetkin isimlerden biri olarak bilinen Columbia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elazar Barkan'ın akademik danışmanlığını yaptığı bu serginin hazırlıkları 15 ay sürdü. Kapsamlı bir resmi özürler listesi içinden toplumsal barışın farklı süreçlerine işaret eden 8 tarihsel vaka mercek altına alındı" dedi. 

Toplumların kendi geçmişleriyle yüzleşmelerinin evrensel ve güncel bir konu olduğuna işaret eden ve serginin temelini oluşturan bu 8 örnek şöyle: Batı Almanya Başbakanı Willy Brandt'ın Varşova Gettosu Anıtı önünde diz çökerek soykırım için Yahudilerden özrü. Şili Devlet Başkanı Patricio Aylwin'in Pinochet dönemi hak ihlalleri (1973-1991) için Şili halkından özrü. Cezayir'in, sömürgecilik dönemi (1830-1962) Cezayir Savaşı'ndaki suçları için Fransa'dan beklediği özür. ABD başkanlarının İkinci Dünya Savaşı'nda toplama kamplarında tutuldukları için Japon Amerikalılardan özürleri. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın 30 Ocak 1972'deki "Kanlı Pazar" olayı için Kuzey İrlanda'dan özrü. Sırbistan Parlamentosu'nun Temmuz 1995'teki Srebrenitsa Katliamı için Bosnalılardan özrü. Bulgaristan Parlamentosu'nun "Yeniden Doğuş Süreci" politikaları (1984-1990) için Türklerden özrü. Avustralya Başbakanı Kevin Rudd'un "Çalınmış Kuşaklar" (1869-1969) için Aborjinler ve Torres Boğazı Adaları halkından özrü."

Sergi 25 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası