Oxford/AstraZeneca’nın ikinci aşama klinik deneylerine 160’ı 18-55 yaşları arasında ve 240’ı 70 yaşın üzerinde olan toplam 560 sağlıklı gönüllü katıldı.
The Lancet tıp dergisinde yayımlanan verilerde, corona virüs nedeniyle ciddi hastalık geliştirme riski bulunan 70 yaşın üzerindeki katılımcılarda, Covid-19’a karşı bağışıklık oluştuğu ifade edidi.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA KLİNİK DENEYLERİN SONUÇLARININ GELECEK HAFTA ÇIKMASI BEKLENİYOR
“AZD1222” adlı aşıyı geliştiren bilim insanlardan Maheshi Rmasamy, şu anda aşının geniş katılımlı üçüncü aşama klinik demelerinin sürdüğünü ve ilk sonuçların gelecek hafta çıkmasını beklediklerini duyurdu.
Bununla birlikte Rmasamy, “İkinci aşama testlerin sonuçlarında aşının yaşlılarda antikor seviyelerine T hücresi bağışıklığını tetiklediğini gördük. Bu aşımızın toplumda savunmasız durumdaki insanları koruyabileceğini gösteriyor” dedi.
BIONTECH/PFIZER VE MODERNA'NIN GERİSİNDE KALDI
Öte yandan Oxford/ AstraZeneca’nın aşı adayı, pandemiye karşı verilen mücadelede en çok umut veren adaylardan biriydi. Ancak Pfizer/ BioNTech ve Moderna Inc, son aşama deneme verilerini yayımlayarak aşılarının sırasıyla yüzde 95 ve yüzde 94,5 oranında koruma sağladığını duyurdu.
Dün Pfizer/BionTech’ten yapılan açıklamada, 6 ülkede 43 bin gönüllü üzerinde denenen aşı adayının 65 yaş üstü insanlarda ise yüzde 94 üzerinde koruma sağladığı ve ciddi bir yan etkiye neden olmadığı belirtildi.
Diğer yandan, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının her ikisi de mesajcı RNA(mRNA) olarak bilinen yeni bir teknoloji kullanıyor, Oxford/AstraZeneca ise şempazelerde bulunan yaygın bir nezle virüsünün zayıflatılmış halini kullanarak bir viral vektör aşısı geliştiriyor. (NTV- Reuters)