Ege Postası
Geri

Bir tarihi yapı daha yok

DENİZLİ Belediyesi'nin Çınar Meydanı ve Belediye Hizmet Binası Projesi kapsamında kamulaştırdığı Cumhuriyet Dönemi'nin ilk milletvekillerinden Dr. Mustafa Kazım Samanlı'nın evi yıkılarak arazisi otoparka dahil edildi.
Bir tarihi yapı daha yok
Haberler / Ege
12 Ocak 2013 Cumartesi 14:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DENİZLİ-  Denizli'de Selçuklular döneminden kalma Ulu Cami, Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi gibi tarihi özelliğinin yanı sıra manevi değer taşıyan binaların yıkımının ardından, yapım tarihi belli olmamakla birlikte mülk sahiplerinin ' harp zamanında yapıldı' dediği Dr. Kazım Samanlı'nın evi de Denizli Belediyesi tarafından kamulaştırılarak yıkıldı. 1923-27 yılları arasında Cumhuriyet döneminin ilk Denizli milletvekillerinden Dr. Kazım Samanlı ve kardeşi Hilmi Samanlı'ya ait olan ahşap evin yıkılması mülk sahiplerini üzdü.

Denizli Belediyesi'nin Çınar Meydanı ve Belediye Hizmet Binası projesi kapsamında kamulaştırılan, mirasçılarının konuyu yargıya taşıdığı ev, belediyenin kepçesi tarafından yıkılarak şu an otopark olarak kullanılan alana dahil edildi.

Dedelerine ait olan ve 60 yıl oturdukları evin yıkılmasına üzüldüğünü, yüreğinin 'kan ağladığını' belirten 64 yaşındaki Kazım Samanlı, "Yıllar önce binanın tescillenmesi için beni aradılar. Ancak, yurt dışında olmam ve miras olması nedeniyle tescilletemedik. Binanın tarihi değerinden çok manevi değeri vardı. Dedemiz ve Cumhuriyet döneminin ilk mebuslarından Dr. Kazım Samanlı'nın anısı vardı. Binanın yıkımı ile birlikte anılarım da yıkıldı" dedi.

Denizli Belediyesi'nin tarihi ve kültürel yapıları alarak restorasyonunu gerçekleştirdiğini öğrendiklerinde belediyenin binayı alması için müracaatlarının da olduğunu anlatan Samanlı, şöyle konuştu:

"Yıllar önce ağabeyim Adnan Samanlı, korunması şartıyla belediyeye devretmek istedi. Belediye, yol genişletme çalışmaları nedeniyle kamulaştırmayı uygun gördü. Fiyatta anlaşamadığımız için bedel tespit davası açtık. Bu dava sürüyor."

Binanın yıpranmaması ve gerekli onarım giderlerini karşılayabilmek amacıyla kiraya verdikleri aktaran Samanlı, şöyle konuştu:

"Bina ahşap. Yapım tarihini tam olarak bilmiyorum ama dedelerimiz harp zamanında yapıldığını söylüyordu. Mimari özelliği, Uçancıbaşı'ndaki Atatürk ve Etnografya Müzesi ile aynıdır. Yalnız harp zamanında bir yüzbaşı tarafından yaptırıldığını daha sonra amcam milletvekili Dr. Kazım Samanlı döneminde satın alındığını biliyorum. Ayrıca, belediye tarafından restorasyonu yapılan Konyalıoğlu Evi'nden de daha eski bir tarihe sahiptir. Neden belediye koruma altına almadı bilmiyorum." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası