Ege Postası
Geri

Bireysel kredide vade esnekliği canlılık getirir

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Görevlisi, Garanti ve Yapı Kredi Bankaları'nın Eski Genel Müdürü Halit Soydan, bireysel kredilerde vade esnekliğinin konuşulduğunu, bunun uygulanmasının yararlı olacağını söyledi.
Bireysel kredide vade esnekliği canlılık getirir
Haberler / Ekonomi
2 Eylül 2015 Çarşamba 13:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 azalarak 10 milyar 482 milyon 987 bin dolar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, büyümenin ekonomik durgunluğun en önemli ilacı olduğunu, bu nedenle karar mercilerinin piyasaları canlandırıcı yönde hareket etmesi gerektiğini belirtti. İEÜ Ekonomi Bölümü Öğretim Görevlisi, Garanti ve Yapı Kredi Bankaları'nın Eski Genel Müdürü Halit Soydan da konuyla ilgili olarak, “Durgunluk yaygın. Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde insanlar dertli. İnsanlar ve kuruluşlar para harcamaya korkar oldu. Yatırımlar geriledi. Oysa insanlar özellikle gençler iş arıyor. Türkiye'de ekonomi son yıllarda ihracatla büyüyordu. Türkiye'nin bu yılın sekiz ayında ihracatı yıllık bazda yüzde 8.9 düşüşle 95 milyar 135 milyon 724 bin dolara indi. Turizmde inanılmaz daralmalar var. Antalya'da yüzde 40 azalma yaşanırken, rezervasyon iptalleri geliyor. Türkiye'de büyüme 3'ünde altına inecek. Bu tehlikeli. Türkiye'de işsizlik yüzde 10, genç işsizlik çok daha yüksek yüzde 25 dolaylarında. Durgunluk işsizlik yaratıyor. Büyüme durgunluğun en önemli ilacı olduğuna göre büyümeye yönelelim. Dışarıda satamıyorsak içeride satalım" dedi.

Ülke içerisinde ekonomiyi canlandırmak için faiz indirimi uygulanabileceğini ancak bunun yakın bir seçenek olmadığını aktaran Soydan, vade esnekliğinin konuşulduğunu, uygulanmasının yararlı olacağını söyledi. Türkiye'de “Finansal İstikrar Komitesiö'nin etkin olduğunu da aktaran Soydan, şunları söyledi:

“Finansal istikrar açısından banka kredilerinin artış hızı ve cari açık gelişimi yakından izleniyor. Özellikle banka kredileri ticariö ve bireysel krediler olarak ölçümlemelere tabi. Şimdi gündemde olan bireysel kredilerde vade sınırlama freninin en azından hafifçe gevşetilmesidir. Halen 9 ayla sınırlanmış olan ihtiyaç kredileri vadeleri konut ve otomobil kredileri hariç esnetilecek gibi görünüyor. Fiyat istikrarı elbette gözden ırak tutulamaz ama Türkiye ekonomisinin şimdilerde belli ölçüde canlanmaya ihtiyacı var. Bireysel kredilerde vade esnekliği günün koşullarına uygun bir adım olarak görülebilir kanısındayız." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası