Yusuf TOMRUK/EGEPOSTASI - Yaz aylarında nüfusu 2 milyona yaklaşan ve yeni yapılan devlet hastanesinin henüz bitmemesi nedeniyle Bodrum sağlık alanında büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Bu yoğunluktan en çok haftada 2-3 gün diyalize bağlanması gereken böbrek hastaları etkileniyor. Konu hakkında Egepostası’na konuşan CHP Muğla eski Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Demir önemli açıklamalarda bulundu.
PARAN OLSA DA BODRUM’DA DİYALİZ YAPACAK YER YOK
Yaz aylarında Bodrum’daki böbrek hastaların çektiği diyaliz hizmeti sıkıntısı ve şikayetlerin kendi kulağına da geldiğini söyleyen CHP’li Demir “Bu konuda İzmir eski Milletvekili Metin Öney’in benden bir ricası oldu. ‘Kuzenim Bodrum’a gelecek, diyaliz için bize bir imkan sağlayabilir misiniz'’ diye sordu. Ben de araştırma. Gerçekten bir tane özel diyaliz merkezi var. Konuştuğumuzda yeterli personeli ve ekipmanı olmadığını, devletin yaptığı katkılar masrafları karşılamadığını belirttiler. Devlet hastanesine sorduğumuz zamanda, her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanı giderileceğini açıklasa da yoğun şekilde personel eksikliği yaşanıyor. Bunu çalıştığımız hastanelerde de görüyoruz. Bir çok birim ve poliklinik personel eksikliği nedeniyle açılamıyor. Bu nedenle Bodrum’da ciddi bir diyaliz sorunu var. Büyük hastanelere sorduk. İşte Acıbadem var, American Hastanesi var. Aldığmız yanıt ise, diyaliz hizmetinin sadece yoğun bakımdaki hastalara sağlandığı yönündeydi. Yani paran olsa da Bodrum’da diyaliz yapacak yer yok. Şimdi şunu sormak lazım, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinde hastalar bodrum’a geliyor. Bu hastalar ne yapaca? Bir çözüm bulmak lazım. Bu sorun Antalya’dan Çanakkale’ye kadar sahil kesimimizde yazın yaşanıyor. Sağlıktaki sorunları aşmak için bu yaz döneminde personel takviyesi yapmak gerektiğini düşünüyorum. Atamaların masa başında durduğu haberlerini alıyoruz ama, Anayasamızın ilk dört maddesine göre sağlıkta tasaruf yapmamaz gerekir” dedi.
MARMARİS, FETHİYE VE DİDİM’E DE TAKVİYE GEREKLİ
Bu durum Bodrum’da tatil yapmak isteyen hastaların tercih değiştirmesine neden olmaz m? Sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Demir “ Anayasamıza göre her vatandaşın seyahat özgürlüğü bulunuyor. Bu nedenle sorumluların ve hükümetin bu durumu öngörerek planlama yapması gerekiyor. Dolayısıyla daha yoğun çalışmak ve bu sorunu çözmek lazım. Eğer biz turizmde bir dünya merkezi olmak istiyorsak ve Bodrum’u da en önemli yerlerden biri olarak görüyorsak, özellikle dışarıdan gelecek turistlerin gereksinimlerini karşılamak zorundayız. Sağlık turizminde çok önemli bir yerdeyiz diyoruz Bodrum’da yaşadığımız durum bu. Konuya sadece Bodrum ölçeğinde de bakmamak lazım, Marmaris, Fethiye, Didim gibi yerlerde takviyeler yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
‘DEVLET HASTANESİ İNŞALLAH ERKEN DÖNEM BİTER’
Bu durumun ortadan kaldırılması için ne yapılması gerektiği sorusunu yanıtlayan Demir “Kısa vadede ne yapılabilir diye konuşursak, diyaliz merkezleri takviye edilebilir. Personel ve hekim açığı varsa onlar giderilmelidir. Devlet ödeme ve ödenek sıkıntılarını giderilmelidir. Çünkü diyaliz ihtiyacı olan hastalar haftada en az 2-3 defa o makinaya bağlanmak zorunda. Bodrum’dan sonra en yakın yer olan Milas zaten ihtiyaca cevap veremiyor. O zaman hastanın Muğla’ya gelmesi lazım. Şimdi diyalizden çıkmış bir hastanın, o sıcakta o kadar yol yapması oldukça zor. Bodrum Devlet Hastanesi’nin inşaatının devam ettiğini görüyorum , inşallah erken dönemde biter ve Bodrum’un bu tür sorunları çözülür. Gelecek yaza hizmet verecek bir çok modern bir diyaliz merkezi yapılabilir” diye konuştu.