Ege Postası
Geri

‘Böbrek taşından korunma adına portakal suyu ve limonata için’

Medicine Hospital doktorlarından Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, yaz aylarında artan böbrek taşı sorunlarından limonata ve portakal suyu tüketilerek korunulabileceğini vurguladı.Mustafa Gürkan Yenice, toplumun yüzde 15’inde görülen böbrek...
‘Böbrek taşından korunma adına portakal suyu ve limonata için’
Haberler / Ekonomi
5 Haziran 2013 Çarşamba 15:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Medicine Hospital doktorlarından Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, yaz aylarında artan böbrek taşı sorunlarından limonata ve portakal suyu tüketilerek korunulabileceğini vurguladı.

Mustafa Gürkan Yenice, toplumun yüzde 15’inde görülen böbrek taşlarının modern diyetlere uyumlu son dönemlerde bilhassa çocuklarda artış elde ettiğini de aktardı.

Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddelerin idrarda yoğunluğunun normal değerleri aşmasının ardından böbrek taşlarının oluşmaya başladığını belirten Yenice, "Bu mineral ve tuzların yoğunlaşıp kristalleşmesi ve birbirine yapışmasıyla böbrek taşları oluşmaktadır. Taşlar idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Fakat idrar kanalı boyunca herhangi bir yerde takılarak idrar akışını engelleyen taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar." dedi.

Böbrek taşlarından korunmada beslenmenin önemli rol oynadığını dile getiren Yenice, yaz aylarında aşırı çay ve kahve içilmesinin; suyun az, tuzun fazla tüketilmesinin; oksalattan zengin sebzeler ile hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınmasının riski artıracağına işaret etti.

Sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesini ve tüketilirken yanında kalsiyum kaynağının bulunmasını (yoğurt, peynir, süt gibi) öneren Gürkan Yenice, şunları kaydetti:

"Yaz aylarının vazgeçilmez içeceği limonata ve portakal suyu önerilen içecekler arasındadır. Taş oluşumunu etkileyen oksalattan zengin yağlı tohumlardan fındık, yer fıstığı, badem gibi yiyeceklerin azaltılması, kakao ve kakaolu içecekler ile kolanın az tüketilmesi önemlidir. Yaz aylarında terlemeye bağlı olarak sıvı ihtiyacının artacağı göz önüne alınarak günlük su tüketiminin minimum 2-2, 5 litre (yaklaşık 8-10 bardak su) olarak ayarlanması ve alınan tuz miktarının kısıtlanması böbrek taşlarından korunmada dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerdir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası