MUĞLA- İngiltere'nin Bodrum Fahri Konsolosluğu tarafından Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere İngiltere Dışişleri Bakanlığı Konsolosluklar Bölümü Direktörü Charley Hay, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Türkiye Konsolosluk Bölümü Müdürü Susan Wilson, İngiltere Bodrum Fahri Konsolosu Neşe Coşkunsu, İngiltere Bodrum Konsolosluğu görevlisi Deniz Korkmaz, İngiltere Bodrum Konsolosu Asistanı Aslı Erbek Taş katıldı. Seminerde, sosyal güvenlik, ehliyet alımı, vize, oturma izni, vasiyetler, ev alım satımı konusunda getirilen yeni yasal düzenlemeler anlatıldı. Toplantıların İstanbul, Aydın'ın Kuşadası, Didim ilçeleri ile Muğla'nın Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Kaş ilçelerinde de yapılacağı belirtildi.
DOĞAL AFET ÖNLEMLERİ ANLATILDI
Seminerin ikinci bölümünde ise AKUT Eğitim Araştırma Enstitüsü Eğitmeni ve Saha Operasyonları Sorumlusu Mehmet Cilasun Bayülgen tarafından İngilizler'e, doğal afetlere yönelik alınacak önlemler anlatıldı.
Bodrum'un da deprem kuşağında yer aldığını belirten AKUT Eğitim Araştırma Enstitüsü Eğitmeni ve Saha Operasyonları sorumlusu Mehmet Cilasun Bayülgen, "Depremlerde yaralanmaların büyük çoğu bilinçsizlikten meydana geliyor. 1996 yılında Adana depreminde yaklaşık 350 kişi pencereden ya da balkondan atlayarak yaralandı. Deprem anında yapılacak tek şey, güvenli bir yere geçip cenin pozisyonunda yere uzanmaktır. Depremden önce alınacak önlemler ise evlerin yapısının kontrol edilmesi, dolap gibi eşyaların duvara sabitlenmesi, su ve elektrik tesisatlarının kontrol ettirilmesidir" dedi. Bayülgen, AKUT'un Türkiye'de 1500 kişilik ekipleri ile 1300 olayda 1560 kişiye yardımcı olduklarını vurgulayıp, her türlü sorunda AKUT ekiplerinden yarım isteyebileceğini kaydetti.
AKUT Bodrum ekip lideri Sadettin Uslu ise Bodrum ve çevresindeki 81 olayda, 53 insan ve 18 hayvana yardımcı olduklarını, 27 yangın söndürme çalışmasına katıldıklarına dikkati çekip, yardıma ihtiyaçları olduğunda, 0 549 301 14 19 numaralı telefondan AKUT'a ulaşabileceğini belirtti. (DHA)