Sokak hayvanlarına sahip çıkan Bornova Belediyesi, 2015 yılından bu yana ilçe genelinde 3 bin 487 kedi ve köpeği kısırlaştırdı. Bu hayvanların aşılarını yapıp iç ve dış parazitlere karşı tedavilerini gerçekleştirdi. Bunun yanında hasta ve yaralı olarak Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne getirilen binlerce hayvanın tedavisi de yapıldı.
Rehabilitasyon merkezi ve klinik hizmetleri
Büyükpark içindeki Bornova Belediyesi’ne ait klinikte hayvanseverler tarafından getirilen kedilerin kısırlaştırma işlemi gerçekleştiriliyor. Pınarbaşı’nda kurulan Kedi Köpek Rehabilitasyon Merkezi de hizmet vermeye aralıksız devam ediyor. Merkez, sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda tedavi edilmesi ve normale dönmeleri için çalışıyor. Merkez’e gün içerisinde Belediye ekiplerince getirilen sokak hayvanlarının tedavi ve kısırlaştırma işlemleri yapılıyor.Kısırlaştırılıp, aşı ve işaretleme işlemleri yapılan can dostları, rehabilite edildikten sonra yasa gereği alındığı yerlere geri bırakılıyor. Vatandaşların sokak hayvanları ve sahipli hayvanlarla ilgili talip ve şikayetleri yerine gidilerek değerlendiriliyor. Yerinde tedavi ve aşılama hizmeti de veriliyor.
Hayvan ambulansı
Bornova Belediyesi hayvan ambulansı, yaralı ya da acil tedaviye ihtiyaç duyan sokak hayvanları için aralıksız çalışıyor. Hayvan ambulansı ile günde ortalama 10 sokak hayvanı bulundukları yerden alınıp Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’ne getirerek tedavilerini yapılıyor.
Sokak hayvanlarına özel yuva
Özellikle kış aylarında yiyecek, içecek ve su sıkıntısını yoğun olarak yaşayan sokak hayvanlarına sıcak yuvalar hazırlandı. Hazırlanan kulübeler Bornova’nın mahallelerine ve köylerine yerleştirildi. Yine sokak kedilerinin sığınıp korunabileceği ‘kedi evleri’ projesi hayata geçirildi. Demir bir profil içinde koruma altına alınan kediler iç kısmında mama ve su kapları da konulan evlerde hem soğuklardan korunuyor hem de beslenme ihtiyaçları karşılanıyor. Kedi evlerinin düzenli bakımları ve temizlikleri de Bornova Belediyesi ekipleri tarafından yapılıyor.
Susuz kalmasınlar diye
Sokak hayvanlarına yapılan bakım ve tedavi hizmetlerinin yanı sıra özellikle yaz aylarında sokak hayvanlarının susuz kalmaması için ilçe genelinde çeşitli noktalara yerleştirilen 250 adet ‘beslenme odakları’ da önemli bir işlev görüyor.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, bir hevesle beslenmek için alınan hayvanların daha sonra sokaklara bırakıldığını belirterek, “Bornova Bizim Evimiz ve evimizde yaşayan her canlı bizim için değerli. Sokaktaki hayvan dostlarımızın da daha iyi koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri için imkanlarımız dahilinde çeşitli projeler gerçekleştiriyoruz. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz ilçemizin dört bir yanındaki sokak hayvanlarımızın tedavi ve aşılama hizmetlerini gerçekleştirerek hem onlar hem de insanlar için daha sağlıklı bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Aynı zamanda çeşitli kurumlarla yaptığımız işbirlikleriyle de sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi.