Bornova Belediyesi’nin kadın haklarına dikkat çekmek amacıyla Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı Meçhul Kadın Anıtı açılışına kadınlar damga vurdu. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve eşi Ufuk İduğ’a İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Avukat Nilay Kökkılınç, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi meclis üyeleri, siyasi parti il ve ilçe kadın kolları başkan ve yöneticileri, kadın alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve İzmirli kadınlar eşlik etti.
Kadının ekonomik özgürlüğü olmalı
Katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunulan törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, son olarak yaşanan Pınar Gültekin cinayetini hatırlatarak, “Türkiye olarak hepimiz ayaktayız. Sorunun temeli kadının sabretmesi, korkması ve endişelerini anlatmaması. Tüm bunların olmaması için kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması gerekiyor. Türkiye’de kadının iş gücüne katılım oranı %29. Bu yetersiz bir oran. Bunun için kreş sayılarının artması, annelerin iş yaşamına girmesi gerekiyor. Bu noktada devlete ve biz yerel yönetimlere düşen görev kadının kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamaktır. Bornova Belediyesi çalışanlarının %54’ü kadın. Kısa bir süre önce iki kadın başkan yardımcımız daha göreve başladı. Pozitif ayrımcılık yapıp, bunu arttırmaya devam edeceğiz. Yeteneği olan kadın personelimizi her zaman daha da yukarılara taşımaya hazırız. Kadınlar başımızın tacıdır.” dedi.
"İstanbul Sözleşmesi yaşatır"
Açılışta ilk konuşmayı yapan UNESCO sanatçısı ressam heykeltıraş Senan Eynullayev, kadın cinayetlerinin son bulmasını ümit ettiğini söyledi. Yıllardır kadın alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer sözlerine Pınar Gültekin cinayetinin yarattığı derin üzüntüyü ifade ederek başladı. Soyer, “Bornova’nın kadına verdiği değeri gösteren böyle bir açılışın daha neşeli, mutlu bir güne denk gelmesini dilerdim. Ancak iyi değiliz, bir arada olmayı, birbirimize şifa olmayı unuttuk. O bizden değil ki zaten, öteki diyoruz uzun zamandır. Eleştirmek bizi birbirimizden uzaklaştırdı. Uzaklaşıyoruz, yalnızlaşıyoruz, birbirimizi dinlemez, anlamaz olduk. Bir arada el ele olmak, sorunlarımızı ötekileştirmeden çözmek zorundayız. Ötekileştirilmemiz bizi bö lüyor, küçültüyor, azaltıyor, güçsüz kılıyor. Sorunlarımızın altında kalkamıyor, ölüyoruz. Hepimiz farklıyız, hepimiz eşitiz. Ne giydiğim, ne içtiğim, hangi saatte nerede olduğum, kiminle görüştüm benim tercihim. Şiddetin bahanesi olamaz. İşte bu yüzden İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz” dedi.
“Söz veriyorum”
İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları her türlü şiddete karşı korumak, şiddeti önlemek ve ortadan kaldırmak amacıyla imzalanan uluslararası bir sözleşme olduğunu vurgulayan Soyer, “1 Ağustos 2014’te Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu uluslararası sözleşmeye imza attı. Dün Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘Pınar Gültekin’i katleden caninin hak ettiği en ağır cezayı alacağından şüphem yoktur. Davanın bizzat takipçisi olarak bir daha asla yaşanmasını istemediğimiz kadına şiddettin son bulması için Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ne gerekiyorsa yapacağız’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanına minnettarlığımı buradan iletiyorum. Ben de Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olarak üzerime düşen ne varsa yapacağıma söz veriyorum” şeklinde konuştu.
“Birlikte hareket etmemiz önemli”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Avukat Nilay Kökkılınç da İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkılmasının önemine değinerek “Bugün sığınma evlerimiz, kadın dayanışma merkezlerimiz varsa, kadına şiddetle mücadele ediyorsak bu İstanbul Sözleşmesi sayesinde oluyor. Biz İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasında kurucu ülke olarak hareket ettik. Yerel yönetimler olarak bu sözleşmeye sahip çıkmamız, tüm siyasi parti temsilcileri ve kentin tüm dinamikleriyle birlikte hareket etmemiz çok önemli” dedi.
İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, kadınların adının meçhul kalmadığı, kendi ayakları üzerinde ve toplum içinde dimdik durduğu günlere inancının tam olduğunu söyledi.
Azeri Sanatçı Senan Eynullayev ise böyle bir anıtı Bornova’ya kazandırdığı için mutlu olduğunu belirterek, kadın cinayetlerinin bir an önce son bulmasını diledi.
Açılış törenin sonunda 3.30 metre yükseklik ve 1.60 metrelik genişliğe sahip heykele kırmızı karanfiller bırakıldı.
Senan Eynullayev kimdir'
Atölye çalışmalarını 1990’lı yıllardan beri İstanbul’da sürdüren Azeri UNESCO Sanatçısı Ressam-Heykeltıraş Senan Eynullayev, 1956 yılında Bakü’de doğdu. 1982'de Azerbaycan Devlet Güzel Sanatlar Üniversitesini bitirdi. 1993 yılına kadar Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Resim bölümü öğretim görevlisi olarak sanat pedagojisi eğitmenliği yaptı. Eski Sovyetler Birliği’nin Ressamlar Birliği ve UNESCO Plastik Sanatlar Derneği üyesidir. Eserleri birçok ülkedeki sergide ve dünyanın en önemli koleksiyoncuların galerilerinde yerini alıyor.