İZMİR- Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Şahin, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Serdar Taşçı, etik kavramını iletişim, siyaset ve bilim açısından değerlendirdi
İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Bornova Belediyesi’nin ortak çalışması ile düzenlenen, “Felsefe-Siyaset-İletişim İçin ETİK Konferansı”nda ‘etik’ kavramı tarihsel süreci ve günlük hayattaki etkileriyle değerlendirildi. Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi Sevda Şener Sahnesi’nde gerçekleştirilen konferansta etik kavramı çeşitli açılardan ele alındı.
Açılış konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bornova Belediyesi kültür ve sanat alanındaki etkinlikleriyle kişisel gelişim alanında da önemli katkılar sunuyor. Etik hayatın her alanında olması gereken bir değer. İnsana mahsus olan bu değerin hayatın her alanında etkin olması gerekiyor” dedi.
İşini iyi yapmak genel bir etik kuralı
Konferansta, ‘İletişim ve Medya Etiği Tartışmaları’ başlıklı bir konuşma yapan Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Şahin, ‘Bir işiniz varsa onu iyi yapın’ şeklinde özetlenen düşüncenin genel bir etik kuralı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Gazetecilerin işyerini iyi yapabilmeleri için özgür ve özgürlük ortamı içinde olmaları gerekiyor. Gazetecilerin özgürlük mücadelesi içinde olması etiğin gereğidir. Bir diş hekimi faşist bir ülkede de işini iyi yapabilir. Ama gazeteci sadece özgürlüğün olduğu bir ülkede görevinin gereğini yerine getirebilir. İnsanlara gazeteci olarak gerçekleri yansıtamazsanız, toplumun doğru kararlar almasını bekleyemezsiniz.”
Eğitimde baskıcı uygulama etikten uzaklaştırıyor
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, ‘Üniversite ve Bilim Etiği’ konulu konuşmasında bir insanın etik davranabilmesi için özgür olması gerektiğinin altını çizerek, “Ancak insanların özgür olabilmesi için de refahın sağlanmış olması gerekiyor. Bunun yanında iyi bir eğitim verilemeyen toplum da kandırılmaya hazır bir hal alıyor” diye konuştu. Bilim insanlarının rol model olarak örnek olması gerektiğini söyleyen Baltacıoğlu, “Türkiye’de etikten uzaklaşılmasının temel nedeni eğitim sistemindeki baskıcı uygulamalardır. Okullarda çocukların soru sormasına bile izin verilmiyor” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Serdar Taşçı da, “Etik Nedir Ne Değildir', Geçmişten Geleceğe Ahlakın Felsefi-Siyasi Seyri” konulu konuşmasında, tarihsel süreçte ünlü düşünürlerin etik kavramı üzerine geliştirdiği yaklaşımları anlattı. Etik değerlerin ihlalinin ille de yanlış bir şey yaparak ortaya çıkmadığını söyleyen Taşçı, “Yapmanız gereken bir şeyi yapmadığınız zaman da etik değerlerin dışına çıkmış oluyorsunuz” diye konuştu.