Bornova Belediyesi, ilçenin daha temiz ve daha sağlıklı bir ortama kavuşması için aralıksız çalışıyor. Çöp toplama ve sokakların süpürülmesi gibi temel görevler eksiksiz olarak yerine getirilirken, ibadethanelerin temizlenmesinden moloz toplamaya kadar pek çok hizmet de sunuluyor. 450 personelle 24 saat esasına göre çalışan ekipler, yılda 180 bin tondan fazla evsel atık topluyor.
Bornova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, vatandaşların daha sağlıklı ve hijyenik ortamlarda günlük yaşamlarını sürdürmesini sağlamak için gece gündüz çalışıyor. 6 bin 500 tanesi 770 litrelik olmak üzere toplam 7 binden fazla çöp konteynerininin bulunduğu ilçede 35’i gündüz, 5’i gece olmak üzere 40 ekip günde ortalama 430 ton çöp topluyor. Sayısı 34’e ulaşan çöp kamyonlarıyla toplanan evsel atıkların miktarı yıllık 180 bin tonu geçiyor.
Mobil süpürgeler her yerde
Çöp toplama hizmetinin eksiksiz yürütülmesine büyük bir özen gösterilirken, sokakların temizliği de 166 süpürgeci ile sağlanıyor. Bu süpürgeciler her gün yaklaşık 376 kilometre yolu temizliyor. İnsan ve trafik yoğunluğunun arttığı noktalarda çalışan 10 adet mobil süpürge aracıyla sokak temizliği daha hızlı ve verimli hale getirilirken, bu araçlardan iki tanesini de kadın personel kullanıyor. Mobil süpürge araçlarıyla her gün ortalama 500 kilometre yol temizleniyor.
Temiz konteynerler temiz çevre
Evsel atıkların atıldığı konteynerlerin temizliğine de büyük önem veriliyor. Bu kapsamda iki konteyner bakım ekibi, evlerin önünde ve sokaklarda her gün yanından geçilen, çöp atarken yakın temasta bulunulan konteynerlerin temizliğinden ve bakımından sorumlu. Bu ekipler ayda bin 500 konteyneri yıkayıp daha hijyenik hale getirirken, 500 tanesini de boyayıp yepyeni görünmesini sağlıyor.Yıpranan konteynerler ise Bornova Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla tamir ediliyor. Ayrıca en çok kullanılanlar arasında yeralan 770 litrelik konteynerlerin görüntü kirliliği yaratmaması için yeşil çimçitten kafes yapılarak kamufle ediliyor.
Temiz bir gelecek için geri dönüşüm
Bornova Belediyesi evsel atıkların yanı sıra cam, ambalaj atıkları gibi geri dönüşümü mümkün olan maddeleri de topluyor. İlçenin çeşitli noktalarında bulunan geri dönüşüm konteynerleri ile cam şişe kumbaralarında, haftanın belirli günleri vatandaşlar tarafından ayrıştırılan geri dönüşüm atıkları da toplanıyor. Yıllık 20 bin tona yakın malzeme geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Ayrıca, düzenlenen çeşitli etkinliklerle de doğaya zaralı olan atık piller tek bir merkezde toplanarak bertaraf için hazırlanan özel tesislere gönderiliyor. Bornova özellikle atık pil toplama konusunda İzmir’de birinci ilçe konumunda.
İbadethaneler temizleniyor
Bornova Belediyesi, ilçede bulunan bütün ibadethanelerin temizliğini düzenli olarak yapıyor. 8 personel ve 1 kontrolörden oluşan 2 ekip her ay 105 ibadethanenin temizliğini gerçekleştiriyor.
İlçe genelinde bulunan ve vatandaşların yiyecek alışverişini yoğun olarak gerçekleştirdiği 20 pazaryeri ise hijyenik ortamda satış yapılabilmesi için özenle temizleniyor.
Bunların yanında kanal açma ekibi aylık ortalama 540, vidanjör ekibi de 70 adreste hizmet veriyor. Arazöz ekibi ise aylık yaklaşık 4 kilometre yol yıkaması yapıyor.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, yaşam standartlarını yükseltmenin en vazgeçilmez unsurunun temizlik olduğunu hatırlatarak, “Geleneksel hale getirmek istediğimiz ‘Bahar Temizliği’ etkinlikleriyle en iyi temizliğin kirletmemek olduğu bilincini yaymak istiyoruz. Her yaştan vatandaşımızın bu etkinliklere katılması, Bornovamızdaki temizlik bilincinin gelişmiş olduğunun en büyük kanıtı. Belediye olarak kentimizi temiz tutmak için gece-gündüz tüm imkanlarımızla çalışıyoruz” diye konuştu.
Başkan Atilla, geri dönüşümün temiz bir gelecek için önemli olduğunu vurgulayarak “Gerek çeşitli kurumlarla yaptığımız işbirlikleri gerekse Bornova Belediyesi olarak düzenlediğimiz kampanyalarla geri dönüştürülebilir malzemelerin tekrar kullanılması için vatandaşlarımızı teşvik ediyoruz. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemiz tarafından düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyası’nda İzmir genelinde 6 bin 462 ton pil toplayarak birinci olduk. Geleceğimiz olan çocuklarımıza daha temiz bir dünya bırakmak amacıyla cam şişe ve ambalaj atıklarının da geri dönüştürülerek tekrar kullanıma kazandırılması için çalışıyoruz” dedi.