İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) yönetim kurulu seçimlerinin ardından ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Nisan ayı olağan meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürlüğü tarafından İzmir için açıklanan istatistik rakamlarını paylaştı. İzmir'de nüfusun her geçen gün arttığını ifade eden Kocagöz, kente göçenlerin yüzde 44'ünün yüksekokul mezunu olmasının İzmir'in eğitimli kesim tarafından tercih edildiğinin önemli bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Bu durumun bir avantaj olarak yansıması gerekirken genç işsizlik oranının ülke ortalamasının üzerinde kaldığını belirten Kocagöz, "Göçen eğitimli nüfusun yeni iş alanları kurmadığı anlaşılıyor. Konut fiyatlarının ve dolayısıyla inşaat sektörünün yükselişi bu göçü teyit ediyor. Değişen ve güncel rakamlara göre ilimize, tüm sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla yeni bir kalkınma ve gelişme planı yapılmasının çok doğru bir adım olacağını düşünüyorum" dedi.
BORSADA YENİ DÖNEM
Seçimde güven tazeleyen Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de seçimlerde meslek komitelerine 72 eski üyenin yanında 55 yeni üyeni dahil olduğunu belirterek komitelerdeki yenilenme oranının yüzde 43'ü bulduğunu ifade etti. Yeni dönemde de, tarım ve hayvancılık alanında, üretimde verimlilikten ticarette katma değere kadar her safhada iyi ilişkiler kurarak sektörü el birliğiyle büyütmeye kararlı olduklarını söyleyen Başkan Kestelli, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin en tecrübeli borsası olarak tarım sektörümüzün gelişmesine yönelik çalışmalarımız artarak devam edecek. Önümüzdeki dönem için planladığımız çalışmalar için kendimize dört ana eksen belirledik. Bunlar tarım sektörünün gelişimini ve sürdürülebilirliğini sağlamak, üyelerimizin etkinliğini ve iş kapasitesini geliştirmek, borsa hizmetlerini ve piyasa uygulamalarını geliştirmek ile borsanın kurumsal etkinliğini, değerini ve toplumsal faydasını artırmak olacak. Emtia alım satım portalımızın sistem altyapısını geliştirmeyi hedefliyoruz. Sadece üye firmaların tanıtımına imkan sağlayan portalımıza ödeme mekanizmalarını da entegre ederek portal üzerinden tarım ürünlerinin ticaretinin yapılabilmesini sağlayacağız. Pamukta lisanslı depoculuk girişimimiz ile bu alandaki misyonumuz tamamlanmış olmuyor. Yeni ürünlere yönelik fizibilite çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Ortak olduğumuz ürün ihtisas borsasının çalışmalarında da aktif rol oynamayı sürdüreceğiz."
YENİLİKÇİ ÜRETİM ANLAYIŞI
Önümüzdeki dönemde kıt kaynaklardan olan su ve tarım arazilerinin etkin kullanımı konusunda çalışmalar yapacaklarını anlatan Işınsu Kestelli, coğrafi işaret tescil sayısı ve tescilli işaretlerin kullanımını çoğaltmayı istediklerini belirtti. Bir önceki hizmet döneminin en önemli konularından birinin Sanayi 4.0 ile birlikte tarımı etkileyen büyük teknolojik dönüşüm olduğuna dikkat çeken Kestelli, "Dünyadaki yeni nesil tarım anlayışı çok daha rekabetçi, çok daha bilgi yoğun, çok daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına dayanıyor. Geçmişten kalma emek yoğun üretim anlayışının yerini yenilikçi üretim anlayışı, robot ve sensör teknolojileri, insansız ekimden insansız hasata kadar uzanan çok farklı bir anlayış alıyor. Tarımdaki nüfusun her geçen yıl yaşlanması, gençlerin tarlada değil kentlerde çalışmayı ve yaşamayı seçmesi, parçalı arazi yapısı nedeniyle çiftçilerimizin teknolojik dönüşümün maliyetini karşılayamaması yeni dönemde bizi bekleyen önemli sorunlar arasında yer alıyor."
İHRACATA KATKI
Toplantıda söz alan İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer de, Türkiye'de 113 borsanın hiçbirinde üretici temsilcisinin bulunmadığını söyleyerek "Borsalar üretimin ticareti ilgilendiren kısımlarında yer alıyor. Ancak İTB üzüm konusunda üreticiye çok destek veriyor, bu unutulmuş durumda. Üretici için kuru üzüm ihracatının devam etmesi konusunda çalışmalarımız var. Çünkü kuru üzümün yüzde 90'ı ihraç ediliyor. Sarıgöl'den çıkan aracı Turgutlu, Alaşehir ve Manisa'dan geçerek borsaya numune getiriyor. Dileyen üretici burada ürünlerini kullanma hakkına sahip, pazarlıklarla fiyat buluyor ve o gün İTB'de fiyat ne ise üretici bunu görebiliyor. Borsa ziraat mühendisleri ile üreticiye destek veriyor" diye konuştu. (DHA)