Siyasetin ve terörün gölgesinde geçen son 5 yılda Avrupa'nın en pahalı turizm destinasyonundan, en çok gelir ve prestij kaybeden ülke konumuna düşen Türkiye, 27 Avrupa ülkesi içinde ancak Litvanya'yı sollayabildi. Turizm sektörünün temel göstergelerinden olan konaklama fiyatları İstanbul'da yüzde 60, Türkiye genelinde ise yüzde 50 düşüş yaşarken, oteller 40 Euro'nun altındaki fiyatlarla turist çekmeye çalışıyor. Rusya ile düzelen ilişkilere rağmen, güvenlik ve gerginlik endişesi içindeki Avrupalı turistin ayağını çekmesi ile darboğazdan kurtulamayan sektör en az birkaç yıl daha ‘kriz' yönetimi ile devam edeceklerine işaret etti.
Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yaşanan durumu “Hükümetimizin ve halkımızın iradesi ve özverisi ile ‘güvenlik' günlük hayatımızın bir meselesi olmaktan çıksa da önceden yaratılan algı maalesef ki belimizi büküyor” diye özetlerken, fiyatların toparlanması için daha sistematik bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
5 YILDA DİBİ GÖRDÜ
TÜROB tarafından yapılan araştırma ile sektörün son 5 yıllık gidişatı masaya yatırıldı. Dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketi STR'nin verileri ile yapılan araştırmaya göre, Türkiye'nin tarihi zirveye ulaştığı 2012 yılında ortalama doluluk oranları yüzde 64.7 olarak gerçekleşirken, ortalama oda fiyatı 115.6 Euro'ya, oda başı ortalama gelir ise 74.8 Euro'ya ulaştı. Aynı tarihte İstanbul'da ise doluluklar yüzde 72.5, ortalama oda fiyatı 152.9 Euro'ya, oda başı ortalama gelir ise 110.8 Euro'ya yükseldi. Ancak gelinen noktada 2017'nin ilk 9 ayında doluluklar yüzde 59.7'ye ortalama oda fiyatı ise 69.8 Euro'ya düştü. Otelcilerin oda başı geliri ise 41.7 Euro olarak gerçekleşti. Dünyanın sayılı turizm merkezleri arasında yer alan İstanbul'da ise 2017'nin ilk 9 ayında doluluk oranı ortalama yüzde 61.6, ortalama oda fiyatı 78.4 Euro, oda başı gelir 48.3 Euro oldu. Timur Bayındır, bu noktada, sektörün sorununun gelen turist sayısı dışında bütçe-destinasyon imajının yarattığı stres olduğuna dikkat çekerek, özellikle İstanbul'un pazar fiyatlamasının adeta bir koz olarak kullanılmaya başlandığını vurguladı. Türkiye'nin en büyük turizm pazarı olan ve iyi dönemlerde 5 milyonun üzerine çıkan Almanya, siyasi iklimin yumuşaması ile yeniden dönüş sinyalleri vermesine rağmen güvenlik endişesi devam ediyor.
GÜVENLİK ENDİŞESİ VAR
Almanya Turizm Endüstrisi Federal Birliği (BTW) Başkanı Michael Frenzel, Türkiye'de sert gerileme kaydeden Alman turist sayısında önümüzdeki yıl düzelme öngördüklerini ancak güvenlik algısının hemen düzelemeyeceğini aktardı.
“Rezervasyonlar Almanya'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısında güçlü bir büyümeye işaret ediyor. 2018'de yüzde 15-20 artış görebiliriz. Düşüş net bir şekilde güvenlikle ilgili. Bir yerde birbirini izleyen saldırılar olduğunda, insanların kafasında belli bir süre için belli bir resim oluşuyor. Ve bunun düzelmesi zaman alıyor” diye konuşan Frenzel, düşük fiyatların bir avantaj haline geleceğini kaydetti.
SİYASET HALKI CEZALANDIRMAMALI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2002 yılında 13 milyon turist ağırlayan sektörün bu rakamı 2014 yılında 34 milyona taşıdığını kaydederek, siyasi iklimin etkileri üzerine şu yorumu yaptı: “Ülkelerimiz arasında görüş ayrılıkları olabilir. Bazı sorunlar da yaşanabilir. Bizlerin görevi diyalog yoluyla o sorunları aşmak. Bu konuda samimi çabalar sarf ettiğimizi bilmenizi isteriz, ama siyasetçiler özellikle bir sorun yaşandığı zaman kendi vatandaşlarını, yani sivil halkı cezalandırıcı adımlardan kaçınmalıdır. Ama bu sene turist sayısının artmaya başladığını gördük”