Bu liseden mezun olanların mesleği hazır
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre tercihte bulunacak öğrenciler, aileleri ile birlikte hangi liseleri tercih edecekleri konusunda şaşkınlık yaşıyor. Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya ise tercihlerde sağlık meslek...
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre tercihte bulunacak öğrenciler, aileleri ile birlikte hangi liseleri tercih edecekleri konusunda şaşkınlık yaşıyor. Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya ise tercihlerde sağlık meslek liselerinin öncelikle düşünülmesini tavsiye ediyor. Devletin kişi başı sağlık harcamalarını artırdığına dikkat çekerek, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde en çok sağlık personeline ihtiyacı olduğunu hatırlatan Öksüzkaya, sağlık meslek lisesi mezunlarının kolayca iş bulabileceklerini belirtiyor.
Eğitim süresi dört yıl olan sağlık meslek liselerinde 9 ayrı bölümde eğitim-öğretim veriliyor. Sağlık meslek liselerinin bölümleri ve bu bölümlerden mezun olanların çalışma alanları ise şöyle: Radyoloji, anestezi, ilk yardım ve acil bakım, laboratuvar, diş protez, çevre sağlığı, ortopedik cihaz ve protez teknisyenlikleri, tıbbi sekreterlik ve hemşirelik.
Dr. Ahmet Öksüzkaya, sağlık sektörünün son yıllarda çok hızlı bir büyüme içinde olduğunu belirterek, “Kişi başı sağlık harcamalarının artması, sağlık turizminin gelişmesi bu büyümenin daha da artacağını göstermektedir. Sağlık personeli alanında şu anda da bir açık mevcutken, sağlık sektöründeki büyümenin bu açığı daha da artıracağı aşikardır. Bu durum sağlık meslek liselerinin tercih edilme oranını artırmakta ve yeni sağlık meslek liseleri açılmasını sağlamaktadır.” dedi.
İstihdam şansının yüksek olmasının yanı sıra mesleğin toplum içindeki saygınlığına işaret eden Dr. Öksüzkaya, sağlık meslek lisesi mezunlarının avantajlarını şöyle sıraladı: “Mezun olur olmaz para kazanmaya başlama şansının olması, çalışma şartlarının iyi olması, kendi bölümlerinin devamı niteliğinde olan üniversitelerin 2 yıllık bölümlerine sınavsız geçiş yapabilme imkanlarının olması ve yine devamı niteliğinde olan bölümlere yerleştirilirken ek puan uygulamasından yararlanmaları Sağlık Meslek Liselerini son yılların en gözde okulları haline getirmiştir. Buna paralel olarak özel sağlık meslek lisesi sayısı da hızla artmış ve artmaya devam etmektedir. Sağlık sektöründeki gelişmenin en önemli temsilcilerinden olan Kayseri sağlık meslek lisesi sayısındaki artışa da uyum sağlamıştır. İlimizde bu yıl 7 kamu, 5 özel toplam 12 sağlık meslek lisesinin faklı bölümlerine öğrenci alınacaktır.”
Sağlık meslek lisesinde okuyanların en çok tercih ettiği bölümlerin başında ise hemşirelik geliyor. Okuldaki hemşirelik bölümünde, toplumun her kesimindeki kişilerin bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan sağlığının bozulması halinde, tıbbin gerektirdiği bilgi ve becerilerle hasta bakımı hizmetleri, uygulanması, takip edilmesi, değerlendirilmesi ve sağlık eğitimi konularında teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.
Tercih edilen diğer bölümler ise şunlar: Radyoloji teknisyenliği eğitimi alanlar, sağlık kurumlarında hastalıkların teşhis ve tedavisi için röntgen filmi çeken, filmin banyosunu yapan, ışın tedavi planını uygulayan, film raporlarını hazırlayan ve arşivleme işlemlerini yürütme görevini üstleniyor.
Anestezi teknisyenliği, bir hekim kontrolü altında hastaları, cerrahi müdahaleler sırasında anestezik maddeleri tekniğine göre uygulayarak uyutan sağlık personeli olarak en çok aranan mesleklerden birisi.
İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği bölüm mezunları, özel ve resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında 'Acil Tıp Teknisyeni' unvanı olarak iş bulmaktalar. Çalıştıkları alanlar Yataklı Tedavi Kurumlarının Acil Servisleri, 112 Acil İstasyonu, 112 Komuta Kontrol Merkezleri, Özel Ambulans Hizmetleri gibi birimler.
Dr. Ahmet Öksüzkaya, Milli Eğitim Bakanlığı’nın SBS tercihlerini 30 Temmuz'a kadar ertelediğini belirterek, bu süreçte ailelerin ve öğrencilerin tercihlerinde sağlık meslek liselerinin verdiği eğitim ve eğitim sonrasında istihdam imkanları bakımından incelemelerini istedi.