HALİL SOLAK/HABER SERVİSİ- CHP'li Meclis Üyesi Canan Aydemir Özkara tarafından verilen önergeyle; Buca Belediyesi Ocak ayı olağan meclis oturumunda, 20 maddeden oluşan “Avrupa Kentsel Şartnamesi” oybirliğiyle kabul edildi. Kabul edilen önergenin Türkiye'de bir ilk olduğunu anlatan Özkara, “Şartnameyle Buca Belediyesi halka daha iyi hizmet verecek bunu taahhüt ediyoruz” dedi.
İLKE OLARAK KABUL EDİLDİ
Önergeyi ilk gündeme getirdiğinde Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'nın konuya olumlu yaklaştığını dile getiren Özkara, “Başkanımız çok olumlu karşıladı. Biz belediye olarak zaten sosyal politikalar üretiyoruz. Bu şartnamede o politikaların bir parçasıdır. Amacımız halka daha iyi hizmet sunmak” dedi. Şartnamenin herhangi bir kurumla karşılıklı bir imza durumunun olmadığını sadece ilke olarak kabul edildiğini açıklayan Özkara, ilçede yaşayan insanlara daha iyi hizmet sunabilmek adına kabul edildiğini de ekledi.
“Avrupa Kentsel Şartnamesi”nin yerel yönetimler için önemli olduğunu vurgulayan Canan Aydemir Özkara, “Şartname yerel yönetimler için pratik bir el kitabı olma özelliği ve niteliği taşıyor. Tüm bu hakları kapsayan 20 maddeden oluşuyor” dedi.
RESMİ OLARAK İLK DEFA BUCA BELEDİYESİ
5393 sayılı Belediye Kanunu ile örtüştüğünü kaydeden Özkara, “Avrupa Kentsel Şartı” na ilişkin maddeler incelendiğinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. Maddesinde belediyelerin görev ve sorumlulukları ile örtüşmektedir. Farkı yok ancak bu şartname ile biraz daha detaylandırılmıştır. Konuyu bağlı müdürlüklerimizle paylaştık, fikirlerini aldık. Bundan sonra nasıl hareket edebiliriz, hizmetlerimize nasıl yansıtırız onu görüştük. Uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz. Asla kağıt üzerinde kalmayacak. Kent konseyleri bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Hatta Ankara Çankaya Belediyesi ve Bursa Nilüfer Belediyesi bu şartnameyi söylem olarak kabul ettiler ancak meclislerinden geçiremediler. Resmi olarak ilk defa Buca Belediyesi bu şartnameyi kabul etti hem de oybirliğiyle ” dedi.
Konunun uzmanları şartnameyi genel olarak şöyle tanımlıyor; “Yerel hizmetlerin kalite ve etkinliğinin arttırılmasını, yerel topluluklarda ekonomik, sosyal ve kültürel olanaklar yaratmayı, yerel topluluğun ve topluluk duygusunun geliştirilmesini ve yerel yönetimlerde etkin yurttaş katılımının sağlandığı bir şartname”.
"Avrupa Kentsel Şartı metni 20 maddelik bir deklarasyon ve 13 maddelik şart ilkelerinden oluşmaktadır. Deklarasyonun 20 maddelik başlıkları;
1. Güvenlik,
2. Kirletilmemiş,sağlıklı bir çevre
3. İstihdam
4. Konut
5. Dolaşım
6. Sağlık
7. Spor ve dinlence
8.Kültür
9. Kültürler arası kaynaşma
10. Kaliteli bir mimari ve fiziksel çevre
11. İşlevlerin uyumu
12. Katılım
13. Ekonomik kalkınma
14. Sürdürülebilir Kalkınma
15. Mal ve hizmetler
16. Doğal zenginlikler ve kaynaklar
17. Kişisel bütünlük
18. Belediyeler arası işbirliği
19. Finansal yapı ve mekanizmalar
20. Eşitlik şeklindedir.
Avrupa Kentsel Şartı ilkelerinin ana başlıkları ise;
1.Ulaşım ve dolaşım,
2. Kentlerde çevre ve doğa,
3. Kentlerin fiziki yapıları,
4. Tarihi kentsel yapı mirası,
5. Konut,
6. Kent güvenliğinin sağlanması ve suçların önlenmesi,
7. Kentlerdeki özürlü ve sosyo ekonomik bakımdan engelliler,
8. Kentsel alanlarda spor ve boş zamanları değerlendirme,
9. Yerleşimlerde kültür,
10. yerleşimlerde kültürlerarası kaynaşma,
11. Kentlerde sağlık,
12. Halk katılımı, kent yönetimi ve kent planlaması,
13. Kentlerde ekonomik kalkınma şeklindedir"